Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 21 October 2014

Jangan abaikan isteri

Semalam ada orang Amereka datang jumpa aku, Muslim. Mix Chinese-America. Dah berumur tapi handsome dia usah dikenang haha. Married with local lady. Dia tanya aku pasal Shariah, aku cakap aku tak expert, kalau nak tahu lagi lanjut pergi la Mahkamah Shariah, depan office aku je pun. Tapi dia nak dengar apa yang aku nak cakap dulu.

Takut jugak sebab bab agama ni bukan boleh buat main kan. Tapi aku bagitau la yang benda2 ni aku tahu dari pembacaan, aku tak belajar pun. Dia angguk2 je. Dah la cakap slang US, cakap slow pulak tu, dah la aku pekak T___T

Dia tanya aku, dia nak balik America for  few months, and apa jadi dengan status dia suami isteri dalam tempoh tu kalau dia just bagi isteri nafkah duit tiap bulan. Dia cakap dia tak tahu custom sini macam mana.

As long you don't abandon her for 4 months straight, then nothing will change your status. Because if you ignore her for 4 months straight, don't provide nafkah for her, she can launch a report to Mahkamah Shariah, then from there the problem  may occur. You know taklik, the one you swear after nikah?

Nasib baik dia tahu. Tak payah aku nak speaking panjang2 haha. And Alhamdulillah he can understand few Arabic words.

Dia cakap isteri dia mintak banyak sangat, padahal isteri dia sendiri make a lot of money.

Even your wife can support herself, you still need to provide her basic needs such as shelter, foods, her clothes, that are your responsibilities as a husband. But she must remember that wife can't put too much burden on husband, just ask for what the husband can afford.

Then dia cakap dia susah nak cari rezeki kat sini sebab dia foreigner, dia tanya pasal nak set up company, boleh ke foreigner set up company kat sini or dia boleh jadi sleeping partner je. Aku pun tak tahu! Haha Tapi aku rasa takde masalah, but aku suruh dia refer SSM.

She try to manipulate me because I cannot understand Malay well.

Sebelum dia balik dia cakap 'I will leave this weekend, I hope I come back'

Aku pun jawab sambil senyum 'I hope for the same Sir'

Sempatlah aku tanya dia ada anak ke tak, tapi malangnya takde! T____T HAHAHA

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance