Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Saturday, 4 November 2017

Rawatan kesuburan dan malaikat maut

Sungguh kontra tajuk entry aku kali ni. Baca je lah, jangan banyak soal.

Aku ni blur orangnya (kadang-kadang). Khamis lepas 2x aku malukan diri dikhalayak (ke khayalak?) (ke both words tak wujud?) ramai. Jatuh tangga hari tu aku tak malu, tapi kena dukung tu malu. Tapi ni lagi malu dari itu. Tapi sebab aku buat muka konfiden, maka aku dapat cover malu tersebut. Bab konfiden memang aku tapau haha.

Hari tu belajar bab kemudahan kesihatan yang disediakan untuk kakitangan awam Malaysia. Mestilah Malaysia, jadahnya tetiba aku nak belajar pasal Australia pulak kan? Salah satu rawatan yang disediakan adalah rawatan kesuburan. Aku pun tanya la penceramah tu;

Puan, IVF kerajaan tanggung tak? (siapa tak tahu apa itu IVF sila google, cepuk karang semua nak suap)

Tak. Kerajaan tak tanggung kaedah yang tak semulajadi untuk dapatkan anak. 

Habis tu, keadah semulajadi nak dapat anak macam mana puan?

Tetiba satu kelas aku diam. Bunyi aircond zaman British terdengar begitu jelas kriukk kriukk nya. Semua mata memandang ke arah aku termasuk penceramah tersebut. Awkward moment tu berlaku dalam 3-5 saat sebelum 1 kelas gelakkan aku.

Tetiba aku rasa muka aku panas. Aku tak salah *konfiden*. Mereka je tak faham apa yang aku faham *self-defence* Tapi sebab mereka fikir benda lain, aku pulak kena gelak.

Maksud aku macam ni; kalau kerajaan tak tanggung kaedah tak semulajadi, habis what kind of rawatan kesuburan je kerajaan tanggung? Sebabnya kalau dari awal boleh buat anak secara semulajadi, tak de pasal la orang tu nak pergi rawatan kesuburan. Kan?

So aku nak clarification adakah kerajaan just diagnose and memberi kata2 semangat dan memberi tips2 berguna je? Sampai sudah aku tak jelas sebab dorang bukan main syok gelakkan aku. Ada sampai merah-merah muka. Suka ye korang, sukaaaa. 

On another note, dalam kerajaan tiada definisi spesifik berapa lama tak dapat anak baru boleh pergi dapatkan rawatan kesuburan. Kalau kau rasa lepas setahun kahwin dan telah berusaha bersungguh-sungguh adalah lama, so boleh lah dapatkan rawatan. Mungkin ada orang 3 tahun baru dia rasa lama. Janganlah baru 2 bulan kahwin kau dah gelabah tak mengandung lagi, sila beragak ye, banyak lagi benda kena belajar tu hahahha. 

Itu kejadian siang. Malamnya ada bacaan yassin dan tahlil. Sementara nak tunggu Isya', ada la sedikit tazkirah. Tirai yang memisahkan saf laki dan perempuan diselak. Aku duduk saf depan sekali, bukan sebab datang awal, sebab memang satu saf je ada waktu aku sampai -_-''. Penceramah tu tanya;

Korang tahu tak, sehari berapa kali malaikat maut datang lawat kita?

Dengan konfiden serta bersemangat aku jawab;

Tauuuuu. 700!!

Aku sorang je okay yang jawab siap bagitau bilangan. Roomate aku dah gelakkan aku kaw-kaw punya. Bukan sebab jawapan aku salah tapi sebab aku konfiden. Haha. Orang keliling pun dah gelak dah.

Tapi jawapan tu memang salah la. Hahahahaha! Jawapan betul dia 40x. Mana datang 700 aku entah haha. 

Aku selalu konfiden dengan benda yang salah. Tapi aku berpendapat mungkin bagi orang benda tu salah tapi bagi aku benda tu betul. Setiap orang ada pandangan masing-masing dan sila raikan perbezaan pendapat. Hahahahaha hotak kau Nadia, dah malu nak cover lagi. Salah tetap salah kalau benda itu fakta! Pakai beduk je kau ni.

4 comments:

  1. Hahaha.. Yg first tu betul2 lawak la.
    Eh, haritu masa jatuh takde apa cedera kat kepala kan? Haha
    Kau ni jenis outspoken jgk eh beron. Ingatkan jenis pendiam dlm kelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha biadap
      tengok mood la, kekadang aku pakai mode outspoken tu, kekadang mode passive

      Delete
  2. lawak la nadia ni, serius laaa..

    konpiden tu bagus. overkonpiden tu errrr....haha! kipidap lagi yer nadia/ good try. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAhaha kan. Masalah jugak kalau overkonfiden.

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
If you have any inquiries that need urgent reply, please email to nadiaroslan261@gmail.com
Thank you in advance