Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Thursday, 4 June 2015

Kau dah kenapa?

I'm sad. *nangis bawah meja komputer diselangi gelak sambil pintal wayar* I just found out something. Something that usually dont bother me before but it does today. Cek kalendar nak period lagi 4 hari. So just deal with the crap side of me okay? (asking myself) Okay!

Walaupun aku masih muda *rolling eyes* tapi aku rasional. Aku tak kacau hidup orang.  Walaupun orang kacau hidup aku, aku tetap takkan kacau hidup dia. I dont have enough time to bother about others. 

Tapi kenapa tak semua orang macam aku? Kenapa nak iri hati tak menentu? Kau percaya pada rezeki tak? Or kau faham ke tak sebenarnya konsep rezeki?

Yes, I'm younger than you. Sebab aku muda means aku tak boleh lebih dari kau yang tua dari aku? Oh come on, makan otak udang hari-hari ke sampai low minded macam ni? Oh please....

Walaupun kedudukan aku lagi tinggi dari kau tapi aku tak pernah heran semua tu, I pay you my respect.  Dunia je semua ni! Janji aku buat kerja aku, kau buat kerja kau. Aku tak pernah bossy, aku tak pernah arah buat sesuatu tanpa perkataan 'tolong'. 

Nak kata sindrom andartu, kau dah kahwin, aku yang belum! Takkan kerusi aku lagi cantik dari kau pun nak argue? Childish nya! 

Aku tak kisah pun kau taknak anggap aku leader or what. Dont effect my work pun. Tapi sumpah aku rasa semua ni nonsense! 

Tak puas hati gaji aku lagi tinggi dari kau sebab aku baru masuk? Ohmyyy! Rasa nak hantar kau pergi unit kaunseling. Orang macam ni aku rasa dia sakit. Insecure bukan-bukan. Bukan aku dapat gaji potong dari gaji kau pun!

Kau pernah fikir tak entah-entah gaji aku lebih sikit je dari kau tapi komitmen aku segunung dari kau? Kalau tak pernah fikir, elok la muhasabah diri. 

Ya Allah kenapa wujud manusia macam ni? Sabar kan lah hati aku to deal with this kind of people. 

Lindungi aku ya Allah dari hasad dengki manusia.

Aku ni kadang-kadang jealous jugak orang pakai kereta mewah tanpa rasa bersalah ni, tapi tak la sampai aku nak tanggalkan pintu kereta dia sebelah. Come on, bersyukur la dengan apa yang Tuhan bagi. Yang kau nak sibuk kerusi aku besar ke tak ke, gaji aku banyak mana ke, kau dah kenapa? You are so pathetic. Pretty with no brain means no pretty at all. Kau ingat ni semua kekal ke? Haaa rasa nak tolong nangis untuk dia sebab kesian. Why you have such a stinky heart?

Nadia, kau nak runsing pasal dia kenapa? Baiklah kau fikir staffs lain yang sayang and appreciate kau. Yang tetiba hantar secawan nescafe kaw punya, yang tetiba hantar sebungkus cucur udang dalam bilik kau. They even invite you in whatsapp group dorang yang senget tu, only you. Dorang tak buat semua tu untuk dia pun. Appreciate the one who appreciates you and parasite should be ignored! 

Marilah kita beristighfar, berzikir, bertafakur (ke bertakafur?) banyak banyak. Moga kita dijauhi dari hasad dengki. Moga dijauhi dari busuk hati. Moga Allah beri kita kesabaran. Moga kita sentiasa bersyukur dengan segala nikmat kurniaanNya. Aameenn. 


Thankyou Irza for this. I love you :)

4 comments:

  1. i think the challenge is to make that person to be ur friend although u know that person hates u. if u succeed, u r the best person in the world hehe but if u cant, oh well, at least u tried haha

    ReplyDelete
  2. She's already a friend. Just the fact she hates me silently but nahh wont effect our friendship. I'm professional :p haha

    ReplyDelete
  3. haha i see. u already succeed then :)

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance