Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Wednesday, 18 November 2015

Sakit mata

Aku bangun pagi tadi tetiba ada tahi mata. Mata aku jarang bertahi sebab tak pernah tengok porn hahaha. Then aku tengok mata kat cermin, merah oi. Baru aku teringat malam tadi aku mimpi vampire. Mimpi bakal jadi kenyataan ke apa? Haha. Ingat kena gigit ulat ke apa, tapi takde pun rasa sakit or kesan bengkak. 

Aku pergi office macam biasa. Buat kerja yang maha banyak tu. Tapi mata makin rasa 'berat'. 

Sebab aku adalah seorang yang manja HAHAHA aku mengadu ke officemates. 

'Tengok mata saya merah'

'Ha sakit mata la tu'

'Eh takkan lah, saya pernah kena sakit mata, saya dengar orang cakap sakit mata sekali je seumur hidup'

'Hahaha siapa cakap? Boleh la kena berkali-kali pun'

Okay sekarang siapa yang tipu aku? Sila tampil ke hadapan sebelum aku bawa hal ni ke muka pengadilan kerana menaburkan janji palsu ke aku. 

Time sujud rasa nak terkeluar biji mata. Mata mula rasa berpasir. Kepala sakit. Tahi mata produce secara bersilih ganti. Sah. Sah ni sakit mata yang menyeksakan itu. 

Tak boleh jadi ni, aku kena ke klinik. Mula-mula ingat nak beli eye mo ke eye glow entah, tapi officemate aku sarankan ambil ubat doktor. 

Berdebar jugak nak pergi klinik sorang-sorang. Siapa nak explain kat doktor apa masalah aku? Selalunya bapak aku yang bercakap dengan doktor bagi pihak aku hahaha. Aku ada ketumbuhan dalam breast pun bapak aku yang explain kan ke doktor HAHAHA. I cant live without you Ayah. 

Memula nak pergi Klinik 1 Malaysia sebab bayar RM1 je haha dasar kedekut. Bukan kedekut, jimat. Tapi sebab dah sampai nak Maghrib, dorang rest pukul 8 bukak balik. Malas aku tunggu and malas nak solat kat surau so aku pergi klinik biasa. Nasib baik takde patient lain tunggu. 

Doktor lelaki berjubah modern tu tanya aku sakit apa. 

'Sakit mata doktor'

Lepas tu dia tengok mata aku macam tak percaya. Aku tanggal spek baru dia nampak. Then dia tanya la simptoms yang aku kena. So dia cakap sebab infection bukan ada bendasing masuk mata ke apa. Pelik aku berjangkit dari siapa la pulak. Ke aku perintis? Haha. Sebab dia dengar aku macam selsema, dia cakap

'Kadang-kadang kuman selsema tak dibebaskan dia boleh ke mata. Ada saluran hidung yang connect ke mata' 

'Doktor, saya memang ada polyps. So kalau selsema fluid terblok'

'Oh boleh jadi. Sejak bila ada polyps?'

'2013 detect'

'Kenapa tak buang lagi?'

'Saya tunggu dia besar. Haha'

Doktor tu pun gelak sekali. Nasib baik gelak. Kalau tak aku amek steteskop jerut leher dia suruh gelak. Haha sycho. 

So aku dapat MC. Baru je hari tu riak sepanjang kerja tak pernah ambil MC lagi. Riak tu berdosa tahu! Sakit tu kifarah dosa. So nampak tak connection dia? Haha

Tapi aku serba salah nak MC. Kerja banyak oi. Due date next week. Dah la Jumaat depan Perak cuti. Matilanakkkk. Dah la esok aku patut hadir persidangan tapi apakan daya takde rezeki nak ushar laki handsome hahaha. 

Tips dari doktor: ubat titik mata tu, titik kat bahagian bawah kelopak mata sebab situ paling banyak salur darah. Ramai orang silap titik kat mata hitam (aku la tu) hehe

Semoga mata aku cepat sembuh. Ameen. 

8 comments:

  1. Hahaha aku pula selalu titik kat hujung mata yg dekat batang hidung tu, hahaha kira ok jgk doc tu bgtau. Aku pun dh lama xkena sakit mata, harap ia xberjangkit melalui blog. Ce citer sikit mengenai polyps tu, huhu. Xberdikarinya ko ni, hal2 sulit pun ayah kena explainkan, hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha bestnya kalau aku boleh jangkitkan dari blog, takkan taknak mc? :P

      aku ada cerita sikit pasal polyps kat entry ni

      http://beronadia.blogspot.my/2013/03/ketumbuhan-dalam-hidung.html

      hahaha daddy's baby :P

      Delete
  2. 'Saya tunggu dia besar. Haha'

    should give it a pet name. maybe Popo hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. euww popo sounds like poop hahaha

      i better pick another name coz i think the same haha

      Delete
  3. Wow. Terkenang beberapa bulan lepas aku pun sakit mata jugak.
    Tapi aku tak pakai ubat langsung, sbb mata aku ni dulu pernah operate, so aku takut ubat mata biasa akan bagi effect lain so aku nak pergi ke klinik mata hospital universiti.
    Tangguh punya tangguh punya tangguh, 2 hari kemudian mata pun dah elok, tak payah pergi klinik. Yahuuu...

    Aku tergelak part kau guna perkataan 'perintis'.
    Aku suka perkataan tu.
    Hahahahahahahahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. woo kenapa kau operate mata? scary tak?

      hahahaha. aku gelak sebab kau suka perkataan tu. peliknya?

      Delete
  4. hahaha...genius betul siapa yg tipu kau sakit mata tu cuma kena sekali je seumur hidup. Sedih aku tengok, dah la sakit mata, kena tipu bertahun2 rupanya...haha

    Dalam sakit mata tu pun, kau sempat lagi pasang niat nak usha mamat handsome2 kan? haisshh...apa la nak jadi kau ni. Jumpa mamat handsome2 pun, masa texting kau bosan gak. So, xde point weh kau usha laki handsome2...wahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. weh 14 tahun kot aku kena tipu T___T.

      hahaha ushar penyedap mata je bukan penyedap hati :P

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance