Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Wednesday, 7 September 2016

Alhamdulillah :)

Aku pernah baca satu cerita;

Lelaki ni pergi shopping complex. Semua orang kalau pergi shopping complex kalau boleh nak parking dekat tengah-tengah mall tempat selalu buat pameran kereta tu kan? Punyalah pemalas nak jalan. So laki ni yang dah agak berusia pun carilah parking dekat-dekat tapi dah berpusing berapa kali pun takde. Last sekali dia dapat jugak parking tapi jauh, dia pun cakap Alhamdulillah. Kalau aku dah merungut dah kakaka.

Then bila dia keluar shopping mall, dia tengok semua kereta yang parking dekat dengan main entrance rosak sebab kena timpa barang construction jatuh. 

So conclusion nya, apa pun ditakdirkan untuk kita, bersyukurlah dan terima lah dengan redha sesungguhnya itulah yang terbaik walaupun pada mulanya kita tak suka apa yang dah terjadi. Kita tak tahu tapi Allah tahu. Kita merancang tapi Allah menentukan. Sesuatu yang kita fikir baik untuk kita tak semestinya baik untuk kita dan sebaliknya.

Cerita ni bagi kekuatan dan keyakinan dekat aku yang perancangan Allah adalah semanis-manis jalan hidup yang akan aku tempuhi. Mungkin pada mulanya sakit tapi makin kau yakin itu yang Allah nak, hati kau akan makin tenang InsaAllah. Allah knows best.

 Thank you Allah for giving me the answer and this strength to endure it. Thank you to myself for not letting yourself dwell on too long for something that didn't mean for you.

It's been a week, and I'm getting better, emotionally and mentally. Alhamdulillah :)

So whatever Allah puts you through, whether it's good or bad for you for now, just say Alhamdulillah coz eventually it'll be good for you.

6 comments:

  1. "Mungkin pada mulanya sakit tapi makin kau yakin itu yang Allah nak, hati kau akan makin tenang InsaAllah. Allah knows best."

    Motivasi pagi. Thank you Nadia :)

    ReplyDelete
  2. First time dengar citer ni..

    Yup, well said.. Semuanya rahsia Allah.. ^^

    Alhamdulillah that you're getting better and better.. I'll pray for you too..! ^^

    ReplyDelete
  3. Cerita kat mana kau baca ni. Pendek gitu je ke? Takde plot. Ending cliche. Nak cerita cari la yg best sikit.. Hahaha..

    Aku x tau kau dh kenapa dlm masa seminggu yg lalu. Semoga kau terus happy and having a better life.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dah simplify la hahaha.

      tq Bro. Happy you're back hahaha

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance