Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Wednesday, 31 August 2016

Merdeka kan hati mu

Aku rasa aku manusia yang tenang. Tersangat tenang kot. I don't know whether it's a good sign or a bad sign. Aku tersangat redha dengan setiap yang jadi, tak tahu la menyerah ke pasrah. Sebab ada benda it's out of my control.

Contoh kalau tengok tournament aku akan tengok dengan diam, aku tak menjerit aku tak melompat sebab aku tahu kalau aku pergi sepak TV pun, orang yang dalam TV tu takkan tahu. So apa purpose aku terkinja-kinja tu? Semangat nak pasukan aku sokong menang tu hanya tersemat dalam hati, tak dipamerkan. Bosan kan orang macam aku? Haha. Sebab tu ramai orang cakap aku takde perasaan coz evertyhing I keep inside.

Macam tu jugak bila melibatkan hati dan perasaan. Aku sangat susah nak suka orang, suka here means nak buat someone tu special, nak commit. So once aku dah suka, I let him enter my heart, with my permission. And being me, aku takkan kunci pintu hati aku sebab aku takkan paksa dia stay. Kalau nak keluar silakan, pintu tak berkunci but I won't open the door for him either. So semuanya atas sukarela dia.

Get it?

Ye aku tak pernah fight untuk perhubungan sebab bagi aku hati Allah pegang. Sepanjang perhubungan I'll do my best, I make effort, I'll be me tapi akhirnya kalau dia nak pergi dekat orang lain jugak, I have no objection. 

Tiada guna memaksa kalau orang dah taknak kan?

Aku takkan meroyan. Aku kan orang yang tenang, remember? Haha.  

Buat apa kau nak serang perempuan yang laki tu cari sebab bukan perempuan tu yang mencari. And buat apa kau nak serang perempuan tu kalaupun dia yang mencari sebab it takes two to tango.

It hurts I know, I never say it would be easy but yeah just accept it calmly and deal with the pain by talking to Allah. It's so soothing. No need to go crazy over people, they're just people, nothing special haha. Meh.

*Disclaimer: Contoh di atas takde kena mengena dengan aku sebab takde siapa pun nak curangi aku hahaha 

Dalam dunia aku makin sedar yang hanya Allah yang kekal. That's why aku cuba hanya berpegang pada Dia, meminta pada Dia, harap pada Dia. I keep praying, praying and praying. 

Manusia semua bersifat sementara dan kebanyakannya tak boleh harap. I learn this from experiences and this is me now.

Kita kena ingat yang SEMUA dalam dunia ni pinjaman semata-mata. Kita tak dapat guarantee kan pun yang kat 'sana' kita akan reunite balik. Even dengan mak ayah kita pun takde jaminan.

Hari tu aku baca buku Yasmin Mogahed, aku suka satu ayat dia 'Longgarkan ikatan hati dengan keduniaan'. So sekarang aku pegang ayat tu. Nak beli HRV teringat ayat tu terus cakap 'ah dunia je semua ni' HAHA. 

Tapi sebagai manusia biasa aku tak nafikan yang kekadang nafsu aku menang. Tapi kalau sedar Alhamdulillah, so aku boleh rational kan balik tindakan aku. Semua dengan izinNya. 

So,

Merdekakanlah hatimu dari keduniaan yang penuh kepura-puraan.

Yeaaayeahhhhh!

12 comments:

  1. Hai Nadia,

    Saya suka post kamu ini. Tajuk kamu sangat kreatif. Memang bukan mudah untuk menjadi seorang yang tenang macam kamu :)

    Saya setuju dengan kamu mengenai ada benda yang out of control. Let's focus the strength to control things we can control.

    http://storyislavida.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankyou :) saya manusia biasa, sometimes I can manage, sometimes I cant.

      Delete
  2. " a tree is known by its fruit "... u earn my respect nad

    ReplyDelete
  3. Contoh tu mungkin boleh guna untuk aku.. LOL.

    Dalam perhubungan, aku macam hang.. I let other party decide even though I have my own stance. Putting aside it's fated, sampai sekarangla aku takde sesapa special..haha.. Orang selalu cakap kat aku, aku ni terlalu cool, lagi cool dari lelaki.. Well, belum pernah nampak aku tengok perlawanan sukan lagi..haha.. Tapi takdela sampai sepak tv..pointless.. XP

    Betul cakap hang, kita manusia jek, kadang kuat kadang tak kuat.. Aku suka phrase dari lagu Immortal, Fallout Boys, "Sometimes the only payoff for having any faith
    Is when it’s tested again and again everyday." Sorry, aku tak reti quote daripada buku sebab aku tak baca buku...huhuhu..

    So, mari merdekakan hati and get the sweet essence out of it.!! Yusshh..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ada masa aku decide jugak. Bila aku rasa taknak haha. ramai jugak cakap aku cool (baca: takde perasaan). hati kayu macam laki mereka kata

      haha cool seyh bagi motivation melalui lirik lagu haha. aku baca jugak but nak quote pun tak ingat haha

      yeahhh!

      Delete
  4. Aku pun perasan aku makin tenang, ewah perasan mampos. Tertgok gmbo ex kawen pun aku takde rasa nk baling henpon, just meh. Sian pompuan ni dpt sisa aku, hahahah keji.

    Kena reject pun aku ok. Just menjauh la sikit sbb taknak rasa di hati terus mekar jadi kena la sembur racun psst psst.

    All in all, kembali la kepada Allah. Hanya Allah yg dpt ease all pains. Hanya Allah yg benar faham kita, apa yg kita rasa. What doesnt kill you make you stronger.

    Merdeka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kita dah makin matang kot hehe.

      hehe betul tu, janji berani mencuba!

      second that! only Him.

      Merdeka! *keliling padang bawa bendera

      Delete
  5. Untuk perempuan, itu yang sepatutnya. Kena tenang.
    Tapi jadi lelaki, kalau tenang sangat payah.
    Pada aku, dalam hubungan, apa yg penting adalah future.
    Kalau rasa nak bercinta tapi future taruk ke tepi dulu, rasa tak mampu, or rasa tak boleh ngam, baik tak payah dari awal.

    Bak kata Boys Like Girls dalam lagu mereka Up Against The Wall,
    "Who said that it's better to have loved and lost? I wish that I had never loved at all."

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. aku setuju sangat. future. jangan biar rasa mengatasi rational kau. sebab kau bergembira skrg dgn cinta buta, tapi kalau kau tahu future tak ke mana, baik stop. better that way. kan?

      i wish so too herherher

      Delete
  6. Aku rasa aku pun selalu rasa camni. Tenang. Follow the flow je. Usaha jugak tapi result tu aku redhakan aje. So, tak bagus utk lelaki macam aku kalau terlalu tenang. Nanti kurang nak fikir pasal future.

    Kalau org cakap cakap aku xde perasaan tu dah biasa. Tapi biasanya kalau happy aku tunjukkan. Diorang tak tahu ke happy tu pun perasaan. Haha...

    Semua org quote lagu. So aku quote jugak la.." Cari, Cari, Carilah... pasangan hidup betul2 oh kawan, bahagia bersemi rumah tangga akan harmoni.." (Rabbani) Haa... sesuai untuk kau. Kahkah..

    Selamat hari raya haji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe pendapat kau sama dengan cero which aku setuju, laki kena proaktif sikit kekeke.

      hahaha aku pun rasa gitu la. aku rasa manusia ingat yang negative je perasaan. sebab bila aku senyum kena marah dorang cakap, eh budak ni betul takde perasaan. lol

      hahaha. terus aku rasa nak dengar kat youtube :P

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance