Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 15 December 2015

Okay lah, kali ni serious lah.

I have been living for more than 25 years now. Banyak benda aku dah belajar (yeke?). Banyak jenis manusia yang aku dah deal with, mostly yang jenis gila sepeghe. Haha. 

Tapi aku still tak kenal diri aku. I always ask myself

'Kenapa aku tak pernah fight for someone to stay in my life?'

'Is it because I realise that none is permanent here?'

'Or is it because my heart is too small so I never loved enough?' 

'Why sometimes it is so easy for me to let go and pushed people away? Am I too ego or perfectionist or what?'

'Ke aku yang taknak people in my life because I know someday they'll leave and it damn hurts.'

But still I didnt take even a half year to move on. Move on is not that you are totally forget about that crap coz if you do, that's not a move on, that is a Alzheimer or senile haha. For me move on is when you accept something that hurt you; be a part of your life. You deal with it and you live with it. 

Maybe because I'm easy minded person. If you wanna stay in my life, then do so. If not then leave, I wont open the door for you to leave, it's all your own choice, your own actions. I give you a freedom (freedom is rare nowadays) when this country seems to deny it. Haha. 

Something sometimes are out of my control. Aku meroyan macam mana pun nak suruh kau stay tapi kalau hati kau nak bla, kau bla jugak. Kalau takdirnya kau memang takkan ada lama dalam dunia hidup aku, kau tak akan jugak. 

And vice versa. 

So as manusia yang malas nak fikir banyak, I just going with the flow. I don't put hope in people. People will leave so do I (sekarang aku yang banyak bla. Hampunnn hahaha)

Biarlah orang nak kata aku ni takde perasaan ke hati batu ke kayu ke apa, janji I'm being me. Kan?

Hari tu aku cerita dengan mak yang A B C nak dapat anak dah, D E F nak kahwin dah, G H I baru bertunang, J K L nak bertunang dah.

Then mak cakap

"Kamu cepat la kahwin Nadia"

Hahahaha. Sungguh aku gelak. Then malam tu sebelum tidur aku fikir, mak aku nak sampai tahap merayu dah ni. Fikir punya fikir tak sedar bila aku terlena. Bangun pagi langsung lupa hal semalamnya. Sekarang baru teringat balik.

So aku decide to take serious issue ni, aku dah taknak pandang enteng lagi, walaupun aku tak rasa lagi urge to get married tu, but for sake of my parents, aku akan pandang serius hal ini. Akan aku bentangkan kerasionalannya di persidangan Dewan Negara hahaha.

Aku rasa dah lebih 10 kali dah aku cakap aku akan ambil serius bila orang nak kenal dengan aku, ajak aku kahwin, bukan cakap kat diri sendiri, tapi cakap kat Mak jugak. Dan dah 10 kali jugak aku memungkiri janji! Hahahahaha. Maafkan anakmu.

Kali ni Nadia taknak janji apa-apa, tapi Nadia akan fikir secara mendalam, telus dan proaktif. Selama ni Nadia tak fikir sangat pun, rasa taknak terus cakap taknak nasib baik tak pernah menyesal lagi. Hahaha. Doakan je lah ye Mak ye. Tak cukup ke anak 3 yang memeningkan kepala? Nak tambah jadi 4 pulak? Ke Nadia yang memeningkan kepala so akan kurang anak jadi 2? Haha

What ever for you Mami, Dadi.

Siapa berminat boleh donwload borang kat sini.

Jap nak kumpul sponsor dulu hahahaha.

12 comments:

  1. hahaha aku klik borang tu woi hahah nampak tak betapa aku minat kat hang, wahahah seramm!
    go Nadia! pejam mata dan pick randomly, muahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha terharu aku kau ada effort gitu.

      takde lah nak pick random, tapi amek serius yg dtg menghulur diri hahahahaha

      Delete
  2. uihh...nak tekan tapi risau benau ler...nmpak link macam borang...errr

    ape pun nad, take the chance for everything comes to you. all the best! *tetiba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Hi IQ. Lama tak nampak.

      Hihi i'll inshaAllah. Thankyouuu

      Delete
  3. Maybe, just maybe, kau belum jumpa dengan seseorang yang kau rasa nak habiskan seluruh hidup kau yang tinggal ni dengan dia.
    Maybe, just maybe, orang tu salah seorang dari yang pernah kau jumpa pada masa dulu, atau maybe juga kau belum pun jumpa dia lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess. indeed. i thought the same thing.

      it just sometimes I feel like I always take people for granted! hohoho

      Delete
  4. Aku rasa macam baca report weekly yang aku selalu hantar ke boss.. kah kah kah...

    Kengkadang kita tak cakap tak kisah kalau orang tu nak walk away dari kita. Tapi bila kena time tu, kunyah karipap pun rasa peti ais.

    Wkwkwkw

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sedap tak peti ais? sebab aku yg tinggalkan kot. sebab tu aku x kisah wahahahahaha

      Delete
  5. Ish2 aku pun klik borg tu sbb zyra punya komen. Hahaha... Sgt serius dan menyeramkan.

    Rasanya kan, kena tunggu kau khatam sampai huruf Z baru la kau dh x reject org lagi. Haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha seram dan cuak kan? siapa suruh klik :P

      aku pun rasa gitulah. haha

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance