Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Wednesday, 22 July 2015

Let's talk about characteristics of my future husband

Someone once gave her best words to me;

"Jangan kahwin sebab orang lain kahwin, this thing need no rush. Berapa ramai pasangan muda hidup sama-sama tak sampai 3 tahun dah cerai. Kahwin bila kau yakin, yakin boleh jadi isteri and ibu yang baik"

"Tapi aku tak sedia la"

"Sedia lain, yakin lain. Nak kahwin ni kau kena yakin dengan diri sendiri. Nak 100% sedia memang tak la, kau ingat kau boleh jadi perfect ke? Haha Semua sedia kau tu boleh improve lepas kahwin. Janji kau yakin kau boleh teguh whatever happens"

And others told me

"Don't settle for less"

Baik! *genggam penumbuk*

So aku decide untuk letak beberapa ciri yang perlu ada in my future husband (inshaAllah)
1. Solat tak tinggal
2. Tak merokok
3. Kerja stabil dan berpelajaran
4. Bujang
5. Sedap mata AKU memandang 

Haha memilih rupanya aku ni. And yang paling penting, Allah bukak hati aku untuk dia. Ada sorang ni dah ada semua ciri kat atas, but he's too slow, too busy selalu buat kerja sampai 3 4 pagi, meeting sana sini dan pemalu. Turn off terus. Next! Hahaha.

Aku susah gila nak suka orang. I don't know what's wrong with me. Yang confess kat aku semua aku tolak cara baik. Sampai mak aku pun pening. Aku tak pening pun, aku bahagia je hahaha.

Korang pernah tak suka orang dalam diam, tup tup dia confess suka kat korang, tup tup hilang langsung rasa suka korang kat dia haha. Aku selalu macam tu. Weirdo.

Aku ada la suka beberapa orang, beberapa orang okay! Hahaha. Tapi dorang tak suka aku T__T. Tapi aku tak kisah pun sebab aku main-main je (aku rasa la) Hahaha. No no, dorang tak tahu pun aku suka dorang hehe. Ada sorang ni lagi gila, aku adore dia dari blog dia je. Aku tak pernah kenal dia dalam dunia realiti. Tapi cara dia menulis sangat charming kah kah kah Kau boleh berambus sekarang Nadia haha

Hari tu aku sembang dengan someone, aku cerita la beberapa orang yang nak serius dengan aku tapi aku tak layan. Lepas tu dia cakap 'Jangan memilih sangat Nadia, nanti Tuhan tutup pintu hati terus baru tau. You're too picky'

Am I?

Tapi bagi aku benda ni bukan boleh paksa paksa. Dah hati aku taknak, guano? Yang aku taknak, dia message hari-hari pun aku tak balas, sebab aku taknak bagi harapan, aku taknak relationship based on simpati, aku taknak flirt, aku taknak layan just sebab aku bosan. Lagi bagus mati mereput dari bagi harapan palsu kat orang. Kan?

Selama ni aku doa supaya ditemukan jodoh yang baik untuk aku dunia akhirat, tapi aku lupa nak doa minta Allah bukakan pintu hati aku. Kena tukar doa ni. Kakaka. 

Dah la Nadia, janganlah tunggu durian gugur, kan lebih bagus kau pergi kat yang dah sedia terhidang yang dah sah-sah masak. Takdenya Arjun Rampal nak meminang kau hahaha. 

14 comments:

  1. Arjun Rampal datang minang jangan lupe jempot, nak siggnnn..haha..

    jodoh itu rahsia Allah...namun bila jodoh dah sampai, kita takkan rasa nak main2 dah lepas dari saat tu, rasa nak bertanggungjawab dengan life yang akan ditempuhi...

    kalau still tak rasa camtu, kena tunggu lagi la jawabnye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. bolehh2 :P

      alamak, kena tunggu lagi nampak gayanya haha.

      Delete
  2. Bab jodoh ni mestilah kena memilih. Kita berniat mahu hidup dengan dia seumur hidup kot, jadi takkan nak ambil yang mana capai je, kan?
    Tapi yg jadi masalah ialah bila kita letak syarat yg tak realistik.
    Nak yg perfect, nak yang kacak/cantik.
    Sedangkan kita tak laa pergi jauh mana...hehehe

    Just a reminder to myself.
    Kalau aku nak masuk line, mana boleh isi borang?? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2. aku sokong! tapi syarat aku realistik ke idok? haha

      borang yee? nanti aku bagi link utk download kakakaka

      Delete
    2. Dari 5 ciri-ciri tu, semuanya masih realistik.
      Yang tak realistik contohnya kalau kata yang laki kena muka kacak paling kurang setaraf Hrithik Roshan, maka sampai ke tua laa tak jumpa jodohnya...hahahah

      Delete
    3. Okayy. Lega hati aku mendengarnya hiiihihi

      Delete
  3. hahahah sapa yg lu adore dalam blog tu? gua kah? wakakakaaka ><
    gua pun ada adore seseorang ni dari blog je... sobsob :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan cakap kita adore orang yang sama sudah! Bahahahaha

      Delete
  4. "Korang pernah tak suka orang dalam diam, tup tup dia confess suka kat korang, tup tup hilang langsung rasa suka korang kat dia haha. Aku selalu macam tu. Weirdo."

    hahahaha... kalau macam tu, macam mana nak jadi? koh koh koh
    Eh, main terjah jer.. sori, saya datang dari blog Makcik Zyra... hue hue hue

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la masalah dia hahaha. memang bukan jodoh gamaknya, just suka for fun :P

      omg ayong Mem Kecik baca blog aku <--- baca dalam hati nada excited. haha

      Delete
  5. Semoga Nadia jumpe dengan lelaki idaman =)

    ReplyDelete
  6. ciri2 suami tu biasa je macam mana2 perempuan lain inginkan. realistik.

    1. Solat tak tinggal - yg ni diri sendiri boleh ubah
    2. Tak merokok - yg ni pun boleh
    3. Kerja stabil dan berpelajaran - yg ni no komen
    4. Bujang - yg ni tak boleh, kalau dah status suami orang atau duda takkan boleh kembali ke bujang
    5. Sedap mata AKU memandang - haa, yg ni susah . sebab di side awak. awak yg tentukan


    ermm.. kat mana nak hantar resume ni? hahaha

    ReplyDelete
  7. yeahh di mana ada kemahuan di situ ada jalannnn.

    4. betul tuuu. berbalik kepada diri sendiri. tepuk dada tanya selera. haha

    5. hahah yeahh its very subjective

    try hantar kt jobmalaysia. hahahha

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance