Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Saturday, 24 March 2018

Modul Pertahanan dan Pengurusan Bencana

Aku pulak rasa bosan tengok word Modul tu haha. Please bear with me, ada lagi 3 modul je aku nak habiskan ni sebelum melangkah ke alam realiti dunia perkerjaan. Aaagituu.

Batch sebelum ni beruntung sebab Modul Pertahanan dorang panjang, dengan ATM, Bomba and Polis dua minggu masing-masing. Time batch kitorang semua benda tu di compress jadi 2 minggu je  dan mostly teori takde praktikal. Tapi takpelah, dah itu saja rezekinya.

Selama 2 minggu ni banyak jugak ilmu yang aku absorb bab pertahanan dan pengurusan bencana ni. Apa peranan  Bomba, APMM, APM, JKM, NADMA, SMART Team, ATM (Angkatan Tentera Malaysia) jangan kau balun mesin keluar duit tu pulak dah la haha.

Nak memastikan keselamatan negara dan menguruskan bencana ni memang memerlukan peruntukan yang besar, yang kita as rakyat biasa ni tak terfikir pun bab2 tu sebab kita tak sedar. Yang kita tahu benda yang ada kena mengena dengan kita je. Kita hidup dalam comfort zone and rasa negara kita selamat padahal untuk pastikan benda tu ramai barisan perwira kita sanggup korbankan masa dengan keluarga untuk pastikan kita hidup dalam keadaan selesa. Memang tak terbalas jasa dorang, tak setimpal pun dengan gaji yang dapat. Perghh lain maciam patriotik aku malam ni. *bangun-tabik hormat* 

Dalam modul ni aku dapat bezakan bencana dan insiden. Aku tau peranan NADMA (National Disaster Management Agency) yang bukan menguruskan bencana dalam negara je but luar negara sekali. 

Last Tuesday team Bomba datang tempat kami nak buat macam2 demo. Handsome2 Abang2 Bomba kahkahkah. Sebenarnya pasukan beruniform ni memang handsome2 dek sebab kan uniform dorang tu kot. Nampak macho dan berkaliber hehe. Dorang ajar macam mana nak selamatkan orang dengan peralatan dan tanpa peralatan. Perghh aku tak mampu nak angkat sorang pun makanya hari tu aku banyak jadi mangsa sebab aku yang diangkat. Ni kalau jadi apa2 emergency memang aku mampu tengok je lah. Hoho.

Last Thursday kitorang melawat Markas SMART (Special Malaysia Disaster Assistance and Rescue Team) dekat Puchong. Anggota SMART ni terdiri daripada anggota Bomba, ATM, Polis yang nak join team ni. Dorang tunjuk la simulasi macam mana dorang buat kerja menyelamatkan mangsa dan menguruskan bencana. Alat-alat semua canggih-canggih dan padu. Sumpah kagum dengan SMART team and alatan-alatan yang dorang ada. I can say that gadgets are the part of the team too.

Overall modul ni best, banyak exposure. Dan aku perasan passion aku memang bab safety and security ni. So aku macam dah nampak bayang-bayang kementerian mana aku nak mintak nanti. Aku dah lepaskan satu peluang untuk berada dalam satu team ni atas sebab-sebab kemaslahatan ummah hahaha. Harapnya I make the right decision. InshaAllah. Ameen

16 comments:

  1. Dah nk abis dah eh. Rasa macam kejap je kan. Habis modul nanti terus kerja ke. Bole pilih sendiri eh nak masuk kementerian mana? Cam best je. Patutla ramai berebut nak jadi ptd

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa kejap? tak lah. yang mengalami rasa lama hahahha. inshaAllah terus kerja. boleh buat pilihan tapi tertakluk jugak la. tak semesti apa yang kita mintak kita dapat.

      Delete
    2. Ooo.. ingatkan ada bagi cuti sebulan dua camtu. Boleh la menikmati hidup sikit. pergi holiday ke.. urmm.. kahwin ke.. haha

      Delete
    3. harapan la nak bagi cuti camtu haha. lazy life is over haha

      Delete
  2. Best2.. Seronoknye da nk abis, sy byk baca sbb sy candidate the next ptd batch. (Tgh tggu pac result n hopefully interview) Hehe. Good luck for ur next step, semoga mnjadi pegawai yg brtggungjawab. Gituuu.. Tq taw for ur all information:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke. all the best :)thankyouu. inshaAllah :) haha takde lah info sangat, just sharing my experiences. no biggie (:

      Delete
  3. Ilmu..! Best baca.. Member aku tak settle suruh aku apply ptd..haha.. malas aku.. Nanti dah start keje, keje baik2.. UvUd Tahniah weyh..! ^^d

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. tak minat eh? inshaAllah Lee :) Thankyouuu

      Delete
  4. Wah, nak habis dah...mabruk alaik...
    .
    Hbis bila tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah hujung Mei ni. Doakan :)

      Delete
    2. selalunya next batch akan lapor diri lps brapa minggu batch awak abis eh?

      Delete
    3. Tak sure. Tapi dengar cerita utk next batch antara july-ogos.

      Delete
  5. Wah...habis akhir mei...jun terus posting ka? Ke tggu raya dlu? Huish xdak rehat korg ni...
    .
    Semoga dipermudahkan segalanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mei jugak kot posting haha. Macam x tunggu raya je. Tak sure lg.

      Thank you. Hehe

      Delete
    2. Xtggu raya kan? Akhir mei kan korg posting? Mintk kementrian mna? All the best awak

      Delete
    3. tak tunggu nampaknya :( thank you :)

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
If you have any inquiries that need urgent reply, please email to nadiaroslan261@gmail.com
Thank you in advance