Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Monday, 6 July 2015

Kisah tak boleh puasa

Aku sekarang on leave puasa. Standard perempuan lah kan? Perempuan yang da baligh tak kahwin lagi tapi puasa penuh tu ye musykil sikit. Cikgu aku dulu ada petua taknak bagi period time bulan puasa, traditionally, bukanlah telan pil ke apa. Tapi tu la, aku lupa. Lagipun bagi aku tak elok nak melawan kitaran alam keh keh keh.

Tapi aku tak la makan depan-depan orang. Depan mak ayah aku je aku makan, harap mereka sabar haha. Dulu punya nakal, dalam kereta slumber je aku minum kalau tak puasa tu, dah la cermin tak tinted hahaha. Tapi sekarang nak minum pun aku duduk kat lantai kereta dulu baru togok. Hehe. 

Lain tau lapar dan dahaga time period ni. Sebab tu Allah bagi cuti sebab weolss memang kena ada tenaga, darah banyak keluar kan, memang weak. Kadang-kadang sampai shaking la.

Tadi sampai pejabat aku nak refill air dekat pantry. Aku lalu jalan luar sebab taknak la obvious sangat bawa botol air sebesar peha gajah depan staffs. Aku pakai rempuh je pintu sekali 3 orang lelaki kebetulan ada kat kawasan tu tengah asing fail-fail pandang aku yang sedang menghayun-hayunkan botol air tersebut dengan gembira. Cissss! Punya la nak cover, kantoi free je. Aku dengan muka slumber cool, goncang botol kat sink pergi isi air kat dispenser. Hakikatnya tebal jugak muka aku tadi. Nak tambah cool, aku singgah sembang dengan dorang.

-_-''

Tengahari aku pergi beli makanan. Aku letak dalam plastik hitam. Time nak naik bangunan office, aku nampak sorang laki dari atas tangga nak turun pandang je aku, aku pandang dia sekilas lepas tu aku tunduk terus. Tetiba laki tu tahan aku, tanya 'Nak pergi mana ni?' Suara macam penguatkuasa agama kau tahu! Padahal aku tak kenal pun dia! Tergagap-gagap aku jawab nak pergi tingkat 1 sebab otak aku tengah ligat putaq fikir 2 perkara;

Dia ni siapa? Aku kenal ke?
Ke dia nampak makanan dalam plastik hitam aku?

Cuak weh kalau dia nampak makanan aku, sekali dia tuduh aku tak hormati Ramadhan dan bawak aku naik kereta jenazah lagu mana? Mau kena buang kerja. Sampai tahap tu la aku fikir haha. Aku tak tahu kenapa aku perlu cuak. Last aku cuak cakap dengan laki, time Haris si sycho terjah aku.

Selagi aku tak jawab dia berdiri depan aku, aku sumpah tak kenal siapa dia! Dah aku jawab dia angguk-angguk senyum then bla! Lepas tu baru aku perasan semua kat lobi tu tengah pandang kitorang. Sebab kan aku cakap dia tanya macam pegawai penguatkuasa. Tapi dari gaya dia takde la rupa pegawai agama. Lagipun aku bukan buat salah apa pun! Cara dia tanya macam abang tanya kat adik kenapa pukul 12 malam baru nak balik rumah.

Kau padia wehhhh? Kau siapa?? Kalau aku jumpa dia lagi, aku nak lastik kepala dia. Tapi macam dah lupa muka dia macam mana haha.  Buat malu aku je semua orang pandang. Nak kata gila siap pakai blazer kerajaan, gaya pun rapi. Siap boleh senyum lepas tu tak tahan, aku sekat kaki time turun tangga tau la!

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance