Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Sunday, 26 July 2015

Service Axia 5000km & 10000km

Salah satu sebab aku update blog ialah bila aku dapat jawapan yang aku cari, yang tak jumpa-jumpa kat google. 1st search engine aku sekarang; Google, diikuti pengalaman sendiri, dan last baru bertanya orang. Malu bertanya sesat jalan dah tak berapa relevan bila internet di mana-mana dan apps GPS ada dalam telefon pintar soleh serba boleh. Soleh bila dalam telefon ada apps waktu solat and Quran kakaka. 

Eh jauh pulak melalut. Macam ni, hari tu aku nak service kereta. Aku google la estimate amaun sebab nak bajet perbelanjaan. Aku tak pernah ada kereta sendiri before ni so tak reti nak estimate. Tapi aku google tak jumpa, bukak forum pun dorang mengarut dengan jargons kereta yang haram aku tak faham. Aku bukak web perodua dia bagitau estimate service 20k km ke atas je. 

So aku redah je la pergi service untuk 10k km hari tu dengan berbekal duit RM500. Aku tak tahu apa yang dia ronjang kereta aku, yang aku tau dia tukar minyak hitam je. Bab kereta ni selain dari drive, aku tau isi minyak dengan bayar duit kereta tiap bulan je. Basuh kereta pun hantar kedai, isi angin tayar pun aku bagi kunci kereta kat ayah haha. Typical perempuan. 

So berbekalkan duit RM500, aku pergi la bayar lepas kereta siap di-service. Kalau dorang tipu aku pun aku tak tahu. Sekali kena bayar RM150 je hahaha. Penat aku menangis ketepikan duit RM500, sekali kena RM150 je. Hahaha. So untuk Axia, second service itulah estimate amaun harga service unless kereta kau ada problem lain. Oh time 1st service aku kene RM65.00 je. 

So extra RM350 tu boleh la aku berjimba. Ke Cameron ke, ke Redang ke. Amboi pantang ada duit. Haha. Tapi seriuslah seronok bila benda tu less than budget kita hehe. 

Time service hari tu aku hantar kereta pergi pusat service and aku mintak dia tolong hantar aku pergi office. Nasib baik dia okay je nak hantar and ambil aku balik lepas kereta siap service. On the way nak balik ke pusat service, service-man tu tanya aku pakai minyak Ron berapa. Aku cakap la 97. Lepas tu dia cakap, patutla power, I tak pernah bawak Axia sepower I bawak kereta you

Tapi betul weh. Aku pernah terpaksa isi RON95 lepas tu aku rasa macam bawak kereta ada hantu tumpang. Lambat gila pickup. Nak potong rasa tak lepas. Memang la Ron97 mahal sikit, tapi lagi sedap bawak. Korang mintak scientific explanation memang aku mengamuk nanti. Aku amek Law bukan Automotif Engineering (was my dream). Ini just apa yang aku rasa sebagai pengguna marhaen. 

Axia memang jimat gila minyak, so isi Ron97 pun takpelah sebab refill sekali sekala je minyak haha. 

134 comments:

  1. fuhyoo minum RON97 tuu, Gua punya Shiro (si putih) diberi minum RON95 je, patutla tumbesaran terbantut. hahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. try 97, kot la sel-sel otak shiro boleh bergabung dan menjamin tumbesaran yang unggul

      Delete
  2. Wow. Bagus entri ni.
    Next tit time ada pengguna baru Axia nak menggoogle info psal service, maka datanglah mereka ke sini...

    Aku pakai 95 je, tak pernah kisah pun laju ke tak laju.
    Maybe lepas ni aku perlu try 97 plak kot...hehehehe

    ReplyDelete
  3. Tu la. Hope it helps somehow. Hehe

    Haha kalau dh biasa pakai 95 stick to it je. Plus tgk jenis kereta jgk. Aku yg cr penyakit pkai 97 trus. Yela DULU minyak murah dan aku berpegang pd janji bhw minyk tak naik hahaha

    ReplyDelete
  4. rasanya boleh tgk service manual book. dalam tu patutnya ada table list minyak/sparepart apa yg kene tukar ikut mileage. typical kereta malaysia mileage 5-20k just tukar engine oil, engine oil filter/gasket, spark plug.

    pressure angin tayar kalau saiz rim n tayar original dr perodua, boleh tgk kat tepi pintu driver belah dalam, ada stiker tulis tire pressure front n rear.

    just sharing info hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tgk tapi tak faham bahahaha. tau tire pressure (220 kott) tapi nak guna that machine (is that called machine?) pam tu yang tak tahu haha.

      thankyou for your explanation btw :)

      Delete
    2. tak faham takpe la hahaha

      machine tu nama dia Pam Angin haha. senang je tu. first set pressure kat pam tu contoh 220kPa atau 32psi (ada pam guna unit "kPa" ada pam guna unit "psi"). then mula kan pam anda. bila tayar dah cukup pressure yang kita set, pam tu auto berenti sendiri n slalunya bunyik beepbeep.

      slamat mencuba :)

      Delete
    3. haha. thankyou! just pray that i have that confident to use it on my own coz that Pam Angin does look like crazy fella haha. wish me luck.

      apo bondo aih tu kPa psi, lantok laaa haha

      Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak. Aku TER remove comment kau. remove ke mana x tau haha. Sorry2.

      Emm faktor jantina mungkin? Hahaha. Gender bias

      Delete
  6. Waktu 1st service tu rm65 tu cost of what dear?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak x ingat. ingat satu je, sabun untuk air wiper. haha. sorry. ada dalam buku service dia bgtau cost untuk apa, but buku service kat mana entah hehe

      Delete
    2. but my first service (5000km) was free. @@

      Delete
    3. Mine too. I paid for accessories wc i forgot what haha

      Delete
  7. Untuk AXIA memang ron97. Nak potong dan lenjan pun sodap sikit.

    AXIA sy manual pun rasa under power kalau ron95. Kalau yg guna AUTO lagi harus guna RON97.

    Bajet minyak lari sikit je sebab kereta ni memang jimat minyak. Saya belasah balik dari putrajaya-jitra, minyak RM60.00 (waktu malam, time tu MYR 2.50/liter)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann. memang rasa la bezanya kalau time terdesak takde ron97 tu.

      yes sebab dia jimat minyak la x berkira sangat hehe

      Delete
    2. nampaknya si putih kna pkai 97 la lepas ni

      Delete
  8. so far saya pakai RON97 PETRON mmg marvelousss .... Saya AXIA G .. time overtake mmg tak rasa risau skit pong ... jimat pon jimat KL ke Alor star full tank berbagi lagi 4 bar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh sy pakai Shell. sama lah G jugak. tapi kereta sy skrg timing lari so nak tukar gear tu mengaum sikit, tak pergi service lagi. jimat tu memang pasti! :)

      Delete
  9. saya pemandu kereta axia spec (G)-( transmisson Auto) selalu menggunakan RON97 di Petron dengan isi penuh tangki. Bila attend pam sendiri henti pada putra harga kurang daripada RM38.00 ( setiap seliter RM 1.95 bagi RON97).

    Bila saya tidak berpuas hati...tambah RM10 lagi...masih tak boleh disebabkan tangki minyak sudah hampir keluar... hanya berhenti RM43.00 (RON97).

    Kawan, kamu memang cakap betul tentang ron95...dulu saya pernah dua kali isi RON95... susah nak potong dan kurang kuasa... lebih baik pakai ron97 sangat jimat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh sana variant yang kita guna :) sy guna shell. oh tak pernah lagi isi yg RM1.95. thanks for the info. selalu isi RM50 je, karang melimpah pulak.

      ye Ron95 mmg rasa kereta berat hehe. ni baru lepas service 20k km lagi rasa smooth drive hehe

      Delete
    2. Nadia..awk service after 20k tu berapa ye charge nye? Thanks

      Delete
    3. tak ingat exact amount. tapi dalam rm320

      Delete
    4. oh ok..sy baru nak hantar service, tny harga dekat service center dlm rm +-380..so..betul la range harga tu..thanks ya!

      Delete
    5. dorg tuka ape je ek 20k ?

      Delete
    6. saya pun x tahu sangat haha. but yang main minyak hitam dengan minyak gear.

      Delete
  10. weyy thanks info..hahah memang mencari pengalaman org jugak sebab nak bajet dut..kiki

    ReplyDelete
  11. Thanks for the sharing :) saya mmg tgh mncri bajet untuk servis kereta sbb 1st time ada krta sndri. Haha.. If bru nk servis 3k km kna byar x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3k km tak payah service kalau axia. 5k km je hantar service.

      Delete
    2. kalo service 5km berapa kos erk? sbab sy nak servce dah ne

      Delete
    3. Labour charge free. Rm65 hr tu utk equipment or accessories idk what to classify it.

      Delete
  12. Terima Kasih untuk info. Esok nak g hantar servise 3bulan pertama, KM baru 2K++. Ni pun dah delay 2 minggu. Saya hanya tahu drive dan isi minyak.

    Untuk tips minyak isi jenis apa pun terima kasih juga. Kereta saya memang lambat pickup mungkin sebab pakai RON95. T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. Awak bukan pakai axia ke? sebab axia 5k km baru service, ikut mileage bukan bulan.

      Delete
    2. yg mna smpai dulu, sama ada 5000km atau 3 bulan pertama..

      Delete
  13. axia servis pertama bpe km??,1k ke 5k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5k. Axia takde 1k. 5k then 10k terus selang 10k je.

      Delete
  14. Hai.bukan service axia 10k km rm250 ke ? Sy nk g ni . Awal2 kerani tu ckp service rm250

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's depends on your car's condition actually. 250 anggaran je tu.

      Delete
  15. dear u pnya entry good & comment2 by readers exchange pendapat 👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes I hope somehow it helps :) thank you

      Delete
  16. Tapi kenape ek salesman sy x bg sy isi mnyk axia guna ron97 ? Dia ckp sbb acia ni eco punya kereta? Explaination dari sesape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. never heard bout that. so yeah anyone? it just based on my own experience :)

      Delete
  17. Saya baru angkat Axia Spec E 5 Jul lalu. Spec paling bawah yang tak der Radio, speaker dan lain2 tu.. Tp skarang mileage dah hampir 1K. So, 1st servis tu 1K or 5K eak? Sbb krete bini saya pakai, buku servis dlm krete tu...

    ReplyDelete
  18. Owh.. ambik law dkt mna?

    ReplyDelete
  19. Owhh..axia dgn viva.. better lgi axia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. no komen sebab tak pernah drive viva. but exterior mmg axia lagi besar :)

      Delete
  20. Aslm..awak..kalau nak tukar ke ron97 tu kena tunggu minyak yg ron95 tu habis dulu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu tak sure. Tp kalau sy isi 95 hr tu mmg tank dah e la.

      Delete
  21. dh x bole komen laa... kerja mna ja?

    ReplyDelete
  22. rsa dh request da dkt IG...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh? takde pun. or ter reject coz i dont approve stranger. tehee sorry

      Delete
  23. Hi, hr tu u service kete kt mana?

    ReplyDelete
  24. Axia first service 1000 km ke 5000 km?confuse..axia sy dh smpai seribu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam abg ipar ckp servis kereta baru 1k km tukar minyak hitam..tpi dlm manual ckp 5k bru checking..mana satu betul nie??..mnyk hitam ni kalau x tukar bahaya kena ovalhaul lg masak den..so mana yg betul ni yg confirm 1k ke 5k hntr servis..

      Delete
    2. Itu enjin perodua lama. Axia guna enjin teknologi baru. Mmg tukar minyak hitam 10k km sekali. Yang 5k km pun x tukar minyak hitam. This is what i was told by the salesman. Kalau nak lebih yakin apa kata call perodua service centre?

      Delete
  25. axia sy bru 3000 km xpnah servis lg tp dh 1thn ,jarang guna n agak2 berapa servis cas ye

    ReplyDelete
  26. RON95 harga murah macam seolah-olah kereta terpakai. Kalau RON97 harga mahal seperti beli sebuah kereta baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe depends jugak kot. naik saga 1.5 pakai 95 okay je rasanya

      Delete
  27. untk 20000km kena berapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ingat precise. tapi dalam rm300-320

      Delete
  28. For 2016, harge tu still valid ke? Haih mine kena service utk 10K . Jenuh jugak nak tepikan duit ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cek laman web perodua utk latest update

      Delete
  29. Td pegi service centre perodua kt kinrara utk service 20K..die ckp price RM430..jauh sgt beza ngan awk punye price..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.perodua.com.my/service-maintenance/axia/20

      itu estimate je kot? sbb kalau yg dorang rasa x perlu dorang x tukar.

      Delete
    2. tp cara dia ckp mmg sume kne tukar je sbb major service kn..
      abg sy ckp myvi pon major service dlm RM3++ je..btw,blog awak mmg sgt membantu..
      lg2 utk girl mcm sy yg mmg xtau psl kete nih..huhu..
      tq for the link too.. :)

      Delete
    3. oh it depends on car tu. serviceman akan tgk jgk if service sblm ni x tukar, kalau perlu dia tukar.

      hehe you're welcome

      Delete
  30. assalamualaikum sis ..1st service sy pg x smpi 5k lg tp dah smpi 3 bulan .skrg nie dah kne 2nd service tp x smpi 10k lg .. sy kne pg servcie ke kne tunggu smpi 10k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. dia ikut mana dtg dulu. setaip 10k or tiap 6 bulan. so kalau dah 6bulan tp x smpai 10k km dari yg sblm nya, boleh dah pergi service

      Delete
    2. ouhh..stiap 6 bulan ye? tp perodua service tulis kt sticker tu stiap 3 bulan ..sy x fhm la..huu .

      Delete
    3. selalunya interval 10k bersamaan dengan 6 bulan. mcm saya baru servis bln 10 next estimate service april 2017. interval 5k ye 3 bulan

      Delete
  31. sy dah 60km service dah....total estimated around rm600++ hamik kau... T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mygadddd mahalnya 😭
      Kene kumpul duit dr skrg

      Delete
    2. sebab sume nk kena svc dah awak..svc aircond, svc brake, alignment & balancing..

      Delete
    3. ye x ye. sedap x bwk lepas major service?

      Delete
    4. sedap awak..steering pun dah ketat, dah tak ringan..langgar lopak pun tak menyasar..

      Delete
    5. wow. good to hear that. berbaloi service mahal sikit hehe

      Delete
  32. kalau servis ke 3 berapa la pulak kena cas ek? kalau bt dekat luar ok x? perodua mcm mahal..umm

    ReplyDelete
    Replies
    1. service ke 3 tu 30k ke 20k?

      http://www.perodua.com.my/service-maintenance/axia

      saya x sure axia ada warranty ke tak. kalau ada nanti kalau service kat luar warranty void. tp kalau takde, tkde mslh rasanya service kt luar.

      Delete
    2. semua kereta baru ada warranty...lau service luar meskipun hanya service brake kt luar pun warranty akan void..sb brake disc pun ada warranty.

      Delete
  33. Selalunya service tu berapa lama eh tunggu?

    ReplyDelete
  34. im lucky to found this...tq..dah ckup 5000km neves cari charges servis berapa ringgit

    ReplyDelete
  35. haritu gi servis tp dah lebih km dari sepatutnya (+- 6500km) then dia ada bg km for next service (16000km) takpa ke eh ? hee
    and lagi 1 kalau pakai ron97 utk axia okay ke ? takut nak guna sebab cc axia kecik haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. interval dia memang kalau dari 5k tu, next 5k atau 3 bulan. mana datang dulu.
      okay je, even sedap dari 95 (own experience) hehe

      Delete
    2. kalau dah smpai 3 bulan but tak smpai mileage dia lagi and nak tggu bagi mileage dia cukup boleh ke eh even lebih dari 3 bulan ? haha . okay lepasni nak try laa pakai ron97 jugak hehe before ni cam takut nak guna

      Delete
    3. haha ntah la, boleh je kot. sbb saya buat cmtu. sy ikut milage tak ikut bulan hehe.
      hehe try laaa

      Delete
  36. hai.
    boleh i tau kt mane you hantar servis kereta?

    ReplyDelete
  37. besok nak gi 1st service 6bln @ 10k bezza sy. same wif you google nak finding est blanja. ron 97 tu mmg butul. smooth jer keta.. tq artikel. good info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay x bezza? hehe.
      kan, tapi ada yg kata sama je. entah la. depends jgk kot
      welcome :)

      Delete
  38. Salam awk,
    Thank you for the tips, mmg sgt sgt membantu especially untuk gadis gadis yg baru berkereta di luar sana, btw nk tnya kalau first servis diorg tgk ada calar and terkeluar cat kan, ada diorg buat apa apa tak? Anyone yg ada experience? Kereta kita tak smpai sebulan dh calar sedih betol 😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap saya tu kene bagitau pusat service and akan dikenakan charge la. Sedih kan kereta calar, tercalar juga hati ini. bertabahlah, itulah adat berkereta hehe

      Delete
  39. Good advice. Actualy kita kena ikot manual book kalau nk pergi service kereta. Kalau tak, sales advisor nanti suruh tukar macam2 sebab commision boleh dapat tinggi :D saya tukar myvi 20k tak sampai rm300. mungkin harga spare part myvi lagi murah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe saya pun ikut manual buku service. ada bulan service bawah 200, ada yang lebih 300. tengok pada keperluan. :)

      Delete
  40. Hi nk tnya pendapat semua :) kalau kereta dah smpai tarikh utk servis tp mileage tak sampai lagi boleh ke nak tggu mileage cukup baru servis ? (Tarikh sepatutnya 24/4 haritu @ 16k km) tp skrg dah prtghan bulan 5 baru @ 13k km my mileage . Boleh ke nak tggu mileage cukup baru servis ? Effect apaw x kt kereta ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya, ikut mileage. so far tkde mslh lagi la. ikutkan kene ikut which come first. bab effect tu memang kena tunggu respon yang pakar. hehe

      Delete
    2. setakat yg sy tau..kne service which come first..sbb segala minyak ada limit berapa lama boleh simpan..takut nt effect dkt enjin n enjin problem n warranty void. nt dorang salahkan kte nape tak svc which come first n xdpt claim warranty.

      Delete
    3. hee thankyou for the advices . selalunya dalam range berapa ye harga kena utk 2nd servis ? ada tak more than 300 and above ?

      Delete
    4. 2nd service = 20k km kan? so estimate dalam rm300++

      Delete
  41. Ini cerita tahun lepas , saya selalu mengisi minyak di stesen Petron ( ESSO)
    ------------------------------------------------------------------------------------
    3 March 2016 at 18:34
    saya pemandu kereta axia spec (G)-( transmisson Auto) selalu menggunakan RON97 di Petron dengan isi penuh tangki. Bila attend pam sendiri henti pada putra harga kurang daripada RM38.00 ( setiap seliter RM 1.95 bagi RON97).

    Bila saya tidak berpuas hati...tambah RM10 lagi...masih tak boleh disebabkan tangki minyak sudah hampir keluar... hanya berhenti RM43.00 (RON97).

    Kawan, kamu memang cakap betul tentang ron95...dulu saya pernah dua kali isi RON95... susah nak potong dan kurang kuasa... lebih baik pakai ron97 sangat jimat....

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

    Saya sudah beralih ke Petronas daripada Petron. Cuma menggunakan Primax97 sahaja pada bulan mei 2017 selepas hari pekerja. Ini kisah benar (ini cerita betul )

    Pada bulan Mac 2017 ,Tiba-tiba fikiran saya ( Otak saya ) suara messaga tuhan menggunakan berapa botol mineral kosong kecil ( Petron,shell,BHP dan Petronas kecuali Caltex ) dengan mengisi ron97 di dalam bekas botol

    Apabila didapati hanya petronas warna merah sangat cantik seperti minuman ribena. ( Nombor satu) dan petron warna merah semakin kurang ( warna merah muda ).

    Pada 3hb bulan mei 2017 selepas hari pekerja. Saya uji primax 97 ( ron97) mengisi minyak di dalam tangki Axia dengan harga RM50 ( 3 /May / 2017) sehingga Malam ( 8 /May / 2017) masih ada 3 bar sahaja. ( saya tidak mahu cerita panjang)

    Pada 3/jun/2017.saya mengisi ron97 ( petronas) dengan harga RM50 sahaja sehingga 9/jun/2017

    Jika anda tak percaya cuba isi primax 97 kerana dari litar lumba F1 membawa ke Jalan raya.


    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance