Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 21 November 2017

Modul International Relations (IR)

Aku tengah ambil modul ni. Banyak belajar pasal teori; idealism, realism, interdependce bla bla bla. Agak dry la bagi aku. Tajuk assignment group aku dapat International Negotiation, present Khamis ni, sepatutnya. Aku taknak cerita pasal modul ni sangat, aku nak cerita pasal dugaan ambil modul ni.

Hari Jumaat ada lecturer masuk and bagitau ada perubahan pada jadual sebab sorang lecturer kitorang kena heart attack and sorang terpaksa balik kampung sebab mak dia tenat. So okay lah bab tu.

Petang Ahad aku pergi buat group discussion dengan groupmates aku. Sebelum tu aku tidur, bangun tidur je aku rasa aku demam. Dah pehal tetiba? Tapi aku pergi je la discussion. Time tu aku dah mula rasa weak. Dah nak Maghrib kitorang pun bersurai, kerja part aku pun dah siap. 

Malam tu badan aku start panas gila. Kawan aku keluar, aku kirim makanan and ubat. So aku makan ubat, dapatlah tidur. Bangun pagi Isnin badan aku still panas and sakit2 sendi. Lepas breakfast aku makan panadol lagi sekali. 

Kat kelas semua orang tanya aku okay ke tak, aku just senyum cakap ok. Dorang ajak pergi klinik, aku tolak cara baik. By the way, bukan aku sorang je demam, time tu ada la dalam 20 orang and amaun tu menaik. Aircond kelas baru servis pulak tu, pergh sejuk nak mampus. Aku tak tahan aku pergi surau, tidur.

Petang tu takde kelas tapi kena duduk dalam kelas. -_-''. Dorang semua paksa aku pergi klinik / hospital sebab nampak aku weak. Aku tetap tolak sebab well kalau tak degil tak Beron la nama dia. Badan aku memang panas tapi aku tetap in denial. Kawan aku cakap muka aku merah-merah sebab panas. Aku senyum je la.

Petang tu Mak dengan Ayah call, paksa2 jugak pergi klinik. Sebab aku cakap dengan dorang suara menggeletar. 1st aku taknak pergi klinik sebab aku memang tak suka nak pergi. 2nd sebab aku takde duit haha. Aku segan nak mintak kat Mak Ayah aku. Duit tu ada tapi aku tak rasa cukup. Aku tahu klinik area Sri Hartamas ni baru masuk main door dah kena RM10 agaknya haha.

Dah dorang paksa aku pun cakaplah pasal duit tu. Zass sepantas kilat ada duit yang melebihi dalam akaun aku. Malam tu aku ingat nak naik Uber je sebab aku malas nak susahkan classmate aku, semua tengah busy siapkan report. Tapi roomate aku yang tolong tanyakan kawan aku, boleh tolong bawak aku tak pergi klinik.

Ramai yang willing nak tolong. Ya Allah thank you so much guys! So aku pergi la dengan classmates aku. Cek2 suhu 39.5! Wow. Kenapa tak 40 terus? Tapi aku memang tak daya gila time tu. Jalan terhuyung hayang sebab sakit kepala and rasa di awangan.

Balik tu aku makan ubat, tidur. Sekali pukul 11.30pm roomate aku kejut sebab dapat arahan semua yang sakit kena pergi HKL. Aku blur gila. Kuasa ubat  pun tak habis lagi (kuasa? Apa eh word sepatutnya? Gasaklah). Aku macam wehh aku baru balik klinik laaaaa. Tapi kena paksa. Naik bas ok. Penuh 1 bas. Tunggu punya tunggu sampai sana tunggu lagi, sekali kena halau balik. Boleh? Doktor halau balik. Dia kata kenapa datang ramai-ramai? Siapa suruh datang? Hellooooooo, kitorang sakit mestilah datang hospital takkan nak pergi kubur pulak! Buang masa tahu buang masa. 1.30am baru sampai bilik.

Pagi tadi tengah siap-siap nak pergi kelas dapat arahan semua yang sakit kena kuarantin dalam bilik dan ready nak pergi hospital. Breakfast pun orang hantar dalam bilik. Dalam pukul 9pagi orang call aku tanya okay ke tak. Mestilah aku jawab okay, aku kan steady haha. Sekali kawan aku ketuk bilik paksa ikut pergi hospital naik pajero. Yang tak okay terus pergi. Aku dah cakap aku okay dorang tak percaya, siapa la memandai letak nama aku dalam list tak okay ni -_-''

Sampai hospital kena ambil darah bagai sebab aku still demam. Alhamdulillah negative denggi. Dapat MC 2 hari. Oh by the way, kawan aku 2 orang positive H1N1 so memang semua orang gelabah la. Aku tetap steady sebab aku tak rasa aku kena penyakit tu, aku dah kena kot dulu. Berapa kali nak kenaaaa? Tapi balik INTAN aku tetap kena buat saringan H1N1 jugak, result tak keluar lagi. Klinik Kesihatan Kepong datang buat saringan dekat INTAN, yang teruk je refer hostipal. 

So sekarang aku kena kuarantin. Kena pindah bilik duduk sorang-sorang. Rasa dibuang masyarakat haha. Sian roomate aku, mesti dia rindu aku hahaha. Dia sihat Alhamdulillah, janganlah aku sebarkan virus. Aku tak boleh keluar bilik, makanan pun orang hantarkan depan pintu. 

But I'm getting better. Jumaat ni sepatutnya aku ada final exam. Memang tak study apa lagi dengan keadaan separuh hidup sebelum ni. Doakan aku, doakan kami cepat sembuh. Patutnya hari ni presentation pun dibatalkan. Entah apa nak jadi dengan Modul ni. Haha. Markah kedatangan sah-sah kene potong -_-''

4 comments:

  1. Kesian kena kuarantin... Mungkin kau yg dah rindu roomate kot :b

    Moga diorang bagi semua lulus modul ni tak payah amik exam. Boleh ke camtu? Haha

    Insyaallah semuanya akan baik2 shj. Jaga diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha boleh kot. kitorang pun harap camtu, at least ganti dengan extra assignment ke haha.

      ok thank you :)

      Delete
  2. virus sekarang macam2, risau berada di kalangan org ramai sekarang.

    jaga diri nadia, hope you getting better..

    hospital plis, bukan hostipal..seee...you are sick! its obvious! XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan. skrg mcm2 penyakit pelik muncul.

      thankyou IQ. u too

      hahahaha

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
If you have any inquiries that need urgent reply, please email to nadiaroslan261@gmail.com
Thank you in advance