Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Thursday, 4 June 2015

Let's talk about hope

Hope. Harapan. Harapan yang membuat kita berjuang untuk hidup and in the same time harapan jugak lah yang menghancurkan hidup. Couldn't agree more?

Selama aku dah hidup 25++ (omg I'm gonna dieeeee *lari keliling kereta*) I learned from my mistakes and other's mistakes. Aku percaya pada what you give you get back, or some people call it; karma. Life teaches me that way. Two ways;

1. Bila aku buat kat orang at last aku rasa balik / kene balik
2. All damn things that I swore I wouldn't do, but eventually I did. And make me realises that everything is in God's hand. So watch your words, don't be a big mouth. 

Let's focus on my topic today; hope. Please remain calm and seated and read thoroughly. Haha. And dont forget to think and digest and swallow and can you please stop being annoying Nadia. Omg aku jumpa vampire (not literally of course, duh dude! Vampires never exist!) nama Nadia Petrova. So purdyyy. Thankyou to the director for choosing a right name for a right face. Hahaha. Forgive me. 

Ahem. Lets try again; hope. 

Aku rasa semua orang hidup with hope; little or massive. Mak dengan harapan anak membesar jadi orang yang berguna, kaki bodek dengan harapan dapat naik pangkat, wanita cantik dengan harapan tak dimamah usia, lelaki handsome dengan harapan itu suami aku kah kah kah. 

Tak salah hidup dengan harapan. Just dont live your life with false hope. It'll ruin your life. Believe me. It almost succeed in ruining mine for one whole week but heyy I'm Nadia the Mafia, nothing can crush me into pieces haha (laugh nervously)

Satu benda aku belajar dari pengalaman; jangan bagi orang harapan palsu! Shame on you. It #*^%ed. 

Kau just bayangkan kau nak jumpa orang paling kau sayang kat satu bangunan ni. Janji nak jumpa kat rooftop. Bangunan 99 tingkat. Alternative nya just tangga. Kau ingat senang nak panjat tangga 99 tingkat?Orang kat atas tu hulurkan tangga, siap pegang kuat-kuat.  Kau dah sampai tingkat 98, kau rasa kau berjaya dah, kira macam kau hulur je tangan, memang dapat la pegang tangan orang yang kau sayang tu and dia pun akan tarik kau ke atas, tetapi malangnya! tetiba dia tolak tangga tu jatuh ke basement. Bukan ground floor! Basement! Memang celaka la kan? 

Tangga tu la harapan. The only harapan kau dah musnah. Musnah! Dimusnahkan oleh orang yang paling kau sayang dan percaya pulak tu. Ni memang elok pepatah sudah jatuh ditimpa tangga. Perghh sakitnya tu di situ sana sini.

Before I proceed, amacam okay tak falsafah aku? Hahaha

Aku pernah rasa benda tu. But Alhamdulillah being a heartless and independent me, I take only little time to recover. Tapi tak bermakna aku takkan panjat tangga lagi, it just maybe untuk orang lain. Kalau orang yang sama jugak tunggu atas tu, aku sampai rooftop aku tolak dia ke bawah dulu. Haha. And bila aku sedar kat atas tu takde orang lain, aku akan turun, and if aku jumpa dia kat bawah yang tengah nazak tu, dan sebagai manusia yang sememangnya budiman, aku akan tolong dia bangun dan berjalan dengan dia cari laiceekangg. 

Dah, dua dua tak payah gatai nak panjat rooftop bagai, kerja gila! Dah la musim panas, baik makan laiceekang. 

That was actually happened to me. And once again dia macam nak start over but sorry brotha, too late. Tempat kau kat hati aku dah frozen! Let it go~~let it go~~ only true love can heal a frozen heart hahaha celaka deep jugak cerita Frozen effect aku. Once aku dah friendzoned lelaki, he'll be my best buddy. And I make sure he realises that he's not more than friend. And we can plan everything happily together, as friends.

  Aku siap nak tolong dia mengorat perempuan lain, sincerely. But I know he just tested me and apparently failed! Hahaha. Sorry dude, you are an amazing friend  btw hehe. 

Plan on eh? Haha

And like a vampire (duh Nadia!) I can teach myself to control the switch button, on/off. The perks of being cool hahaha. Of course it will take some times.

Tapi kalau yang kat atas tu orang lain, kitorang akan stargaze sambil senyum Terima kasih pada Tuhan. 

Sebab tu la aku banyak pushed people away. Aku taknak bagi harapan palsu dengan sedar atau tanpa sedar. Sebab aku tau consequences nya!

There is one guy, baru kenal but he really talked about serious business. Dia text aku, aku cuba padamkan harapan tu sebab serius aku tak rasa apa-apa over him. I just wanna be friend. But tak tahu la dia ni bendul ke apa, tak faham faham! Haha. Tapi mungkin dia rasa lame asyik dia je start conversation and ayat last dia kat aku 'Text me if you need me'. Dah dekat 2 bulan benda ni, dan aku tak rasa aku perlukan dia buat masa ni.

And another someone proposed aku. And I directly said no and  sorry. Then dia cakap takpelah dia nak kawan je dengan aku. Dia text aku every single day and aku tak pernah reply, tak pernah! Sebab apa? Sebab aku taknak harapan tu wujud untuk dia kalau aku reply. Once you have feeling for someone, you guys hardly be just friend unless korang kental macam aku (cehh poyo). Dan aku memang tak rasa nak reply pun haha. Aku nampak je nama dia aku deleted. Dah la aku hari-hari jumpa dia but thanks God for making me such a cool(-est) person on earth. Aku boleh cakap dengan dia (hal profession) macam tak de apa-apa jadi. And I'm proud of myself hewhewhew

Senang cerita macam ni lah, korang ni semua benda nak aku ajar, benda senang kot, lain kali fikir sendiri! Haha. Let's just put hope and trust on Allah. You'll never be disappointed. Believe in only Him and your life is already on smooth sailing. 

InshaAllah :)

9 comments:

  1. yelah2... tapi jangan garang2 sgt... hehe

    ReplyDelete
  2. hope = chance = gamble?
    i prefer the concept of causality
    u control the causes and what happens next
    its all about cause and effect :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry. I didnt get you. Can you pls explain further? I'm kind of blur today, umm everyday. Haha

      Delete
    2. Haha. Umm the simple reply is take control and dont just leave it to hope or chance. Sorry im blur too i dont even know what i wrote is relevant haha :p

      Delete
    3. Okayy. Thats clearer haha. Relevant2. Just my point here dont give people false hope. Hehe

      Delete
  3. Is there still hope??? i know your ex.. give him a chance to miss you...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Which one? I have like 100 ex including the imaginary one hahaha. Duh missing someone is ur right, u dont need anyone's permission to do that.

      Delete
  4. "i know your ex"
    that creepy anon.. ಠ_ಠ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha thats psycho anon. Tq for being normal. I appreciate that. :)

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance