Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Monday, 25 July 2016

Keracunan Makanan

Last week banyak open house raya. Aku ni kalau banyak sangat makanan memang tak tahu nak makan apa lepas tu bila balik menyesal waaaa kenapa aku tak ambil ketam panggang tadi.

Ada satu open house tu buat dekat hotel, open house paling heaven aku pergi tahun ni, bertambah heaven bila dorang jemput Ramli Sarip nyanyi, satu dewan ikut nyanyi. Perghhhh kenyang aku dengar suara dia so aku tak berapa makan, balik menyesal haha. Menu jangan cakaplah, keliling hall! Yang haram je takde, yang lain semua ada, you just name it.

Hari Khamis baru aku makan kat kantin sebab dah takde jemputan. Aku makan ikan keli. Dah habis makan ada lebih ikan keli sikit, kawan aku ambil ratah then dia cakap ikan tu dah tak elok. Aku syak tu ikan semalam yang tak habis sebab semalam tu ada open house dekat bangunan aku kerja ni. Tapi takpelah, dah habis pun aku makan nasi. Aku memang ada masalah deria rasa sikit. Lol.

Balik rumah aku sakit kepala, aku dah migrain dari Rabu lagi. So aku baring je la. Lepas tu rasa perut tak sedap, tak tahu nak cakap macam mana rasanya tapi tertelentang, menonggeng, kaki ke atas kepala ke bawah, meniarap, semua posisi lah buat aku tak selesa.

Aku rasa nak makan benda masam nak lawan rasa nak muntah tapi aku tak larat drive. Housemate aku ke KL, aku tinggal sorang. Baru aku rasa sedihnya tinggal sorang haha. Lepas tu aku buka peti ais ada limau kasturi, aku hisap je lah limau tu.

Lepas tu perut aku memulas gila hahaha cari pasal betul. Setelah otak menipu beberapa kali nak muntah, kali ke berapa entah baru aku muntah betul. Seksa zahir dan batin aku, perit tekak sebab aku makan gulai tempoyak yang pedas time lunch. Memang keluar segala isi perut. Euwww. Lepas tu diarrhea pulak.

Memang aku weak gila, jalan pun tak larat. Then aku tidur. Aku terjaga dalam pukul 11 malam. Aku bangun terus aku jatuh balik. Dunia aku berpusing dari atas ke bawah, bukan kiri ke kanan. Gila seksa! Aku baring pun rasa yang sama.

Tapi aku kena bangun jugak sebab nak muntah, kali ni muntah air je tapi seksa juga huhu. Lepas tu aku cuci muka bagai aku tidur balik.

Pukul 5 pagi aku terjaga aku rasa nak jalan pun tak larat so aku message bos bagitau aku nak cuti. Bos aku baik weh, suruh officemates datang rumah aku bawak pergi klinik tapi aku tolak. Aku taknak menyusahkan orang.

Then aku gigih balik Kuale. Sampai Kuale aku terbaring je sampai petang. Petang baru pergi klinik ambil MC. Aku nak dukung cousin aku yang berumur 1 tahun pun tak daya.

Alhamdulillah I'm getting better now just sampai hari ni kurang selera makan, makan sikit pun kenyang. Merasa la kejap ada perut sekempis pelampung yang belum dipam haha.

Hari Selasa lepas baru je terdetik yang aku dah lama tak sakit lepas tu lupa cakap Alhamdulillah, ha ni makan dia hahaha. Tapi Alhamdulillah lah kali ni aku kena tak seteruk yang lepas, yang lepas seminggu aku terlantar, ngeri ingatkan balik. 

2 comments:

  1. dh kita jenis klu sihat tu sihat memanjang.. tapi bila mai time sakit, mmg makan masa la nk sembuh.. anwy, semoga cepat sembuh dan pam balik pelampung tu.. take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal. kifarah dosa la tu wiwiwi.thankyou. nanti la pam balik bila nak guna. lol.

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance