Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 27 February 2015

Pegawai Tadbir N41 (Kontrak) Negeri Perak

 13/01/2015

Aku dapat panggilan interview untuk jawatan di atas . Ada kekosongan bawah Pejabat Undang-Undang, khabar angin bercerita. And dekat iklan dinyatakan "Keutamaan diberi kepada graduan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang" The interview went well. Dapat ke tak, tu terpulang pada rezeki pulak la. 

Panel 3 orang. Sorang ADO Grik, sorang dari Pejabat Undang-undang, sorang dari Pengurusan Sumber Manusia. They're nice. Interview in Malay walaupun nama bilik Bahasa Inggeris haha. Ada 7 candidates, semua from law background.

Soalan-soalan dia simple-simple je, semua boleh jawab la. Ada la 3 4 soalan pasal law. Yang lain soalan pendapat je. Kalau soalan opinion, goreng je la, the key is confident. 

Aku punya la hafal nama MB dan exco-exco nya. Nama Sultan Perak, Raja Muda, Raja Dihilir. Maksud bendera Negeri Perak. Daerah2 di Perak. Non hadooo mereka tanya. Tapi takpelah, at least sekarang knowledgeable sikit la pasal Perak. Bak datang, I'm truly Perakian mihmihmih.

24/02/2015

Aku dapat call dari SUK Perak, yang surat lantikan aku dah dihantar ke rumah menggunakan pos laju. Time pegawai tu bagitau, I was speechless. Tak rasa apa sebab tak tahu nak rasa apa haha.

Terus called mak

Kiranya kamu dapat la?
Entah, kata hantar surat lantikan tu, dapat la kot
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Called ayah, tak dapat -_-'' Ayah aku time kerja silent handphone. Skema tak? Bahahaha

Korang tahu tak hidup aku tengah terkontang kanting sekarang? I don't know what to decide, too many options. Wahhh bunyi macam gempak. Padahal.... haha.

Aku nak berhijrah ke KL/Selangor, aku baru nak apply Diploma Syariah. In meantime, aku hantar beberapa ketul resume, but no feedback. And aku still tak apply Practicing Certificate (PC) sebab aku hanging, tak tahu nak decide, aku tangguh semua benda. So ini la hikmah penangguhan aku kot.

25/02/2015

Letter offer sampai rumah. Iklan interview dia cakap dia nak siapa yang ada law background. Masa interview aku diberitahu, salah sorang dari kami akan mengisi kekosongan di Pejabat Undang-Undang Negeri Perak. Tapi, bila sampai surat, penempatan aku bukan dekat situ. Termenung kejap aku tengok surat tawaran tu.

Tapi parents aku tak bagi tolak. Nanti kena blacklist. Aku tak tahu kenapa most parents eager nak anak kerja kerajaan. Dan aku sedapkan hati, law is everywhere. Dan this is contract basis, rasa tak sesuai dengan jiwa, aku praktis la as lawyer balik.

So dari peningkan kepala, I decide to accept this offer. One of the reason is to please my parents. So far, this is the best for me I guess. Semalam Kak Yan bagi nasihat "Nadia, percaya lah, apa yang Nadia tak suka, tapi Nadia buat untuk mak ayah, itulah yang terbaik, inshaAllah"

InshaAllah and Alhamdulillah.

Surat sampai hari ni, suruh lapor diri 02/03/2015, dengan medical check up bagai. Syabas! Dengan aku tak bagi resign letter lagi. Nasib baik aku tak sign any letter offer lagi dengan current firm, kalau tak kena bayar ganti rugi lagi.

Today

Today is my last day working here. Perasaan bercampur baur. Sedih of course. Staff sini best-best kot. Dah macam family. Aku kerja sini since Jun 2013. Lama kan? Almost 2 years. I owe them big time. Banyak aku belajar kat sini bab documentations. No suit words can describe how I thank them for that.

And aku cuak nak mula tempat baru. Aku tengok carta organisasi pejabat tu, macam aku the youngest. Aaaaa kalau aku takde kawan macam mana? Siapa nak teman aku lunch? Hahaha. Mak punya gelak bila aku merengek kat dia pasal ni. "Abang tengok budak ni, benda ni yang dia runsingkan" T___T

Aku ni susah gila nak get along dengan orang kalau mula-mula. Semoga Allah permudahkan segala urusan aku. Aameen.

May this be my very good start for my life.

Pejabat aku satu bangunan dengan Pejabat Agama Islam Perak. Kot la boleh jumpa jodoh seorang ustaz! Kah kah kah.

Haippp, reset your niat Nadia!

27 comments:

  1. tahniah nadia jadi golongan gomen boleh pakai tudung far**da. gurau je! haha.

    ReplyDelete
  2. Congratssss in advance!

    ReplyDelete
  3. k. bell: Hahahah! Mintak jauh :P btw tq :)

    Anon: Tq :)

    ReplyDelete
  4. Tahniah! Sy pn dpt iv SUk mac ni. Nk tanya, if penemuduga tanya kita kje ke x skrg..nk jwb camner eh? kena inform ke yg kita dh keje n kje sebagai ape.. Ke ckp je yg kite blom kje. Which one is better.. Mohon pndgn.. tenkiuuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq :) suk perak jgk ke? All the best! Nasihat sy, be honest. Jwb dgn yakin yg penting. Idk wht u current position is, but antara alasan nak masuk kerajaan, surely sbb more secured kan. Just jgn tunjuk kita teragak agak. If u really want it and fight for it. Hope it helps :)

      Delete
  5. Waaa! Tahniah2!! Sy pn pergi interview yg same,first candidate lg.xdpt jwb bile diorg tnye ape scope keje n41,haha.lpstu diorg x suka jwpn knape sy brenti keje. Skang ade bukak jwtn yg same lg tp tatau department mane.hopefully add rezki,amiinn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai akak! Saya ingt akak hehe dh dpt baby ke? InshaAllah ada rezeki kali ni. All the best!

      Delete
    2. Hi Nadia, da delivered, 3 bulan dah budak kecik tu, hehe. Akak nak emel Nadia boleh, nak tanye few things la, hehe. nnti emel akak boleh? hanshem2u@gmail.com. Selamat Hari Raya!! Lagi 2 hari je ni~

      Delete
    3. okay kak.. nnt saya email. slmt hari raya too! :)

      Delete
  6. As salam. Hai kak. Boleh sy tau akak chambering n practices kat mane dulu? Firm tu buat litigation/convey? Still tengah mencari. Tq kak!

    ReplyDelete
  7. Dekat taiping. Mainly buat convey. Tapi ada buat banking skit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btw sy still blur samada nak pergi gov sec (not AG la haha) or proceed je dgn chambering dulu. Plan nak buat chambering dekat ipoh at the same time apply gov mcm jawatan akak. Haha

      Delete
  8. my honest opinion, go for chambering dulu. at least if anything happens, u have a licence that inshaAllah boleh buat cari rezeki. Sebab kalau macam jawatan akak, kontrak, remember that. Kerajaan boleh terminate kalau dah tak diperlukan or takde peruntukan. So if that happens, I can continue practice :)

    tengah chambering, jangan fikir nak mintak kerajaan ke apa. fokus dulu. grab as much as you can. Kalau apply gov dh dpt nnt dalam dilema. sebab kalau dpt gov and reject, dengar cerita kena ban 3 tahun.

    Disarungkan robe masa long call is precious moment, lagi precious dari grad hehe. Istikarah la. this is just my humble opinion. All the best! Ha panjang kau nasihat ahkak ahkak ni haha

    ReplyDelete
  9. hi nadia! yg kontrak ni, gaji hari ke gaji bulan ye?

    ReplyDelete
  10. hi...nk tanya.
    soalan ap yg diorang aju kan masa temuduga. huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nothing killer. basically kena tahu pasal pentadbiran kerajaan. kenapa nak kerja kerajaan. your past experiences and general knowledge

      Delete
  11. hye. contoh soalan law dorang cemana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak tak ingat. tapi basically general law of malaysia la. tak go deeper. tahu basic fed con pun memadai

      Delete
    2. Contract dia brapa lama. Sbb dpt iv yg jwtn yg sama rabu ni. Ade kawan kata contract setahun je..

      Hmm.. kalau tanya law. Mmg x tau ape lah. Awok ni x de basic law langsung.

      Delete
    3. setahun but akan di renew if performance okay.

      oh kalau takde basic law dia tak tanya. sy hari tu sbb amek law and dorang mmg nak budak law.

      Delete
  12. Contract brape lama? Hmm dpt iv jwtn yg sama. Kalau tnye soalan pasai law. Mmg x tau lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahun but akan di renew if performance okay.

      oh kalau takde basic law dia tak tanya. sy hari tu sbb amek law and dorang mmg nak budak law.

      Delete
  13. salam
    memang betul la nan hado tnya pasal sultan exco apa bagai hahahahah
    tumpang tny ya utk pemilihan jawatan tu agaknya bila ya keluar result sis ?
    ty for reading this

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.
      if tak dapat jawapan 6 bulan dari tarikh interview, dianggap tidak berjaya

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance