Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 26 April 2016

Perempuan merokok

Aku dah beberapa bulan tak private twitter aku atas sebab saja-saja. Lagipun aku bukan tweetfamous pun orang nak stalk aku tweet apa. So memang no issue at all. Aku pun jarang tweet, sekali sekala je, banyak retweet je.

Sampailah semalam tak semena-mena aku kena bash by only few people (around 1/6) tapi sebab aku tak suka negativity, aku decide private balik twitter aku and tak balas komen-komen dorang sebab buang masa gaduh-gaduh kat sana plus sikit je boleh balas hahaha.

Aku tweet aku nampak sorang perempuan ni, cantik, look educated, berjawatan tinggi yet still young tapi 'hilang kagum bila nampak dia merokok'

Ada yang cakap aku low minded/mentality, ada yang cakap aku motherfucker, ada yang cakap aku sexist sebab laki merokok tak bising pulak (aku ingat sexist tu sexy, baru nak bajet-bajet sexy hahaha), ada yang cakap merokok guna duit aku ke? Effect paru2 aku ke? Ada yang cakap, aku kata orang merokok tu jahat. 

Kebanyakan yang marah sangat ni perempuan. Hahaha. Perempuan dan emosi *rolling eyes* Merokok letewwww. 

Cakaplah aku low minded or whatever. Kalau kau taknak hadam fatwa yang mengatakan rokok tu haram atau kau taknak terima effect rokok pada kesihatan perokok aktif dan perokok pasif, tak tahu lah siapa yang tak berakal sekarang. And aku rasa rokok ni satu pembaziran walaupun berkepuk mana duit kau.

Aku cakap aku hilang kagum dengan perempuan merokok tak semestinya aku kagum wow amazing dengan lelaki merokok. Takdenya aku peluk kaki laki merokok sebab kekaguman. Duhhh. Tak kira la kau transgender sekali pun, aku memang tak suka smoker. Aku sesak nafas bau asap rokok. But I have no obligation to explain myself to her. 

Memang la dia merokok tak guna duit aku, tapi aku hilang kagum dengan dia pun, hilangkan pahala dia ke? Get it? Get it? Hahaha

Effect paru-paru aku tu; obviously kot. Hang ni belajar tahap mana, paling cikai pun tak pernah tengok iklan ke? -_-

 Please enlighten me which word yang aku cakap perokok tu jahat -..-. My beloved late Atok pun merokok tapi dia laki lah. Sumpah aku langsung tak pernah terlintas atok aku jahat, aku just concern bab kesihatan dia. Dia manusia paling aku rindu sekarang.

Maksud kagum oleh DBP: berasa sangat tertarik.
So, I presume, hilang kagum: tiada tarikan lagi.
Ke bahasa hipster maksud hilang kagum is jahat? Maaf dik, akak dah lama tak belajar Bahasa Melayu. Harapkan Melayu macam adik je nak perjelaskan balik. Melayu zaman akak, itulah dia maksud kagum haha.

It's just my opinion, my own thought, jangan melatah teruk sangat deh. Aku just hilang kagum, tidaklah pula aku pergi bakar kereta dia atau simbah cat ke rumah dia atau pergi mengadu ke polis atau jabatan agama Islam bahawa dia perlu dikafirkan.

Please raikan perbezaan pendapat. I respect yours, you respect mine. Kalau hilang kagum dengan orang merokok is kuno then I enjoy being kuno :)

 Thank you *bow*.

10 comments:

  1. Wow hang ni kira femes jugak lah smpai kena bash. Hahahaha..

    Twitter bukan utk aku. Walaupun dulu penah enjoy, tp x lagi sekrg. Just tweet acah2 meluahkn perasaan pastu blah.

    Semuanya sbb yg ko ckp kt atas. Xleh raikan perbezaan pendapat. sgt tak boleh. Mcm ko ckp bumi bulat dan diorg ckp bumi segitiga. Tp end up ko yg nmpk bodoh, sbb tu aku xsuka twitter. Its full of budak budak baru nk up.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tu la tetiba aku rasa aku famous. *flip tudung*

      hahaha aku dh x tau media social yg mana yg sesuai dgn aku. facebook dh lama out dr kehidupan aku. twitter ni lepas private okay balik la. instagram je kot okay lg haha

      Delete
  2. Internet argument, Nad. Tak pernah ada orang yang nak kalah. Hahaha

    Twitter ni best pd aku sbb timeline dia laju dan tak berulang (sangat) so kalau nak luah sikit2 perasaan tu mmg best sbb nanti cepat hilang dari timeline.

    Tapi bab nak bagi opinion ke, nak bagitau pendirian ke, terutamanya utk isu macam merokok tu, org2 dlm twitter sangat tak cool. Diorg jenis yg taknak terima pendapat dan biadab. Cakap sikit je terus BAM hentam kita.

    Bersabarlah Nad. Jangan peduli manusia2 perosak macam diorang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. tu aku malas reply, malas nak argue. so i just respect their arguments. lol

      eh timeline mmg ada kalanya berulang eh?

      tu la. bak kata zyra la, bebudak baru nak up. takde lah budak sangat aku tengok, sebaya2 aku jugak.

      hehe tu lah, sabar je la. kalau tak viral dah isu aku tu hahaha

      Delete
  3. Pelik bila orang nak pertikai apa yg ko rasa. Maksud aku, kenapa diorang nak insecure sangat kalau orang hilang kagum kat diorang? Luak ke nilai dia di mata diorang sendiri? Insecure sangat sampai apa orang cakap nak sentap.

    Takyah ko heran sangat tweet macam tu. Klau ko private lg la diorang rasa macam diorang menang padahal takde apa pun nak memang kat media social ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan. aku sumpah langsung tak terfkir people in twitter mind others people way of thinking. ingat meroyan masing2 je.

      aku private sebab bila dorang dah start mencarut dan biadap aku tend to bukak page dorang tgk profile dorang dan aku akan jadi judgmental di situ, so i better avoid it. hoho

      Delete
  4. typical reaction bila org tak boleh nak refute fakta betul, then org akan cuba insult personally kan. tp utk stay positive maybe perempuan tu dah cuba berhenti rokok ke, dulu satu pack sehari, skrg sepuntung je sehari. so boleh rasa kagum balik hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha actually i dont have any other issues dgn perempuan tu unless hilang kagum. in term of friendship, i still befriend with her. i still respect her as human being as she has the right to do whatever she wants. it just my own opinion perse. just kalau sy lesbian, sy tak nak ngorat dia dh la. hahahahahha

      Delete
  5. Zaman skrg benda salah pun org nak pertahankan. Lagi2 kt media sosial. Laju je nak bash org.

    Nasib baik la aku x main Twitter. Dari dulu lg aku tgk Twitter ni just tempat meroyan n nak cari pasal je... Xde interest langsung nak ada Twitter.

    Btw, perempuan merokok atau vape memang nampak x cool. Tapi kalau kau boleh buat dia berhenti merokok tu lg awesome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. kdg2 aku mcm kesian. apa yg dorang nak buktikan? mana lebih penting; nak jadi cool or nak jaga iman? wah ayat aku! haha

      haha memang pun, tempat meroyan hahaha

      hmm i dont think i can. aku x la baik sgt dgn dia, biasa2 je atas faktor kerja je pulak tu. tkpelah, doa je lah yang terbaik untuk diri sendiri dan umat sejagat.

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance