Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Monday, 15 January 2018

Modul Research Methodology

Aku dah habis modul ni sebenarnya last 2 weeks tapi sampai hari ni modul tu menghantui aku, bukan aku je, satu kelas aku. The toughest modul so far. Kau bayangkan orang belajar research 6 bulan at least, kitorang belajar dalam masa 2 minggu.

Memang tak aman hidup aku 3 minggu, terbelengu dengan benda ni. 3 minggu yang tak cukup tidur. Bangun tidur terus teringat modul ni, terus rasa taknak teruskan hidup. Haha.

Belajar qualitative method dengan quantitative method, juggle all together sampai terpusing kepala. Mungkin bagi yang dah ambil master or pernah ambil time degree benda ni bagi dorang takde apa, tapi untuk aku yang tak tahu apa-apa benda ni real struggle jugak la. Tapi yang pernah ambil time degree pun merungut sebab tak sama dengan yang dorang belajar. Haha.

Dia ada 2 tasks. 1 group, 1 individu. Yang group ada 3 stages presentation, no write-up. Time 2nd presentation perghh kena bambu depan kelas. Korang ni telinga kuali ke apa? Hahahaha. Terima jelah dengan telinga kuali yang terbuka. Habis je present lecturer cakap

"Kalau korang nak tampung markah, buat write up 10 pager, hantar esok pagi"

Perghhh, write up buat dalam masa satu malam, dengan nak betulkan slide presentation nya. Yang dahsyatnya, semua kumpulan kena buat! Haha. Tapi aku suka kumpulan aku, tak pressure, kitorang gelak-gelak je. We take it positively, that too shall pass kekdahnya haha. So sama-sama la bergelimpangan dekat bilik discussion dari malam bawak ke pagi.

And paling puas bila dapat pujian dari lecturer yang write-up kitorang antara yang terbaik that time. Rasa berbaloi buat kerja atas lantai sejuk berjam-jam sambil ketawakan diri sendiri haha.

So for individu dia bagi extend masa sampai la hari ni. So dah masuk modul English pun, kitorang kena buat kerja RM ni. Satu-satunya modul yang assignment boleh hantar bila dah habis modul. So setiap malam la aku berjaga bersengkang mata baca articles nak cari literature review.

Alhamdulillah semalam siap, hari ni submit. Sekarang aku doa lecturer tak call panggil suruh buat pembetulan je. Trauma aku wehhh. Haha. Bagi la aku hidup dengan aman. Mental torture betul haha. 

Doakan aku lulus dengan jayanya modul ni. I know one day it gonna be a sweet memories for me :)

4 comments:

  1. Memang tak aman hidup aku 3 minggu, terbelengu dengan benda ni.
    maksud awak terbelenggu ? :b

    Doakan aku lulus dengan jayanya modul ni. I know one day it gonna be a sweet memories for me :)
    Ameen. InsyaAllah lulus

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha mungkin. you're grammar nazi ke proof read? haha

      ameen. thankyou :)

      Delete
  2. hope you pass with flying colors! gituuuu

    tengok nadia cerita pun IQ dah trauma...huhuhu

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
If you have any inquiries that need urgent reply, please email to nadiaroslan261@gmail.com
Thank you in advance