Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Wednesday, 1 July 2015

Harga minyak naik lagi??!

Dengar cerita harga minyak naik lagi. Yeke? Aku tak tengok berita semalam. Tapi karang aku nak isi minyak, tengok la sendiri nanti ye. Ye la, aku cakap pasal minyak kereta la, bukan minyak cap kapak!

Kalau betul la naik, amboi sukanya saya. Boleh isi dalam botol buat air minum. Baru sihat! Warna pun macam tea o dah, bau pun sedap.

Aku dah la isi RON97 T___T Sebab  kereta aku jimat minyak, so belanja la dia minum mahal sikit, lagi pun dia lambat dahaga balik. 

Redha je lah. Apa la kita boleh buat sebagai pengguna dan rakyat marhaen. Nak protes karang tak bergerak kereta aku. Nasib baik time beli kereta dulu tak gelojoh beli yang mahal terus, walaupun nafsu membuak-buak. Nasib baiklah rational time tu. Kalau tak sekarang mampus nak bayar bulanan kereta dengan harga minyak yang MURAH tu.

Hari tu aku tengok IG siapa entah, dia duduk UK, pakai kereta elektrik! Perghhhhh! Hebat hebat. Malaysia bila nak gunapakai kereta elektrik? Hmm kirim salam je la. Kau ingat teknologi dia harga seringgit dua puluh sen ke? Dengan negara yang chaos gila sekarang, kau main je la kereta kontrol elektrik sudah.

Sekarang ni 5 hari aku ulang alik Kuala Kangsar-Ipoh, seminggu minyak kereta dalam RM70. Okay la kan?

Aku isi minyak RM50 sekali isi, dapat full tank. Tapi susut la km yang boleh pergi. Nampaknya sekarang makin susut la. I is sedih T__T

Kena kurangkan amaun duit raya ni kakaka.

Percayalah, bila minyak naik semua benda harga naik. Sebab semua benda melalui proses penghantaran. Walaupun yang hantar guna lori pakai diesel dan harga diesel tak naik, mereka tetap ambil kesempatan. Labuci! Kalau kita guna kenderaan bergajah atau khidmat burung merpati, memang boleh jimat la. 

Syukurlah Malaysia masih aman. Aman ke? Zzzzz. Apa definisi aman bagi korang agaknya? Tak perang means aman? Bagi aku aman tu melibatkan jiwa raga. Sekarang jiwa raga aku tak aman. Okay ni aku nak tanya, siapa yang rasa aman dengan keadaan negara kita sekarang?

Takpelah, kita tunggu la hasil GST yang dikhabarkan sangat menguntungkan dalam jangka masa panjang. Jangka masa panjang tu jangan sampai aku ada cucu baru nampak hasil ye. Mana tau dengan keuntungan GST kita boleh dapat beli minyak RM1 seliter, malah teknologi kereta elektrik pun diperkenalkan kat negara kita, malah ada sky track untuk sky car! Mana tau kan? hehe. Very optimist.

Sabarlah. Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar.

Keh keh keh

4 comments:

  1. sabar jelah, kita mentimun dan depa durian.
    erm sedap jugak pulut durian but berbuka karang
    kah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah buat pulut tu kulit durian tu baling balik kat depa! Hahaha

      Delete
  2. Apa boleh buat...
    Kita rakyat ni ikut je laa apa yg diorang decide...
    Kuasa kita cuma pada pilihanraya je...
    Tu pon kekadang tak membantu mana pon. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tau takpe. Sebelum pilihanraya semua kene sogok lepas tu meroyan 4 tahun 364 hari. Hari pilihanraya undi balik! Kahhhhhh!

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance