Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Sunday, 13 September 2015

Moga Abang Man tenang di sana

Abang Man, akhirnya Abang Man pergi juga jumpa Tuhan. Dah sampai janji Abang Man dengan Dia. Nadia tahu Allah sayang Abang Man, Dia rindu sebab tu Dia panggil pulang cepat. 

Tadi Nadia nak melawat Abang Man, sampai je kat wad terserempak dengan Pak Mail. Pak Mail yang bagitau Nadia. Nadia terkejut sangat. Terus Nadia masuk wad Abang Man. Nadia selak langsir, nampak sebujur kaku manusia atas katil siap balut. 

Nadia tak percaya itu Abang Man. Nadia tengok Kak Yan. Kak Yan bangun peluk Nadia, Nadia terus nangis teresak-esak. Sampai Kak Yan yang pujuk Nadia. Patutnya Nadia yang tenangkan Kak Yan kan Abang Man? Maafkan Nadia, Nadia just couldn't control it. 

Nadia call Afiq nak bagitau. Nadia tak boleh cakap pun dengan Afiq tapi cakap jugak. Afiq pujuk Nadia sikit. Still Nadia tak okay jugak. 

Terus Nadia terbayang-bayang semua kenangan kita. Gelak Abang Man, cara Abang Man bercakap, mimik-mimik muka Abang Man. Rindu. 

Nadia bukak handphone, lama Nadia tenung nama Abang Man kat contact. Nadia tahu nama tu dah takkan appear dekat handphone Nadia sampai bila-bila. Nadia baca balik message-message kita, tergelak Nadia. Kita memang kelakar kan Abang Man? Hehe. Nadia printscreen mana yang best untuk dibaca time rindu. Nanti la Nadia delete nombor Abang Man, sakit sangat nak delete sekarang. 

Tadi Nadia sempat tengok muka Abang Man sebelum kebumi, Nadia ikut sampai kubur. Alhamdulillah segala urusan Abang Man dipermudahkanNya. 

Tenanglah Abang Man kat sana, moga roh Abang Man ditempatkan di sisi kekasih-kekasih Allah. Moga kita berjumpa lagi di sana nanti. Doa Nadia takkan putus untuk Abang Man. InshaAllah Kak Yan dan anak-anak kuat terima ujian ini. Takkan terputus hubungan yang disulami doa. 

Al-Fatihah. 

8 comments:

  1. Innalillahi wainnailaihi rajiun.
    Harap Nadia dapat bersabar dan sedekahkan banyak alfatihah ke atas arwah.
    Moga dia lebih tenang di sana.

    ReplyDelete
  2. Takziah nad, maaf lambat baca entry...

    Moga tenang roh abg man di sana

    Alfatihah

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance