Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 25 October 2016

Time zone

Bagi aku setiap kat dunia ni ada time zone dia. Contoh paling besar umur kita la kan, ada time zone tersendiri. Time zone ni ada yang kita tahu ada yang kita tak tahu bila akan mula, bila akhirnya.

Contoh zaman sekolah rendah kita tahu time zone dia 6 tahun; darjah satu sampai sarjah 6. Zaman U ada estimate time zone tapi boleh terlajak kalau kena repeat papers. Hidup ada unknown time zone dia. Semua ada time zone masing-masing. 

Bahagia ada time zone, derita pun ada time zone. Yang pastinya semua akan ada kesudahannya. Puncak kesudahan for sure lah kematian. 

Kekadang bila aku dekat zone gembira aku terfikir sampai bila la time zone yang ni. Redha ke aku bila ianya berakhir? Sabar ke aku nak tunggu next time zone gembira?

Tapi sememangnya dalam dunia ni takde satu pun yang aku punya. Aku kena prepare untuk apa jua kemungkinan. Ups and downs, pros and cons. 

Persoalannya, do we have control over the time zone? It depends on situations. We can control, if we have a strong will. 

What if time zone gembira dengan sedih ada dalam satu time zone yang sama? If we kill one, another one will die too. What would you choose? Hadap dua-dua sampai dia tamat sendiri? Kalau by natural way, satu akan mati dulu dari satu lagi. Which will die first, aku pun tak tahu.

Life is a gamble. Time will tell. If only I can fast forward time. If only I can rewind. 'If'  ni la perkataan yang paling tak berguna sekali haha. 

Whatever that may come, hope Allah gives us courage and strength to handle it. When He puts you in that situation, He will help you pass through it.  

Keep praying and have faith Nadia.

8 comments:

  1. Yes, "IF" memang tak berguna.. Tapi manusia jugak yang cipta..haha..

    Aku pernah dengar, tak baik sebut "kalau", Allah tak suka..seolah-olah kita mempersoalkan benda yang dah terjadi tapi sejauh mana kesahihannya, aku tak pasti.. Aku memang pemalas..haha..

    Tapi personally, aku memang tak suka perkataan "kalau/if" tu sebab silap haribulan, boleh buat aku depress..macam sekarang ni.. LOL.. "Kalau aku kerja terus, tak sambung belajar dulu.. Kalaula aku terima jek orang merisik sekali dulu.. Kalaula aku dilahirkan as lelaki..." the list goes on and on.. bla..bla..bla.. So, sebab tu Allah kata, jangan dok sebok pk keje Dia..gila nanti..gitteuw..

    Hahaha, aku memang suka komen panjang2..XP Pasal time zone...hmmmm, aku tak amek port..hahaha.. sedih, sedihla, tak pikir pun bila nak abeh, happy happyla, kalau boleh taknak abeh..keke.. study studyla..kerje kerjela.. tapi kadang2 terdetikla, bilala aku akan mati.. =v=

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan. aku pu pernah dengar statement lebih kurang mcm tuuu. tak baik ber kalau. jadi marilah kita elakkan.

      betul weh if tu bagi harapan palsu yg mmg takkan jadi sebab selalunya if tu benda kita create atas sesuatu yg telah terjadi. btl la, mcm mempersoalkan takdir.

      aku appreciate setiap words dr kau hehe. dulu aku tak ambil port lee, peduli apa aku benda tu semua. tapi mungkin faktor usia or faktor perasaan tu dalam, aku terfikir jugak bnda2 tu. aku selalu fikir bila aku akan mati. takut tp fikir jugak haha

      Delete
    2. Lee tak komen panjang pun kat entri aku, bencik!

      Delete
  2. jangan pikir sgt psl if/kalau ni. bak kata org, jgn pandang belakang. haha. betul mcm Lee ckp, boleh gila kalau fikir kalau tu kalau ni.

    anggap masa depan satu surpriseeeee! mesti teruja and looking forward for it to happen, hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. btl tu. boleh gila haha.

      suprisee yang menakutkan blh buat sakit jntung haha. but in the end, everything gonna b fine kan

      Delete
  3. Pada aku, time zone yang kau maksudkan ni kita tentukan dan dalam masa sama kita tak dapat kawalnya.
    Macam aku, aku rasa manusia terdiri daripada 3 'time zone' yang nyata dan berbeza:
    1) Past, 2) Present dan 3) Future.
    Macam yang semua orang tahu, diri kita sekarang (present) adalah hasil daripada tindakan kita pada masa lalu (past) dan diri kita akan datang (future) adalah hasil dari tindakan kita pada waktu sekarang (present).
    Past dan future bukan dalam kawalan kita, tapi present dalam kawalan kita.
    Supaya future kita bahagia, present kita perlu bersiap sedia membahagiakan diri.

    Sekian kelas hari ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmmm i got ur point. present control future kita. tapi ada benda out of our control kn? blh twist. Thats life i guess hehe. Thankyou cEro.

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance