Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Saturday, 12 September 2015

Truth to be told.



                                 

Haha now I feel exactly like the above notes. Fasa rasa nak kahwin awal dah berlalu. Dulu gelenya menggeletis memang la haha. Sekarang dah matang, dah tau kemampuan diri. This thing need no rush.  Jalan cerita hidup setiap manusia lain-lain. 


Bukan takde yang datang nak kenal, nak masuk meminang tapi memang aku rasa 'it doesn't feel right'. So, sebab aku tak rasa nak getting into commitment now, takdelah aku paksa diri aku nak terima sesiapa je. I'm not that desperate yet. Aku try bukan tak try, tapi tu lah, tranquility tu aku tak rasa lagi dengan sesiapa pun. So better aku stop. 

Aku selesa dengan hidup sekarang. Tak perlu menjawab or bagitau apa-apa kat sesiapa unless parents. Itu pun kadang-kadang aku tak bagitau jugak kat parents haha. 

Lagi satu aku ni dah la brutal. Aku tak boleh la orang nak manja-manja dengan aku, kembang tekak aku. Aku try to be nice, tapi please jangan over dengan aku selagi kau tak jadi laki aku. 

Saya demam
Dah tu, makan la ubat
Tak nak, nak awak suapkan
Haha boleh bla. Tak nak makan sudah. 
Sampai hati
Sampai haha

Buat apa?
Baru lepas jogging
Kat mana?
Padang
Tak bagitau saya pun
Mak saya pun saya tak bagitau
Yela *emoticon sedih*

Aku pun terus tak reply sampai dia message aku balik haha. Itu pun kalau aku rasa nak reply lah. 

Annoying tahu? Tapi tu la yang datang kat aku semua stok manja, hati sensitif (totally opposite me). Siapa kenal aku tau la aku macam mana. Memang tak boleh nak masuk la haha. 

Kawan-kawan aku dah siap-siap gelakkan aku kalau aku bagitau ada laki nak kenal dengan aku. Sebab memang semua stok hati perempuan dan malangnya dorang nak kenal dengan aku yang grago ni. Memang malang untuk mereka. I'm sorry. Haha. 

  
Aku dah jumpa beberapa laki baik. Memang baik sampai rasa tak sekufu. Stok pergi masjid (bukan dia yang bagitau, tapi orang lain cerita kat aku) padahal aku pergi masjid bila ada kat luar kawasan rumah je hoho. 

Tapi tu la, baik tu baik tapi tak sesuai dengan jiwa aku. Kesian pun ada. Never failed to ask bout me even sometimes I didn't reply him. Aku dah terangkan kat dia, jangan mengharap kat aku. But still up untill now he never give up, not yet. Hubungan atas tiket kesian memang tak ke mana lah. 

I try to be mean (no, I'm mean) but he surely has a lot of patience inside him dealing with this stubborn-egoist Nadia. 

Ada perempuan pernah ajak dia kahwin, tapi dia taknak. Sekarang terbalik pulak haha. So dia cakap kat aku 'saya faham apa yang awak rasa sebab saya  pernah rasa, takpelah saya doa yang terbaik dari awak'

Krikk krikk krikk. 

Tapi perempuan yang ajak laki kahwin ni memang bold. Respect. *tabik hormat*. Aku harap aku tak perlu ajak laki kahwin haha. 

Masalah aku sekarang, bila aku dah selesa dengan someone, aku ter-friendzoned dia pulak haha. Tapi  best apa kahwin dengan kawan baik, kan? Okay kita try lepas ni, kalau ada lah hahaha.

Hold dulu rancangan kat atas ni. Sekarang ada 10 tempat menarik aku nak pergi ni. Kalau dah pergi nanti aku cerita. Semuanya involve adventerous activities and water. Let's get tanned. Gituuu padahal memang dah hitam hahaha. 

And inshaAllah tahun depan aku cuba realisasikan impian aku nak travel solo. Mihmihmih. 

6 comments:

  1. Benda kau share ni laa yg selalu aku nasihatkan dkat orang2 yg selalu merungut nak kahwin awal tu..
    Yup, alasan kuat dia ialah nak hindar diri dr maksiat, nak halalkan hubungan dll, tp masalahnya pemikiran diroang sempit ke arah tu je.
    Kahwin is more than that.
    Kita umur 20-30 hidup dgn keluarga dan nak start hidup dgn orang lain tu untuk seumur hidup, let say sampai 60, so majoriti hidup kita adalah dgn pasangan kita.
    Untuk itu, takkan nak amik pasangan yg tangkap muat je semata2 nak halalkan hubungan?
    Macam mana dgn ilmu dan tanggungjawab utk 40 tahun lagi tu?
    Kan?

    btw, selamat bercuti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan wehh. Kita blh bkak kelas kaunseling pra perkahwinan ni haha. Kita selalu ditipu oleh fantasi kebahagiaan org lain wc sometimes kita x sdr apa yg jd disebaliknya.

      Tq :)

      Delete
  2. okeh, selalunya IQ pun akan balas mesej camtu dulu KALAU lelaki yang mesej IQ tu lelaki yang IQ tak berapa suka nak layan...haha~ memang stok hati tisu kalahkan perempuan....

    pilihlah yang sesuai....memang yang baik itu ramai tapi yang kena dengan jiwa belum kunjung tiba..

    tadom hill resort masuk list x? nak ikot!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha kannn. Btl tuu!

      Omg included! Lai lai hehe

      Delete
  3. Memang ramai org ingat kahwin ni nak halalkan hubungan semata2...Aku pun pelik tgk orang yg dah nak bertunang, dah nak berkahwin tp still lagi usha perempuan lain yg hot kt insta/fb, pastu react sangap macam apa entah...padahal dah nak bertunang kot.

    Dari situ je dah nampak dah camne dia punya pemikiran pasal responsibility sebagai seorang suami. Nampak macam tujuan nak kahwin semata2 nak puaskan nafsu je org camni. haisshh...Harap org camni berubah.

    Aku pun fikir gak pasal tanggungjawab lepas kahwin ni macam agak berat la. Tgk org lain yg dah kahwin, rasa macam aku x mampu pulak nak pikul tanggungjawab mcm diorang yg dah kahwin tu. Rasa macam perangai aku x berapa matang pun ada gak....tapi, still kena kahwin gak baru boleh belajar tentang komitmen. Sebab tu la aku....(brsambung) kahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb org memikirkan wedding but not marriage ni la yg menyebabkan peratusan pasangan muda yg bercerai meningkat. Aku naik ngeri dengar cerita org sekeliling aku psl perkahwinan mereka. Sampai aku fikir, ye aku perlu bersedia and yakin utk melangkah ke alam tu wc i dont have that 2 elements yet.

      Org ckp nk tunggu bersedia 100% mmg takkan tercapai. Tapi kalau dah yakin tu blh dah.

      Oi igt sinetron ke ada sambungan! Haha

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance