Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Monday, 9 December 2019

Bali - Where to?

Pantai Seminyak dan Pantai Kuta

Hari kedua kitorang pergi sini je. Sampai Seminyak time tu pukul 3 petang rasanya. Ajenye gila, panas nak mampus! Pasir pun panas tapi omputeh relax je berjemur. Tapi sebab gigih nak bergambar sanggup ku membakar kulitku yang mulus ini bagai lilin membakar dirinya. Hahahahapo kau ni.

Sedapp tapi kena ketok. Ada ke setongkol 20k Rupiah. Jadah. Nasib sedap


Pemandangan dia dengan laut luas terbentang memang cantik and awesome. I'm in love with Bali Beaches. Saujana mata memandang. Aku nak mandi tapi Suami aku taknak layan. Merajukkkk. Haha. Pantai-pantai kat Bali memang sesuai untuk surfing. Aku idokle, surf internet aku terror, naik skateboard atas jalan rata pun terumbang ambing haha.

Dekat seminyak tenang sikit. Hotel-hotel dia pun nice mengadap pantai and nampak mewah.

Uluwatu Temple

Esoknya kitorang pergi Uluwatu Temple dan kat sini satu kejadian yang menyayat hati telah berlaku kepada aku. Nak masuk Uluwatu ni kena bayar 20k Rupiah/seorang. Memang cantik gila woi pemandangan dia, aku amazed gila sampai la bila terjadi.......

Aku tengah jalan-jalan sambil tak habis2 kagum, dengan sepantas kilat tetiba aku kena ragut! Oleh monyettt! Tau dia ragut apa? Bukan maruah tapi spek mata aku!! Bloody hell. Weh dia buat kerja macam terlatih, tak sampai sesaat hilang segalanya.

Suami aku try buat sistem barter by offered his shades instead sebab spek aku tu ada power!! Tapi dia pandai, dia nak ambil spek Suami aku tapi spek aku dia sorok belakang badan dia hahahhahahahahahanet betul perangai kau.

Negotiation tidak berjaya ye. Dia patahkan spek aku. Memang ada announcement jaga spek, topi etc tapi tak sangka aku yang jadi mangsa. Spek yang tengah pakai kot bukan atas kepala. Aku tengok ramai jugak la yang kena, so hati-hati la. Nasib baik dia ambil spek bukan handphone ke apa. Kalau handphone memang aku tolak dia jatuh gaung. Terus murung kejap sebab aku tak nampak apa. Tapi aku kena okay balik secepat mungkin sebab taknak spoil mood honeymoon kitorang.

Tak jadi tengok Kecak Dance sebab apa je aku nak tengok pun dah tak nampak. Nak tengok Kecak Dance kena beli tiket lain. Tengok laki aku je la dance dalam bilik hahahhaha.  Kitorang terus balik pergi cari lens. Aku dah la tak reti pakai lens, seksa weh sampai hari balik pakai lens. Beli lens pun dah 200k Rupiah. Sedihhh spek kena curi, kejap je boleh menikmati pemandangan yang indah.

Kena pergi lagi sebab hari tu tak dapat menikmati. Kan Suami kan? Hehe
Ada orang cerita monyet-monyet kat sana memang di train untuk mencuri. Cousin aku pernah kena curi kamera kat situ. Gila! So bila kena curi kita akan minta sami dia tolong minta balik kat monyet tu and bayar sikit dekat sami tu. Wallahualam. Time jadi tu takde sami pun kat tempat tu. So wassalam je la. Balik KL baru buat spek baru, melayang RM600. Siap kat akhirat aku tuntut balik. Eh? Haha

Waterblow Benoa, Badung

Yang ni pergi hari Khamis. Bali memang dikelilingi laut yang Subhanallah breathtaking gila pemandangan dia. Memang sakan bergambar la cerita dia. Jalan nak datang sini pun tenang gila, I mean bila dah masuk compound dia. Ibarat taman-taman syurga di dunia. Haha exaggerated.

Acececece

Mengadap gunung apa aku tak tahu. Tapi cantik kan? Kan?

Air dia jernih sangat! Geram! Rasa nak turun tapi tak boleh.
Memang layan duduk sini. Tenang je. Ada jugak 2-3 hotel and resort dekat sini. Kalau nak ketenangan boleh lepak sini. Ada satu hotel tu kolam renang dia berdepan dengan pemandangan laut. Perghhh layannnn.

Tanah Lot Temple

Yes sini pun laut haha. Kitorang memang datang untuk sightseeing je kali ni. Sebenarnya kat Bali ni banyak aktiviti adventure korang boleh buat, nak taknak je. Masuk Tanah Lot ni tak silap aku 40k Rupiah sorang. Patutnya tourist 60k tak silap tapi sebab muka kitorang ni buat dia confused orang Indonesia ke Australia ni (Kahhhh!) so dia bagi diskaun sikit. Tak silap aku kalau penduduk tempatan lagi murah tiket dia.




Aku tak pernah doa untuk dapat laki yang pandai ambil gambar. Sekali ada dalam pakej la, kira bonus da ni hahaha. Thank you Suami gigih ambilkan gambar cun-cun hehe
Discovery Shopping Mall & Pantai Kuta

Sebab tema bercuti kali ni adalah mereput, so dah lepas Asar kot baru keluar hari Sabtu tu. Itupun pergi mall je makan A&W haha. Tapiiii belakang mall tu ada Pantai Kuta. Lepas makan kitorang lepak situ tunggu sunset. Perghhh cantik dan asyik sungguh layan perasaan kat situ, rasa in love sangat dengan pemandangan, eh eh dengan Suami haha. Sebelum tu dah terkinja-kinja tangkap gambar hehe. Nah tengok satu, tak boleh upload banyal-banyak nanti korang jeles haha.

Cantik ke idok wehhh? Kat sana kitorang ambil gambar pakai Iphone XS Max dengan Action Camera Olympus.
Sebelum pergi sempat beli tripod RM69 sekali dengan remote bluetooth. Memang sakan la bergambar plus Suami aku rajin melayan and suruh posing haha. Berbaloi-baloi sebab tengok movie pun guna tripod as holder haha

Tegenungan Waterfall - Kintamani - Tegalalang Rice Terrace

Hari Ahad adalah hari terakhir berjimba and perjalanan paling panjang kitorang tempuh naik motor. Perjalanan dah nak sampai Ubud and dari Ubud ke Kintamani memang layannnnn sebab kawasan kampung and Kintamani kawasan pergunungan. Dari Legian ke Kintamani 75km one way haha. At first kitorang tak plan pun nak pergi Kintamani tapi tu la, Allah sebaik-baik perancang haha

Time gerak ke Tegenungan tu dah nak pukul 12 kot hahaha jadah betul. Dah la tak breakfast. Nak turun ke kawasan waterfall tu jauh ok, ada tangga jangan risau. Dengan panasnya. Ramai gila orang. Nak masuk kena bayar 20k Rupiah. Sekarang dekat Bali kan tengah in tangkap gambar atas buaian, so kat situ je ada 2-3 rasanya. Time turun tangga ok time naik fuhhh aku terus dizzy sebab tak makan and panas gila. Sampai atas terus minum air redbull terus bertenanga umpama seladang haha podaaa.

Tak pakai spek sebab apa kawan2? Sebab monyet curiii! Yeayy 🙄
Lepas tu nak gerak pergi next destination yang tak decide lagi time tu haha tapi tetiba line takde. Suami aku kata jom lunch dekat Kintamani. Dari situ nak ke Kintamani lebih kurang 43km lagi. Aku on je. Sementara takde line Suami aku ikut signboard. Dah nak berhenti tanya kedai telefon kenapa takde line tetiba ada balik hahaha binawe betul.

So kitorang teruskan perjalanan. Sakit la jugak pinggang tapi ok je sebab cuaca nyaman and jalan kampung. Sampai memang terus lunch mengadap gunung Kintamani Volcano. Harga lunch 70k Rupiah/ sorang and buffet dekat Restoran Grand Puncak Sari. Tapi aku tak makan banyak pun, tak selera sangat lagi selera tengok pemandangan. 
Ish rinduuu!


On the way balik kitorang singgah the famous Tegalalang Rice Terrace. Kena bayar 20k sorang tak silap aku. Dekat Bali ni semua kena bayar and tiap kali parking pun kena bayar, rate 1-3k Rupiah sekali parking. 
Time ni dah flat gila. Kitorang dah tak larat nak turun jauh2. Depan kitorang tu tiang buaian hahaha. Tak lama pun lepak sini.
Dari sini nak ke Legian lagi 30km macam tu. Sampai Legian solat dulu dekat Masjid and Suami aku ajak pergi Krisna Souvenier Shop. Memang besar kedai souvenier ni. Macam2 ada, baju, makanan, tshirt, keychain. Boleh la pergi kalau nak cari souvenier.

Malam last tu kitorang jalan-jalan area hotel je nak menghabiskan Rupiah haha. Ada la aku beli sekeping dua souveniers untuk diri sendiri sebagai kenangan. Kitorang beli shades, nego harga gila-gila punya haha. Memula harga dua shades dia letak 400k Rupiah. Eh memang tak laa. Tawar punya tawar dapat 150k je untuk dua. Sampai Malaysia bawa pergi kedai spek sebab aku nak tukar lens ada power, dia ingat Rayban Bali aku original weh hahaha. So conclusion nya, nak beli barang kat sana sila nego habis-habisan. Tapi ada je seller yang sombong, so banyakkan survey untuk elak ditipu hehe.

Tu je la tempat kitorang menjelajah, santai-santai je. Hari Isnin kitorang balik KL dengan penuh kesyahduan sebab malasnya nak keje woiiii! Haha. Total damage termasuk hotel, flight semua untuk dua orang less than RM2k. Ok la kan? 8 hari kotttt hahaha.

2 comments:

  1. Wah.. syoknya hanimum over the sea.. hehe.. kami xjejak lagi over the sea dgn cik suami.. nak ke sarawak pun makan abad dah...hehehe..bukan makan bulan lagi..

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
If you have any inquiries that need urgent reply, please email to nadiaroslan261@gmail.com
Thank you in advance