Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 20 May 2016

Corporate Social Responsibilities (CSR)

Semalam aku join CSR dekat Kerian. Tolong orang kampung cat surau, kan dah nak puasa ;)

Memula aku naik satu bas ni sebab urusetia suruh naik. Then kawan aku panggil naik bas lagi satu lagi best katanya. And Alhamdulillah aku tukar bas, bas yang naik 1st tu semua team bola sepak, ada yang aku kena sepak cat surau dengan dorang haha. Dua surau involved, satu bas cat satu surau.

Kitorang gerak dari Ipoh dalam 0815, dalam pukul 1015 sampailah ke lokasi kejadian. Keluar tol Bandar Baharu. Time lalu satu kawasan tu aku pelik gila bila sekolah tu nama dia SK Apa Entah, Kedah. Woi Kedah woi? Kenapa aku sampai Kedah? Aku nak pergi Kerian je kot.

Then ada orang explain situ memang sempadan 3 negeri; Kedah, Perak, Penang. Dia tunjuklah pemisah sempadan tu hanyalah sebatang sungai. Woaaa tak tahu kenapa aku perlu kagum haha.

Kau tau la kan kalau pergi kampung yang memang kampung ni (yang ni dikelilingi sawah bendang), penduduknya memang baik, ramah dan sangat menghargai tetamu. Sebelum bertolak dah makan nasi lemak, sampai sana orang kampung hidang pelbagai kuih dan bihun goreng. Aku makan kuih je. Ada sorang pakcik suruh cuba kuih Karikata ke Kalkulator ke Kelkatu entah bunyinya, and sedap, rasa bengkang sikit-sikit.

Lepas makan kitorang mula berkerja. Perempuan-perempuan lain semua naik surau kemas dalam surau, aku dengan yakin pergi ketuk roller cat atas kayu panjang, pakai gloves, pegang berus, cari port redup kahkahkah.

Aku dengan sorang lagi staff perempuan je mengecat, yang lain mengemas. Aku lagi suka kerja mengecat, memanjat ni walaupun tengah panas. Kerja mengemas ni is too common wah gitu haha. Ada la beberapa laki suruh naik sebab panas, hellooo I'm not puteri lilin.

Tapi aku pilih guna cat kapur je sebab senang tanggal, cat minyak memang aku tak sentuh hehe. Tudung, baju, spek, muka jangan cakaplah terpercik cat. Yang laki semua gelakkan aku. caitttt. Sekejap je satu surau siap cat, ye lah 1 bas manusia datang cat haha. Nasib baik cat putih je, so lagi senang kerja.

Then lunch yang disediakan oleh orang kampung. Sedap tapi aku makan sikit je sebab penat and banyak minum air. Lepas lunch kitorang kemas pulak kawasan sekeliling and time ni tangan aku kena cat yang aku elakkan tadi. Erghhh.

So aku pergi la cuci tangan dengan tinner, time aku mintak kat group laki tinner macam-macam dorang pesan dekat aku; eh jangan sapu muka tau, eh jangan kumur dengan tinner.   -_- Derr aku tau lah! 

Lepas dah selesai semua dalam pukul 1400 kitorang balik. It's such a great memories to keep in my memory's folder :)

                                          
team pejabat aku, sorang lagi dalam surau

                                        
Team as whole. Good job guys! 

Look forward next CSR ;)

Thankyou orang kampung Mukim Bagan Tiang, Kerian atas kerjasama dan ramah mesra yang diberikan. 

Oh ontheway balik semalam driver bas pasang cerita Munafik. Aku tak tengok secara serius dan tengok dari jauh sebab seat aku tengah-tengah bas. Dari kejauhan bagi aku cerita tu menarik, unpredictable. Jadilah tengok dalam bas ramai-ramai di siang hari.  Nak tengok sorang-sorang gua tak berapa rasa itu adalah idea yang bagus haha. 

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance