Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Sunday, 13 December 2015

Me doing the house chores

My mom has a kind of OCD I guess. Haha no lah. Mak just tak boleh tengok benda yang dibuat tak memenuhi kriteria dia. She's having no pleasure when things don't turns out as she thought. Mak aku susun cili ikut warna okay haha. Our home is her territory. So I'm exactly like princess here coz all settled by Mak. Pagi-pagi rutin dia basuh kain, sapu satu rumah while waiting washing machine doing the job, then sidai kain. And masak. Angkat kain kitorang lah, basuh pinggan pun kitorang lah. 

My territory is only my room. Aku balik weekend memang tak buat house chores kecuali lipat baju sendiri, kemas bilik sendiri, basuh pinggan and gosok baju. Nasib baik la aku budak asrama kalau tak sekarang mesti aku persis anak dara tak guna sebab tak reti mengemas haha. So aku hanya buat kerja yang dilabel as kerja perempuan ni bila kat rumah sewa. 

Dibesarkan dengan house rules; rumah kene sentiasa kemas, tak boleh lompat atas katil, tuala kena sentiasa sidai, bangun tidur terus kemas katil, so I cant stand looking at over chaos house eventhough my laziness is over the top haha. 

Weekend ni mak takde, pergi KL attend wedding. So tinggal aku, ayah dengan anak laki mereka yang langsung tak boleh diharap. Mandi pun kekadang dia saja tinggal tuala lepas tu terjerit terlolong satu rumah mintak tolong ambilkan tuala. Sakit hati? Yes! Much! He's 17 by the way. Grrr. I won't be fussy to his future wife coz having him is already kesian enough hahaha. 

So I take over this house for this weekend. Unlike Mak, I start my day when I wake up after sleep back after Subuh; iaitu pukul 9 pagi hahaha sebab aku dah basuh kain midnight. Mak never sleep back after Subuh and basuh kain pun Subuh. Everyone has their own ways, please respect :p 

So bangun, sidai kain, sapu rumah, basuh pinggan, kemas rumah. I never thought I enjoy doing that on daily basis. Ke sebab it just for two days? Haha. But yes, ianya merupakan satu kepuasan bila kau kemaskan semua sendiri. The same feeling bila tengok baju yang telah digosok lepas kedut teruk. Baru faham perasaan Mak. The feeling of awesomeness over ruled the feeling of tired. 

Lepas dah siap semua house chores memang ada feeling merdeka tu. Merdeka to have me time. Baca buku, layan movies dengan tenang sebab tau house already in order.

Tapi sakit hati balik bila keluar bilik tengok adik aku main campak je tuala basah, baju kotor atas sofa. What should I do with this boy hah? Rejam? Mak must has a lot of patience dealing with her only son ni. Aiyaaa. 

Tetiba rasa nak jadi housewife. Hahahahah nahhh! 

8 comments:

  1. Lelaki sekrg cari bini bukan tgok pandai buat house chores ke idok, cari yg lawa je. Buktinya akulah, buat house chores dh mcm bibik gaji murah still xde yg masuk minang, hahahahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Pedulik kan laki gitu. Worth woman for worth man hehe.

      Delete
    2. Kah kah!
      Zyra generalize lelaki nampak.
      How do men know perempuan tu pandai buat house chore ke tidak kalau yg asyik ditayangnya dlm media sosial hanyalah muka selfie edit 360 je? Hehe

      Delete
    3. Wkwkwkkw. Kan kan kan... tapi kalau asyik tayang house chores, kang kata riak plak...

      Payoh payoh...

      Delete
  2. Mak kau sama macam mak aku, tambah-tambah bila masuk dapur.
    Just masuk dapur nak tanya mak masak hape, terus dia hambat dengan senduk kata jangan kacau dia tengah masak...hahahah

    Kalau adik kau 17 tapi perangai camtu, sila sumbat dia dalam mana2 kem tentera tengok. Lepas keluar mesti terus berdisiplin baju masuk dlm seluar. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahaha sama mak kita. nak tolong pun kene tepis kecuali dia panggil tolong hiris bawang ke apa ke.

      what a great idea. nanti aku sampaikan pd parents aku haha

      Delete
  3. Dalam family aku, ayah aku paling OCD. Mak aku pun kalah. Aku ambik perangai mak sikit, perangai ayah sikit. Kah.

    Time aku rajin, kipas siling pun aku gosok sampai berkilat.

    Time malas tu, cawan seketui dalam singki pun aku malas nak basuh. Wkwkwkw

    Aku tergelak tang typo mak hang gi kl attend weeding. Aku cakap dalam hati. Cool gilak, nak joinnnn weeding gak ah. Wkwkwkw

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. sama la kita. time rajin lipas pun aku tolong mandikan. time malas, aku pijak kan je lipas tu hahaha.

      omg! baru perasan typo. kah kah kah. kejap nak betulkan. bahaya sungguh

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance