Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Thursday, 12 May 2016

Kelantan; unexpected trip

Sabtu lepas aku dengan family pergi Kelantan. Tak rancang pun, ni semua berpunca daripada adik aku yang tengah praktikal dekat Kelantan. Asalnya dia kena food poisoning, dia dah la keding, kalau sakit memang lembik gila. Zzzz. And knowing my Ayah, anak terlanggar bucu katil pun dia risau.

Makanya ke Kelantan lah kami. Pergi 2 hari je. Actually tak pernah pergi Kelantan just 2 hari, selalunya 3 hari and tak pernah kitorang pergi kitorang je, selalu mesti adik-adik Ayah/Mak akan ikut.

Best jugak la pergi Kelantan kali ni sebab tak ramai orang, parking senang nak dapat. Tapi Kelantan panas yakmat. Perak aku dah rasa cukup panas, bayangkan Kelantas twice the heat. Ya Allah aku keluar kereta je, merecik-recik peluh. Duduk sejam mau hilang 5kg. Patutlah adik aku hitam duduk sana haha.

Pergi 2 hari pun sempat shopping, tapi tak lah beria. Hari Sabtu sampai je singgah Rantau Panjang then pergi Pasar Khadijah, malam pulak pergi uptown dekat RTC Kelantan. Atas sikit dari Wakaf Che Yeh. Sendu weh uptown dia, takde orang and peniaga pun sikit je tapi barang murah sebab takde orang kot.

Sempatlah aku rembat 2 pasang baju, sepasang RM43, sepasang lagi RM60, blouse satu RM23 then seluar tidur 2 RM10/sehelai. Lepastu beli legging untuk Irdina dengan Awatif RM5/sehelai, dah la comel gila, murah pulak tu! Aku suka pergi Kelantan sebab barang murah haha.

Petang Sabtu kitorang makan nasi kukus depan Public Bank Kota Bharu, Jalan Kebun Istana tak silap. Sebaris dengan dia ada Maybank dengan SME Bank jugak. Dia bukanlah kedai, stall tepi jalan je. Terbaik boh nasi dia, lauk bermacam and cara masakan dia sangatlah menepati citarasa anak tekak penduduk sejagat. Takde manis-manis ye. Omaigod drooling.

Selama ni memang bawak bekal dari Perak sebab aku dengan Ayah tak suka masakan Kelantan even Restoran Ulam Cikgu yang popular tu. Kali ni Mak malas nak bawak bekal sebab kejap je, tapi lepas rasa nasi kukus tu memang tak payah bawak bekal dah lepas ni. Dap dap.

lelaki baju choc tu kacak kahkahkah


Time kat Rantau Panjang aku beli masker Vietnam untuk tarik whitehead and blackhead dekat muka. Itu pun terbaik boh! Aku tak pernah lagi pakai produk seefisyen itu. Dah la murah, RM7 je, botol 22g je la. Aku ingat muka aku takde blackhead/whitehead kecuali kat hidung, tanggapan aku salah ye, salah! Haha perasan flawless je engkau ni! Aku saja letak dekat dagu la pipi la, sekali tarik-tarik ada weh. T___T Jangan sangka muka yang nampak bersih tiada blackhead/whitehead yeh. Tapi memang puas hati pakai benda alah tu.

Bulan puasa ni nak pergi lagi sekali Kelantan, adik aku dah habis praktikal. Nak buka puasa nasi kukus sedap. Kahhhh cepat sangat ni kau fikir juadah berbuka.

2 comments:

  1. nasi kukus kelantan mostly memang sedap! awal dulu memang takut jugak over manis tapi nasi kukus terbaik! Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi so far yg sy pernah rasa, semua manis even sikit maybe sy mmg x suka manis kot. tp yg dekat public bank ni mmg pedas piow! haha

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance