Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Monday, 16 February 2015

Ke-halal-an Shushi King

Last Saturday, aku dengan Ros teman Faz pergi beli keperluan kahwin dia yang terakhirnya because she's getting married on 18th February. That means lusa, gila! Aaaaaaaa another one off market. Aku masih pergi market every weekend hehe.

Faz is shushi's lover, over Deli (tunang dia) I guess haha just kidding. And on the other hand sushi for me is yucks. Yucks. Tapi sebab Faz teringin nak pergi so we went to Raja of Sushi (Sushi King). 1st time kitorang masuk, we didn't even know how to place order but still we act cool like we always are *grin*

Aku try makan sikit sushi and thanks God I didn't puke. Lepas tu order Bento yang ada salmon goreng and ayam goreng with sticky rice. Not bad. Aku habiskan. Sticky rice memang buat cepat kenyang. Ros order apa ntah nama dia, rice with beef, pun not bad.

Nasi dengan aku ibarat irama dan lagu. Tiada nasi sumbang lah hidup aku haha.

Tadi tiba-tiba aku rasa nak google pasal status halal Sushi King. Contohi la Nadia, dah terhantuk baru nak terngadah. *clap clap with smirk face* Dan apa yang aku found out really make feel drunk hahaha not funny.

Not halal certified restaurant. Ni from web Sushi King. But no pork and no mirin. Tapi kalau takde pork and mirin kenapa tak undergo ujian halal Jakim? Was-was kan? Huhu. And jawapan dia tak menyakinkan. Jawapan 2nd question should be more justified, Yes because bla bla bla / No because bla bla bla.


Both atas ni aku jumpa kat blog siapa tak ingat. Sorry. Kat web kata no mirin, jawab email kata ada mirin. Moron. Hahaha. Mirin ni rice yang diperam atleast sebulan, kind of alcohol. Even dia claim letak 0.001% only, it's still alcohol kan? Huhu 

Aku maklum yang tak semestinya makanan halal itu kena ada tanda halal. Dan aku juga maklum halal tu bukan saja babi atau arak tapi juga melibatkan kesucian dan kebersihan. Halalan Toyiban.

Amboi cakap pandai, lepas tu yang hang main redah je tu dah kenapa? Samdol!

Tapi dah dia keluarkan statement gitu, eloklah kita hindar ye dok? Yang dah makan tu pun dah jadi najis. Harap Allah ampunkan dosa aku wuwuwu.

Yes, pekerja dia ada yang bertudung sebab tu kami yakin masuk dan ada beberapa pelanggan Islam. Tapi itu bukan penentu ke-islamic-an sesuatu perkara. Kan?

Be more careful Beron after this. Okay Beron? Okay? Ini bukan benda main. Berdoa la yang kau makan tu takde mirin. Tu la lain kali apa benda pun ingat nama, bukan rupa!

Okay, I'm so sorry Nadia. I betrayed ourselves T_T

Shuhhh shuhhh, don't cry Beron, *pat my own back* people make mistake. I forgive you, just be careful of what you swallow after this.

Don't get confuse people, Beron and Nadia are me. Bahahaha

Apa² pun it's up to you guys, yakin ke tidok. Tepuk perut, tanya selera. For me, my selera always be nasi hehe. And no more Sushi King for me. Or any other not certified halal restaurants/products.

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance