Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Wednesday, 20 April 2016

Introvert


                      

Aku terjumpa ayat ni dekat IG kawan aku. This is absolutely me! Aku memang tak suka small talk sebab tu semua orang rasa aku bosan bila baru-baru start kawan dengan aku. But I try to be nice but erghhhh boring gila soalan yang sama; Dah makan? Dah solat? Dah kawen belum? Zzzz. Cliche weh, mana ada orang hidup tak makan dengan tak solat err tak solat ada.

Aku lebih suka terus jump kepada topik yang boleh dibincangkan/disembangkan. Contohnya kenapa kaki kucing 4, bukan 6. Review mana-mana movie. Cerita pasal penyelewengan kewangan yang makin berleluasa (amboi, serius sangat ni), cerita kenapa perlu tengok Zootopia berbanding Kung Fu Panda 3, cerita pengalaman pergi mana-mana, impian hidup and so on. 

And yes bagi aku senyum pada stranger tu dah memadai. Aku yang sentiasa senyum pada stranger even time jogging pun, orang kata sombong lagi. Orang yang tak reti senyum tu apa pulak? Cantik? Haha. Aku bukan sombong, aku berat mulut hehe.

Aku memang most of the time kecuali time impromptu, aku akan digest segala benda yang aku akan katakan dulu. Perlu ke aku cakap macam ni? Orang sakit hati tak kalau aku cakap macam ni? Kalau ye, diam lagi bagus. Kecuali ada certain time aku tengah marah je aku tak boleh control, but surely I'll try to control first. Tak boleh control tu maknanya marah sangat and pms hahaha.

Kau berdiri depan aku dengan tegapnya, sihat la tu. Kau solat ke tak, makan ke belum not my business. I never bother about anyone's personal life kecuali within my circle la tu pun setahun sekali je kot aku small talk dengan dorang. Sebab hari lain memang joyah terus cerita isu Donald Trump contohnya haha.

Aku paling tak suka orang tanya benda yang dah jelas dan nyata. Call aku, aku angkat then tanya 'eh belum tidur?' Derr kalau aku dah tidur tak koser aku angkat. 'Tak mengganggu ke ni?' Kalau menggangu pun aku tak angkat. Dah pukul 9pagi message tanya aku dah pergi kerja ke belum, macam la tak tahu pejabat aku start 8pagi -..-

Kadang-kadang out of courtesy aku terpaksa la berbasi-basi jugak. Bila orang tanya aku soalan cliche, aku terpaksa tanya soalan yang sama balik walaupun aku tak suka that kind of questions -_-. Tapi tu lah kan, terpaksa la untuk memastikan kelansungan hidup hahaha.

10 comments:

  1. yup, cakap bende yg perlu je.
    kalo member2 rapat barulah byk cerita
    kalo member xbrapa rapat tu krik~ krik~ xtau nk borak apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betul sangat! kadang2 dengan stranger yang terlebih ramah pun jadi krikrikrik

      Delete
  2. kadang2 aku rasa introvert kadang2 rasa extrovert. hmm tgk keadaan suasana dan org sekitarnya kot, huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha maybe laaa.. ada org mcm tu. extrovert dengan orang yang selesa je

      Delete
  3. Same here! Introvert jgk. Huhu. Betul2 xsuka la soalan2 cliche2 gitu..bukan budak2 lg ha nk mesej2 tnpa arah tujuan gitu. Get a life okeh. Ke tu slh 1 sbb perkenalan tidak dpt pergi jauh? Huhu. ALLAH knows better. Have faith.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kann. ingat darjah 6 ke nak tanya benda2 cliche. sekali sekala takpe, kalau hari2 blerghhh. hehe yes Allah knows better. :)

      Delete
  4. kalau kucing kaki 6, tak berapa sesuai sebab kalau kita observe motion larian kucing, dekat satu point kaki depan dan belakang hampir bersilang kat tengah badan, so kalau tambah lg 2 kaki, assuming kat tengah badan, akan kacau motion larian tu. kaki 4 dah efficient rasanya :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. my argument just would be; Allah's creation is always at its best! hahahah

      Delete
  5. Haah betul la tu yg soalan cliche tu. Nak jaga hati, terpaksa la tanya soalan yg sama balik walaupun dah tahu soalan tu x membantu sgt utk memanjangkan conversation.

    Kau introvert ke? Kenapa aku rasa gaya penulisan kau x mcm introvert pun... Nampak mcm byk gila benda kau nk citer kt public. Sbb selalu update blog. Hahaha....

    Zootopia best sgt ke? Smlm aku tgk citer zoolander kat laptop. Terasa satu jam setengah masa aku disia2kan dgn tgk citer tu. Apa punya citer la pasal model lelaki...aku pulak x tahu tu citer pasal apa sblum bukak movie tu...ingatkan zootopia.. Hmmm..

    Yg tanya kau dah pergi keje ke belum pagi2 tu lelaki kan?? Kalau lelaki, so solution dia kau cari video ceramah pasal pergaulan lelaki dan perempuan,then share kt dia...

    Btw, aku pun rasa ada perangai introvert ni. Sbb tu aku boleh taip komen panjang ni. Kalau la ditukarkan ayat2 entri kau menjadi percakapan kau, mungkin aku akan balas dgn dua baris ayat je dari mulut aku. Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha true!

      sebab aku introvert la aku gunakan medium ni nak luahkan kata sebab nak cakap straight gini hmm memang tak la kalau dengan strangers

      aku tak tgk weh zootopia, aku tengok kungfu panda je haha. nak tengok online nanti. tu la dulu pun aku confused dengan zoolander tu hahaha. tengok sampai habis ke?

      aah. tapi aku x la baik sgt nak bg ceramah kt org hahaha

      ha tau pun kau! hahaha

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance