Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Monday, 22 June 2015

Resipi sotong goreng butter telur masin

Ngantuk oi ngantuk! Lepas sahur dah tak boleh tidur sangat, terus bangun mandi and pergi kerja. Hari ni Pakcik aku drive, aku tidur-tidur ayam kat sebelah. Syokk rupanya ada driver. Nak hire driver la, ke kahwin lagi jimat? Hahaha

Dah nak masuk 5 hari berpuasa. Alhamdulillah masih penuh :P Dan masih berjaya berbuka dengan family. Dugaan puasa tahun ni, panas oi. Dehydrated gila aku, rasa nak teguk air masa ambil wudu'. Kanak-kanak sangat perangai tu. Sebab panas, nak tidur pun tak lena. So lesu lah aku di siang hari. Dengan aircond office sejuk, bertambah lapar.

Hek elehhhh Nadia, ujian kecil je ni. At least kau berbuka makan lauk mewah-mewah. Kau tak fikir orang yang nak beli juadah berbuka pun tak mampu? Hek elehhh sangat kau ni.

Jumaat lepas aku cuti sebab malas pergi kerja. Amboi sangat tu, malas je cuti, senang hidup haha. Aku rasa nak cuti sebulan setengah, tapi tak cukup pulak cuti :P

So Jumaat sampai Ahad aku tolong mak buat tempahan biskut raya. Kebas bontot duduk tak bergerak dari pukul 10.30pagi -2.30 petang. Sebagai upah, Mak nak belanja gua handbag raya. Kah kah kah! I likeeee. *ushar bag kat Zalora*



Nama biskut ni Black Magic. Tak tahu la sihir apa digunanya, tapi memang berhantu. Ramai gila order yang ni, lepas tu paling susah nak buat. Mencikkkk!

Kak Lang puasa tak?
Puasalah! *sambil kunyah biskut*
-_-''
Budak tak faham bahasa. Rambut dia afro. Hari tu dia mengadu dekat Ummi dia "Mi, Tak Lang bocan la dengan rambut ni"
Hahaha. Bukan bosan la word dia, rimas maybe? Pandai komplen :P 

Lepas Asar nak tunggu ke Maghrib memang hazab. Rasa masa tak berjalan. Dah la start bau makanan, bau makanan kat Bazar Ramadhan yang 7km jauh pun boleh bau :P  Klimaks hazab 5 minit terakhir haha.

Sedapnya sotong goreng butter ni. Sumpah sedap. Kejap-kejap, aku share resipi. Aku ni bulan puasa je rajin sedekah resipi. Hehe

Bahan-bahan
1. Sotong
2. Putih Telur
3. Tepung Beras
4. Butter
5. Cili Melaka (nak beli dekat Perak pun boleh, orang Melaka ada export)
6. Bawang Putih
7. Daun Kari
8. Kuning telur masin
9. Susu pekat manis

*Kuantiti ikut instinct please haha

Cara-Cara
1. Celupkan sotong dengan putih telur. Then gaul dengan tepung beras. Gorengkan. Dah siap, ketepikan.
2. Tumiskan butter bersama cili melaka, bawang putih (dicincang) dan daun kari. Tumis sampai naik bau.
3. Then masukkan kuning telur masin ke dalam tumisan tersebut, kacau sampai hancur. Masukkan 1 sudu susu pekat manis (jangan 1 sudu penuh sangat, nanti manis sangat pulak). Lepas tu letak garam secukup rasa (jangan rasa di bulan Puasa!)
4. Akhir sekali, campurkan dengan sotong yang telah digoreng tadi.
5. Tadaaa, dah siap! Alihkan dalam pinggan, hidang atas meja. Ambil camera, snap, masukkan dalam Instagram. Lepas tu kau mengadap la lauk tu sampai berbuka! Haha

Selamat mencuba!

2 comments:

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance