Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 9 February 2018

Outward Bound School Lumut, Malaysia

Arghh sekarang baru ada masa sikit nak update blog. Rinduuu. Aku nak cerita pasal modul OBS. Aku pergi sana 7 hari 6 malam (21-27 Jan 2018)  without handphone, money, IC and jajan. Semua kena rampas. Dorang bagi bawak harga diri je haha. Kitorang dibahagikan dalam kumpulan kecil. Aku dapat Watch Kinabalu, 7 laki 7 perempuan. And instructor kitorang nama Q.

Untuk penginapan aku dapat dorm Ledang, katil double decker. Aku tak pernah tidur katil double decker bahagian atas tapi sebab aku naik lambat, tu je yang tinggal. Dah la katil takde penghadang risau je aku ngigau gedebukkk jatuh ke bawah terus ke bawah tanah haha. Tukar baju pun aku diri atas katil je tukar baju, terjerit-jerit kawan aku takut kepala aku kena kipas haha.

Aku tak sangka aku boleh hidup without connection for 7 days. Yeke boleh? Haha. By hook or by crook kena bolehkan jugak la kan? Hadap je walau seksanya Tuhan je tahu haha.

Makanan yang disediakan kat sana sedap-sedap, Alhamdulillah. Just time kitorang pergi musim hujan so basuh baju tak kering and baju busuk. Eeee tak suka, runsing memikirkannya haha. Runsing fikir bila balik aku kena mendobi banyak kain haha.

Kat sana setiap pagi ada PT and we enjoyed the PT sebab aktiviti semua fun. Bukan macam PT kat sini *rolling eyes* Haha. And kat sana memang tak jaga langsung penampilan diri, dah rupa tak siap tapi peduli apa janji buat aktiviti dan nak handphone balikkkk! Hahaha. 

Main aktivit kitorang kayak, whaling, camping and hiking.

Kayak

1st aktiviti adalah kayak. Pagi Isnin kitorang briefing and training, lepas Zohor terus berkayak ke Pulau, Pulau, Pulau apa eh nama dia? Haha lupa la. Tapi area Pulau Pangkor la. Ha Pulau Sekadeh! Yang penting bukan Pulau Pandan jauh ke tengah. Tapi kayak memang jauh. Bagi aku jauh la, aku tak suka aktiviti melibatkan tangan, tangan I lemah dikk. Auwww.

Aku partner dengan kawan aku, laki. Group kitorang memang cukup berpasangan. Dia duduk belakang, aku duduk depan. Time pergi aku tak makan ubat mabuk laut, bertolak lepas lunch pulak tu memang padu berpusingnya kepala aku. Sian partner aku banyak kayuh sorang haha. Aku bagitau dia aku mabuk then dia suruh aku rest je. Dah la dia ada sakit tulang belakang, aku tak membantu sangat pun haha.

Aku punya tak tahan tu sampai aku bukak semua button life jacket supaya aku boleh bernafas dengan tenang sampai kena tegur dengan instructor suruh pasang balik tapi aku buat degil aku. Aku dah tak fikir kalau capsize ke apa haha. Sampai je kat persisiran pantai, aku tinggalkan kayak dan pergi muntah haha.

Kitorang kayak pergi balik dalam 10km. Dua-dua melawan arus. Tapi on the way balik aku ambil langkah bijak telan ubat dulu so time tu aku gagah la. Selalunya orang sampai dalam 2 jam, we made it for only 55 minutes. Instructor pun puji. Kahkahkah well done Beron. *pat myself.

Time balik tu ombak bergelora gila and beberapa kali tersasar dari formation. Nak belok bukan main payah kena buat sharp turn. Aku kiri kanan pun susah nak beza so memang aku tak ingat la macam mana nak buat sharp turn. Lagi haru bila partner aku pun tak ingat. Kayak lain yang berdekatan yang ajar hahahhaa hauk betul.

And Alhamdulillah tangan aku tak sakit macam 1st time aku kayak dulu-dulu. Yang penting aku tetap tak suka kayak. Haha. Penat seyh. Dah la kayak berat nak mam. Dah sampai dengan penatnya kena pulak cuci pasir bagai. Erghh haha.

Ni je gambar yang ada tu pun ambil dari kawan 

Ha yang macam penyamun beg tu aku la tu. Dah tutup macam tu pun tetap hitam dikk. Akak redho je. 

Whaling

Korang tau tak whaling tu apa? Okay korang bayangkan, bayangkan sekarang, sekarang tau, sekarang! Haha. Bayangkan whale then bayangkan whale tu dipotong bahagian atas. Bahagian bawah yang tinggal tu korang terus bayangkan kena cedok untuk dijadikan lubang supaya boleh duduk dalam tu. Senang cerita whaling tu macam berkayak secara berama-ramai tapi atas kapal yang ada sailing. 

Kitorang whaling secara berkumpulan sejauh 30km *whatthedevil* mengelilingi Pulau Pangkor. Bergerak dalam 9.00 pagi, sampai camp site dalam pukul 3.30 petang campur rehat selama sejam. Seksa nak mampus rasanya sebab kayu pendayung tu berat gila. Kitorang berkayuh secara gilir-gilir tapi ada yang berkayuh straight tak berganti *salute*. Dengan panas teriknya. Cara hiburkan hati adalah dengan melalak. Macam-macam lagu keluar, sampai lagu 3 kupang pun rasa sedap sangat bila dinyanyi di tengah-tengah lautan. 

Bekal kitorang hanya biskut kosong Hup Seng. Sumpah biskut paling sedap di abad 2020 di waktu ketika itu. Dengar je orang bukak plastik biskut tu semua berpaling. Dalam sekelip mata, habis se-tong biskut tu. Time berhenti dekat Pulau Pelanduk kitorang makan nasi berlaukkan ayam. Walaupun time tu matahari mencanak atas kepala, makan tetap berselera sebab sumpah lapar. Hari tu pulak angin tak berapa nak ada so 80% kitorang berdayung je la, tangan aku dah keras macam batang pendayung dah.

But we enjoyed the moment, everyone was enjoyed and proudly say that no one got pissed off. And Alhamdulillah group kitorang semua selamat sampai dengan sendiri tanpa towing. You did great job guys. Sebelum ni orang cakap time whaling ni la kita nampak true colours kawan kita, mana yang baran, yang selfish. But my friends are still like my friends I knew  when we're in class. Thanks for being awesome and being you no matter what. Thank you menghiburkan satu sama lain dengan lawak nak mampus dan lawak hambar korang *rolling eyes*, dengan lagu yang entah mana pucuk pangkalnya. We all have strong self control I guess. Thank you for endless support, cooperation and great teamwork. You guys will be missed dearly one day :)


30 km dayung benda alah tu bukan perkara biasa-biasa ye tuan-tuan dan puan-puan yang saya hormati sekalian. Cuba sekali pasti taknak rasa lagi haha
Nanti aku sambung update pasal camping dengan hiking. Aku nak bersiap pergi Shah Alam ni, Mak datang sini malam ni. Have a great weekend guys! :)

4 comments:

  1. lama tak update. hidup lagi rupenya. hahaha

    bestnye.. ada buat macam2 aktiviti. ingatkan belajar dlm kelas je.

    drive elok2, kirim salam mak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha biadap. ALhamdulillah masih panjang umur

      OBS is no class at all. it's a 'vacation' haha

      Delete
  2. Hahaha seronoknya hidup kau.
    Aku dulu-dulu masa sekolah selalu laa aku duduk jauh terputus hubungan dengan luar camni, tapi tak laa seseronok kau hehehe.

    Enjoy your life, Nad! 👍👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha. kena seronokkan diri, kalau x pishang laaaa haha

      u too cEro :)

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
If you have any inquiries that need urgent reply, please email to nadiaroslan261@gmail.com
Thank you in advance