Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 7 October 2016

;Hati

Eh Nadia hidup lagi kau rupanya haha. Busynya lately sebab banyak kerja luar. Too many things happened yang tak sempat nak gebang dekat sini dan sekarang aku dah lupa haha. So rugi.

Hati ni satu organ yang pelik kan? Hahahah kau dah kenapa tetiba masuk pasal hati tak bagi salam pun. Assalamualaikum hati. Ewoh.

Kadang-kadang perasaan tu datang tanpa dapat di-control, macam mana kita cuba nak elak nak tepis nak padam tapi akhirnya gagal. Kalau perasaan tu kuat, minda pun dah tak boleh nak control.

Hati tak pernah menipu, kita yang menipu diri sendiri. 

Ada masanya kita kena menipu diri sendiri untuk kebahagiaan orang lain. 

Kadang-kadang kita tamak, kita tahu kita akan lepaskan juga akhirnya tapi walau ada peluang sikit kita grab dulu mana yang mampu grab. 

Kadang-kadang kita tahu apa yang kita buat tu tak betul, kita sedar, kita maklum but being a selfish person yang kalah pada nafsu kita just sedapkan hati, ok this is the last one and then repeat the same phrase again and again sampai tiada kesudahan.

Soal hati ni memang complicated. Sangat.

Semoga Allah tetap pegang semua hati kita. Semoga hati kita paling kuat tautan padaNya. Semoga kita tak terpesong dan memilih jalan yang salah. Semoga Allah memberi kekuatan untuk kita memilih jalan yang betul walaupun menyakitkan pada awalnya.

Istikarah.

8 comments:

  1. Bab hati.. Bab selfish.. Bab nafsu.. Semua benda ni tak pernah constant. Itu maksudnya jadi manusia. Klau hati tak pernah bergolak, tak pernah racau, bukan manusia namanya. itu batang kayu..

    Semoga hati ko aman selalu, nad

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. ada ups and downs kan. hmmm

      thankyou Day. wish the same for you

      Delete
  2. Ikut hati mati
    Ikut rasa binasa.
    Habis, nk ikut apa? Aku tanya kat mak.
    Ikut iman
    (walaupun pd waktu tu aku jawab dlm hati, nanti kena saman)

    Aku kadang frustrated knpalah otal takleh kawal hati, hnggh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. betul. iman kena kuat kalau tak hancusss cuss cuss. Always ask Allah for the best solution

      kan. benda simple boleh la jugak walaupun tahu tu menipu diri sendiri. tapi kalau benda complicated erghhh

      Delete
  3. Assalamualaikum, sis Nadia. salam Ukhwah. min tertarik dg soal hati tu.
    betul tu soal hatini mmg sgt2 compplicated. namun, the best way is jaga hati kita sendiri :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. TQ Min. Salam kenal :)
      Saya pulak jenis jaga hati org dulu walaupun hati sendiri parah haha

      Delete
  4. Nad, deep post ni.
    Ada taman ke hati tu sekarang?
    Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada cEro tapi dalam taman tu ada banyak duri. kahhhhhhh. deep tak deep tak?

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance