Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 13 March 2018

Modul Inisiatif Transfromasi Desa [INTRADE]

Aku baru balik dari Kluang, Johor ni, ada modul INTRADE kat sana selama 2 minggu dari 25 Feb - 08 Mac aku berkampung kat IKWAS. Aku ditugaskan kat Kg. Tengah, Kluang. Kg. Tengah ni dah modern dan maju so tak banyak la sangat kerja kena buat from scratch. Tinggal nak tambah baik je.

Banyak aktiviti kitorang buat, semua kena uruskan sendiri. Dapat bajet then pandai2 la nak langsungkan macam mana. Modul ni nak dedahkan kat kitorang macam mana pentadbiran di peringkat negeri, daerah dan kampung. Ada aktiviti gotong royong, cat rumah orang la, lawatan asnaf la, main sukaneka dengan orang kampung and macam2 lagi. Penuh la 2 minggu tu and we did well.

Orang kampung pun bagi kerjasama yang padu. Tempat transit kitorang dekat dewan and situ ada masjid, ada sekolah agama. Depan tu ada kedai runcit. Memang kayo makcik tu 2 minggu dengan kami, semua jakun bila jumpa junk food time budak2 dulu. Haha reminiscing the old days betul.

Ada satu hari tu kitorang tolong sorang asnaf ni pindah rumah. Dia dapat bantuan rumah yang dipinjamkan oleh kerajaan. Rumah baru. Dia orang tua berusia 60an and ada cucu 3 orang. Parents cucu dia dah meninggal. Yang tanggung dorang sekarang cucu sulung dia umur 19, kerja dekat kantin. Memang kesian. Si asnaf ni tak boleh berkerja sebab dua2 mata ada katarak, so penglihatan kabur.

Tengah tengah buat kerja aku dengar someone cakap dekat cucu2 dia. 'Ni rumah atas nama atok, ni rumah pinjam je, kalau atok dah takde nanti korang kena keluar dari rumah ni'. Tersentak aku dengar. Aku pulak yang tersentak. Betul, tak salah nak jelaskan realiti kat bebudak tu. Tapi that's not the right time kot, bebudak tu tengah seronok lagi dapat rumah baru. Huhu. Patutnya explain kemudian with a proper words, yang lebih berdiplomasi. Plus they just kids, yang masih tak faham realiti kehidupan. Slow slow la nak bagi peringatan pun. Aduii.

Penat memang penat but worth it. Aku bertambah hitam dengan jayanya. Bila tengok cermin rasa hmmm lawa jugak kulit aku hitam macam ni. Astagaaa konfiden level apa niii. Hahaha. Yela takde siapa nak puji, puji la diri sendiri. Tak kena bayar pun, naikkan konfiden level adalah. Haha.

Malam last kat sana aku keluar konon nak pergi pekena Railway Cafe Kluang tapi tutup daaa. Takde rezeki. Tapi aku tak kisah pun, aku nak nasi je time tu. Then kitorang pergi kedai Cawan Mas macam kopitiam la, depan Kluang Mall. Dorang semua gelakkan aku sebab order air longan hahaha. Dorang cakap longan kat KL pun ada. Aku cakap, coffee pun ada kat KL haha. Aku tak berani nak minum coffee time tu, takut migrain and tak boleh tidur malam. Aku ada la sip kawan aku punya, perghh memang pekat dan padu.

Cawan Mas tu macam kopitiam and surprisingly murah dan sedap. Tomyam dia padu. Selalunya kopitiam harga satu meal mesti berbelas kan, yang ni mee tomyam RM9 je kot. Murah la, dah la sedap. Arghh jangan aku ke Kluang sebab nak makan Cawan Mas je. Kawan aku siap beli kopi dia. 

Esoknya aku bangun tidut tengok kat IG ada orang nama cawansilver nak add aku. Wahahhahaha. Konspirasi yahudi ke apa ni? Makan dekat Cawan Mas, cawansilver yang add. Tergelak aku. Maaf, aku memang mudah terhibur hahaha.

Aku ada lagi 4 modul je sebelum habis DPA ni. Modul Pengurusan Bencana, Modul Intern, Modul Negaraku, and Sintesis. Yeayyyy. Final exam pun dah takde. Doakan akuuu! Thanks!

6 comments:

  1. modul pengurusan bencana tu sama macam modul bomba ke. haha tumpang nyibuk. lulz

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada modul bomba dalam tu. tahun ni modul dah tukar. belajar teori je kurang praktikal. sedihhhh.

      Delete
  2. wahhh, dah nak habis dah..congrates!

    konspirasi alam sangat cawan mas dan cawan silver tu. hahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnakyou IQ :)

      hahhaha kannn! terkejut jugak la. tunggu jugak kot ada cawan tembaga nak add pulak haha

      Delete
  3. Stay dkt intan kluang yg atas bukit tu eh?

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
If you have any inquiries that need urgent reply, please email to nadiaroslan261@gmail.com
Thank you in advance