Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Wednesday, 12 October 2016

Jiwa dan hati yang tenang

Hari tu kereta aku masuk bengkel 3 minggu lepas accident tu kan. Sementara tu aku guna kereta Ayah. Nasib baik Ayah pergi kerja naik motor dan rumah dekat dengan sedare so apa-apa boleh pinjam kereta dorang. Kalau tak mesti aku pergi kerja jogging hahaha.

Rindu woih bila kereta takde. Bila siap je kereta nampak macam baru pulak tu, berbunga-bunga hati ahkak. Seriously rasa nak peluk tapi ego kena jaga kahkahkah. Sebelum ni aku takde perasaan kat kereta tu tapi betul lah, we love when we lost. Walaupun kejap je pergi repair rindu tu menikam kalbu kahhhh bab drama bagi kau Beron, amekkk amekkk. 

Siap repair, siap service, orang Perodua tolong cuci sekali tudiaaa. Rasa nak bawak kereta guna mata hati sebab punya tenang hati time tu haha. Aku tengok bill hari tu dekat RM4k jugak la insurans kena bayar. Fuhhh.By the way thankyou to Etiqa Takaful, Perodua dan Haziq yang in charge kereta aku.

Hari tu time bawa kereta Ayah tetiba tayar pecah tepi jalan. Time tu tepi highway, senja, tepi tasik. Aku keluar kereta aku duduk atas divider dengan baju kurungnya, pandang tayar kereta lalu aku gelak. Memula aku nak call kawan aku Muhammad tapi memandangkan aku dengan Muhammad aku lagi gemuk, aku lupakan niat tu *mintak-mintak Muhammad tak baca ni hahaha. 

Then aku terpaksa call officemate aku, minta tolong suami dia sebab dorang duduk area tu. Sambil aku tengok dia buat kerja aku terfikir kalau aku buat sendiri ni mau bengkak rahim aku haha. Thankyou so much Abang Nado dan Kak Aini sebab came to rescue. Kalau tak aku bukak bonet tidur dalam bonet esok baru fikir langkah seterusnya. Haha

Aku tak suka susahkan orang tapi ada benda aku kena susahkan orang. Aku selalu rasa I can handle and manage myself and things well but there are something out of my control, out of my strength. 

Okay nak pergi bina badan nanti boleh tukar tayar sendiri. Kahhhhhh.

Sometimes I wanna travel the world alone. Ambil diving license, dive and fly whenever I want. 

Sometimes I wanna focus on job and forget others.

Sometimes I wanna stay indoor forever, spend time with loved ones, avoid strangers.

Sometimes I wanna get married and get kidssssss of my own, do the house chores, being a housewife and mother.

Dan bila difikirkan-fikirkan balik, the only thing yang aku nak adalah jiwa dan hati yang tenang. Tu je.

Kereta dah pulih, hati belum lagi. Kahhhh dah dah bersurai bersurai.

25 comments:

  1. like seriusli ko ayu berbaju kurung di divider jln, seorang gadis cun dlm kesusahan takde lelaki yg berenti tolong?
    ok, kantoi Z tengok drma melayu, bhahahahah!

    yeah Nad, sometimes aku pun mcm kau. nak tuu nak tuuu nk anak (tp tak fikir psl ayahnya, hahaha, bayi tabung uji kepe). Tapi at the end, i just want to be happy. tido. makan. baca buku. enjoy life bila masih mampu, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiada laki yang budiman skrg Zyra hahahahha. Tempat tu actually ramai org berhenti nak memancing so takde siapa perasan sbnrnya tayar aku pancit dalam kegelapan senja tu hahaha

      nak anak dari kita tapi takde ayah nye kannn. hahahah absurd betul pemikiran aku oi haha. yeah zyra, happiness. aku doakan kau dapat capai tahap tu always.

      Delete
    2. aku nak komen bayi tabung uji.. aku pun nak anak tapi tak pikir pasal ayahnya..aku ingat aku sorang jek ada pikiran ni.. Aku selalu cakap, aku nak anak tapi taknak kawen...and it sounds so wrong.. hahaha.. XP

      Delete
    3. hahahah it sounds so so wrong Lee. but great women think alike hahaha

      Delete
  2. Lately 3 articles continously berkisar tentang hati... tk nampak tp di rasa dan rasa itu memungkinkn perubahan, mencorakkan sapa kita. so be strong, kami shbt2 ni boleh bg semangat dan berkongsi cerita.. next time klu nk tukar tayar lg yg tu kami boleh nolong..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm broken inside Hashriq. I like ur name. Ok nak letak nama anak hahahahaha.

      Thankyou for always giving me soothing words, it helps me stranger.

      boleh eh tlg? ok nnt roger haha

      Delete
    2. And im thinking the same Nad! Hahaha sedap nama. Unless.. Ayah dia pun nama Hashriq..
      *lari laju2

      Delete
    3. hahahhaha hashriq junior bin hashriq. can also wahat. hashriq the second ke hahahha. mesti Hashriq atas ni kata kita gila hahahha. Sorry Hashriq, we're kidding.

      Delete
    4. x larat nk gelak dah kat cni, hahahaha

      Delete
  3. hahahaha tak pernah lagi pecah tayar. sekarang ni nak belajar tukar tayar je ni. Kalau jadi pape, senang buat sendiri je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teori tahu, tapi perlukan lot of energyyyy. kalau ada perempuan daya nak tukar, memang fit perempuan tu

      Delete
  4. Aku rasa nasib aku pun terbela baca post ni sebab aku pakai insurans etiqa jugak..! Ehehhhh..!

    Yeah, segagah mana pun kita, kita perlukan bantuan orang lain at some points of our lives..

    Bila kau kata berbaju kurung bertenggek kat divider...time senjaaaaaaa... hmmmmmm hmmmm..hmmmmm..serammmm meeehh..haha.. But being me, aku akan terlepas kau sebab bese aku bawak laju, pahtu wondering, laaa, nape tadi tu? tayar pancit, minyak abeh..siann..and keep on driving like I saw nothing..lalalala..~ =_=

    Hope this is a good start for you to feel better..! ^^d

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha senua insurans inshaAllah terlindung.

      betul. after all kita manusia esp perempuan ada weak points kita.

      hahah btl, byk kereta laju time tu, highway kannnn

      thankyou Lee :)

      Delete
    2. Hahaha bila tgok komen lee aku pun teringat. Aku penah nmapk lelaki sorg dgn motor kt tepi jalan. Dari jauh aku dok timbang nk berenti ke tak. At the end, tak berenti sbb:
      -Aku perempuan. Buatnya dia apa-apakan aku huhu
      -kalau berenti pun aku tak tau apa yg boleh aku tolong. Tolong tengok mungkin la huhu

      Im dying inside bila tengok org tolak motor tepi jalan, huhu

      Delete
    3. bagi aku kita perempuan x sesuai nk tlg org, di zaman skrg ni. kalau nmpk blh tlg call siapa yg patut. PKUS ke apa ke. kecuali yg tersadai tu perempuan, maka blh la consider walaupun kemungkinan tak baik tu ada.

      Delete
    4. PLUS. PKUS padia kau ni beron hahaha

      Delete
    5. I'm glad I came back..! PKUS? PeKES beron? Haha..

      Betul sangat..! Kita kena jaga diri kita dulu, guys..sebab kita as pompuan ni kalau tak jaga diri sendiri, susah..huhuhu..

      Delete
    6. ahahah ampunkan aku.

      betul tu. kita ni sangat berharga kakakkaka

      Delete
  5. Hye Nad. "Aku keluar kereta aku duduk atas divider dengan baju kurungnya, pandang tayar kereta lalu aku gelak" Idk why tapi lepas baca your previous post, rasanya kalau I yang dekat tempat you, mesti I dah gelak sambil menangis. Kelakar, sedih dan pedih bersatu. Apapun, semoga fasa kehidupan yang ini cepat2 berlalu dari hidup you so that you can smile & laugh again. Be strong! I love to read your stories no matter what :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyeee

      saya gelak sebab rasa helpless hahahaha. gelak kat diri sendiri sbb x larat tukar tayar

      I'm still smiling and laughing but in the same time it hurts inside. I'm now both happy and sad haha.

      Thankyou Hayati for ur words :)

      Delete
  6. Sayangnya kau tak ada nombor fon aku untuk dipanggil masa tayar kereta kena tukar.
    Hahahaha.

    Tapi tak rugi pun kalau kau tau ilmu tukar tayar ni, cuma tu laaa. Nak usung tayar dari bonet ke depan pun bukannya ringan huhuhu.

    Semua orang nak jiwa tenang, aku rasa, tapi tenang sepanjang masa pun tak best jugak, kan? Kena laa ada thrill sekali sekala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pm no kau cepattttt hahaha

      teori aku tau, tapi aku tgk nk tanggalkan nat tu pun tak semua laki daya hahaha. tp kt sini ada jual yg elektrik punya. nk beli la hahah

      btl jgk kata kau tu. hidup kene ada ups and downs kan. baru adventure hehe

      Delete
  7. Bila kete kau accident? Nampak sgt lama aku x baca apa kau merepek.

    Aku pernah belajar tukar tayar dulu masa kelas koko automotif. Tapi byk benda aku tak ingat dah. Tukar tayar je kot aku ingat. Haha.. Teori dan praktikal dua2 aku buat. Tapi.... bila jadi in real life, kedua2nya tak membantu aku pun. Hahahaha...

    Bila jadi kat kete sendiri, bukan main susah lagi nak longgarkan nat tu. Aku siap dh bertenggek atas pembuka nat tayar tu(aku lupa nama tools apa) sambil tangan try pusingkan. Tak gerak beb... Sebab nat tu masa ketatkan pakai machine, nak longgarkan pakai tangan sendiri memang kena sado la. Dua cara je. Jadi sado atau jadi gemok. Hahaha...

    Last2 redah gak pergi bengkel yg tak jauh dari situ dgn tayar pecah tu. Settle masalah. Takyah penat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. lps raya puasa hari tu lagi bang hahaha

      ye weh susah gila aku tgk. abang tu siap diri atas benda yang rupa simpang 4 tu baru blh gerak, and dia bukanlah kurus.sampai sakit pinggang dia. rasa bersalah aku hahahha.

      time tu tayar aku dah mengeluarkan bau sebab geseran. nak patah balik bengkel pun jauh. tp selesai dah semua hehe

      aku nak masuk gym la nak jadi sado kahkahkah

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance