Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 3 December 2019

Bali [Honeymoon 1.0]

Wah gitu dah pandai honeymoon sekarang, siap ada 1.0 sebab aku target nak sampai 191019.0 haaahhh kauu! Hahaha. I try to make it as simple as I can, kalau panjang sangat kita split kepada 2 atau 3 entri ok Beron? Ahhh I miss Bali so much, or maybe I miss the moments with my love instead? Hmm let me discover it later. Honeymoon aku takde sweet2 ye, kitorang buat ala-ala backpackers je hehe.

Kitorang kat sana 8 hari ok, freaking 8 days! Haha. Bapak lama kan but still aku tak berapa faham bahasa dorang. Kitorang stay dekat Legian. Legian memang havoc dengan kelab-kelab malam dan manusia-manusia separuh bogel. Ya Allah zina mata betul haha. Sebab Bali adalah daerah yang majoritinya beragama Hindu, kat sana amatlah mudah nak dapat Babi Guling, setiap 100m ada kedai dia haha. Kat sana banyak jugak patung-patung besar, dewa mereka agaknya.

Makanan halal ada jangan risau tapi kena berusaha sikit cari. Kat sana hari-hari aku makan nasi kosong, ayam goreng dengan sambal dia. Time tu rindu gila tomyam huaaaaa haha. Makan agak caca marba kat sana, ada time tu kitorang pergi beli fastfood je dekat IndoMart dia. Kalau pergi sana korang boleh try 1 restoran ni nama Ayam Tulang Lunak, sedapppp. Serius tulang dia lembut gila macam tulang ikan sardin dalam tin haha. Ada je kitorang makan McD, A&W dan Burger King. McD Indonesia tak sedap haha. Jangan risau, semua tu halal.

Flight
Macam biasa mestilah Air Asia pilihan utama rakyat marhaen sepertiku haha. Harga pergi balik untuk 2 orang termasuk luggage around RM700 jugak la. Luggage memang ambil untuk sorang je. Makanan atas flight baru beli. Perjalanan around 3 jam. Time balik best sebab dapat naik airbus, leg room besar la sikit kan. Aku download movies siap2 dekat Netflix lepas tu enjoy movie dengan Suami. Hikhikhik. Kau apehal gelak gedik naww? Tampar tau la.

Airport Transfer
Aku suggest kalau airport transfer baik kau book guna apps Klook siap2. Macam aku dah sampai sana baru terfikir hahhahaha binawe. Aku kena dari airport ke hotel 150k Rupiah, lebih kurang RM45 padahal kat Klook boleh dapat RM30 je. dalam 10km je pun airport - hotel tu. So jadi pengguna yang bijak ye kawan2. 

Hotel
Kitorang menginap dekat Maxi Spa and Hotel, Legian. Murah je, 7 malam dalam RM550. Husband aku yang suggest duduk situ sebab dia pernah stay situ beberapa tahun yang lepas. Bilik dia memang besar tapi bilik air dia walaupun luas tapi tak memuaskan hati aku, macam tak mantain. Aku pantang sikit bab bilik air ni, cuci bilik air adalah hobi aku wah gitu haha. Tapi survive je 8 hari kat situ.Time husband aku stay beberapa tahun lepas tiptop katanya. Hmm sayang. Swimming pool dia pun kecik je and tak berapa mantain jugak. Tapi Wifi laju, tu yang penting nak upload story IG hehe.

Aku suka bilik tu sebab ada balkoni yang luas. Dia siap bagi penyidai baju so memang aku basuh baju kat sana and sidai kat balkoni. Bali panas yakmatmat tapi sidai baju susah nak kering sebab dia tak windy. Panas yang terik pulak tu. Burn I nyah.

Lokasi dia memang easy access kepada semua kelab malam dan kedai2 jual segala macam souveniers. Most of the nights, we walked along the road watching people with variety of behaviours. Kebanyakan pelancong Bali adalah dari Australia. Night life kat Legian memang happening and sesak especially weekend.

Transport 
Kitorang tak ambil supir instead we rented motorcycle. 1 week for 350k Rupiah. Cheap right? Kitorang cari dekat website, then deal via whatsapp tup tup sampai depan pintu hotel, bukan pintu bilik amboi melampau, with free charge of delivery.

Memang berbaloi sewa motor kat sana sebab kat sana macet yang amat tapi tak seteruk Jakarta. Aku tengok sistem jalan kat sana agak caca marba haha. Standard Malaysia kalau ada simpang, paling banyak pun 4 kot, kalau kat sana 8 kot! Haha. Pening aku tengok waze, ada la sekali 2 salah simpang haha. Kalau naik kereta memang rugi masa atas jalan je. 20km sejam baru sampai. Hapooo??!

Total kitorang habis untuk minyak dalam masa 8 hari tu around RM15 je. Tu pun sebab Suami aku kerjanya nak isi minyak je, pantang jumpa stesen nak berhenti, hobi ke apa entah tak tau. Aku perati je pe'el dia haha. Sampai aku yang tak bagi dia berhenti.

Kat sana hon menghon memang amalan yang mulia ye. Bukan macam kat Malaysia hon tu tanda marah. Hon kat sana macam isyarat nak bagitau kita nak potong or keluar simpang. Suami aku suka main hon 😕 Kalau kat Malaysia aku marah dia hon suka2, kat sana aku biarkan je. Lepaskanlah gianmu, lepaskanlahhh haha.

Oh ada sekali tu kitorang kena tahan dengan pak polisi masa roadblock. Takde apa pun dia just check insurans, roadtax and lesen. Tunjuk je lesen Malaysia kita. Time tu dia tahan semua tourists je. Ingatkan kitorang lepas sebab muka jawo-jawo sikit kan tapi sangkaan aku meleset maybe sebenarnya muka kitorang macam pan asian ke pan kuali? Hahaha.

Paling jauh kitorang travel pergi balik dalam 1 hari dalam 140km. Wahhhhhh kauu! Macam tak percaya kan? It's worth it! Nasib baik tak mengalami sakit pinggang yang kronik. Hari balik kitorang pergi airport naik motor je and park kat sana nanti orang tu ambil. Jimattt. Kau bayangkan aku riba luggage 17kg sepanjang 10km haha. Tapi okay je sebab aku kan tough haha. 

Simkad
Kalau nak beli simkad sila cari kedai tepi jalan ye, wayyy murah dari airport and kedai2 beraircond ni. Kitorang beli simkad SIMPATI, 6gb 65k Rupiah, memang solely untuk data sebab nak waze je pun.



Kalau pergi Indonesia please beli keropok-keropok ni, sedap namateyy. Kadang-kadang kitorang breakfast keropok je. Percutian lama kan so santai sikit, tiap hari bangun pukul 10-11 pagi wakaka. Subuh sana awal dalam pukul 4 lebih dah rasa nak bangun sahur. Cerah pun awal dalam pukul 6 cerah dah. So kitorang bangun tu memang matahari tengah menari-nari la. Haha

Eh tempat-tempat yang aku pergi aku update next post la. Panjang pulak rasa. Doakan aku ada masa nak update. Gitchuuu. 

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
If you have any inquiries that need urgent reply, please email to nadiaroslan261@gmail.com
Thank you in advance