Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Sunday, 8 October 2017

Modul Pengurusan Kewangan Awam

Aku baru habis jalani modul ni. Macam biasa belajar dalam masa 2 minggu then final exam. Exam kali ni macam hamput sikit sebab ada benda yang bila baca soalan rasa macam tak pernah dengar pun pebenda ni woi! Haha. 

Aku memang tak study beria sebab kekangan masa dan banyak gilaaaaaa. *cried bloods* Exam yang patut petang diawalkan jadi pagi dengan short notis. So sebagai manusia last minit memang lari perancangan aku so aku mengamalkan konsep cuba sedaya mampu, doa dan tawakal haha. 

Bukan taknak study awal tapii *manusia dan alasan* ada assignment dan presentation yang kena siapkan. Duduk sini memang kau kena kuat mental sebab memang mental exhausted. Fizikal pun penat tambah dengan mental, memang lagi sikit aku nak mental.

Tapi aku teguhkan jiwa dan hati demi masa depan dan keluarga tercinta. This is their dream, I oblige to fulfill that. My dream? I just wanna be a cashier hahahahha.

Ramai orang tanya aku tips jawab soalan exam online SPA. Ada yang nak datang dekat aku time exam sebab nak aku tolong. Oh puhlease la korang. Aku serba salah kot sebab aku rasa tu memang rezeki aku. As I said before, untuk yang aku lulus tu sumpah aku tak study sebab aku busy dengan kerja time tu. Aku takde tips nak bagi. Aku nak suruh baca paper hari-hari pun macam poyo sebab aku pun tak pernah baca paper. Aku baca paper yang lapik nasi bungkus tu je haha. So please la jangan mintak aku tips sebab memang aku takde tips, it's 100% rezeki untuk aku. Karang kata takde tips kata aku sombong taknak share. Nak kongsi tips karang macam aku menipu sebab aku pun hentam je. And please jangan rasa aku hebat, sumpah aku tak hebat langsung. Bila aku masuk sini lagi rasa kerdil, lagi rasa memang Allah nak bagi rezeki kat aku. Kat sini semua hebat-hebat nak mampus. Tapi aku tak rasa rendah diri pun, aku kan konfiden dengan diri sendiri haha. Dan lagi satu aku rasa rezeki ni memang Allah bagi untuk Mak Ayah aku berbanding untuk aku. 

Sekian. 

Dan untuk  modul kali ni aku harap aku lulus dengan cemerlang. Ptuihh lulus dengan cemerlang padia hanggg bila half soalan kau tak confident nak jawab haha. Doa je la Beron. 

Esok aku inshaAllah akan ke Maktab Polis dekat Cheras untuk Modul Polis selama seminggu. Baru lepas kemas barang. Barang aku dah rupa macam nak lapor diri sebagai Inspektor je. Jadual pack so bawak baju cukup-cukup untuk seminggu sebab takut tak sempat nak basuh. 

Tengok jadual ada kawad. Waaa aku tak suka kawad sebab aku tak reti beza kiri kanan. Tapi dulu time sekolah aku masuk Kadet Polis sebab ikut kawan-kawan haha. Ada latihan menembak. Nanti aku cerita lagi details kalau aku tak kena tembakan mana-mana kawan aku yang tangan pengko hahaha.

Doakan urusan kitorang dipermudahkan and kitorang akan enjoy modul ni :)


4 comments:

  1. Dont worry. Bukankah kamu hebat menghentam. Silap2 dapat top scorer lagi. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. menghentam ni mcm perjudian. ada time mengena, ada time tersasar. tapi tu lah harap mengenalah hahahah. ameen

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance