Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Thursday, 19 June 2014

YBGK - Done

During chambering period, pupil in Perak must fulfill YBGK training for 14 days. YBGK stands for Yayasan Bantuan Guaman Kerajaan (government fund), which does mitigation, bail, and remand for free, and also trial but for trial some terms and conditions applied You can choose either to do in-house-training or dock brief. You can choose which court you want to attend and which lawyer you want to assist. Off course I choose the handsome one bahahahha.

Aku habis chambering period this coming Monday *menjerit dalam hati, jangan tunjuk sangat kegembiraan kau tu*. Hari ni baru aku siapkan YBGK requirement ni haha dasar last minute person. For 14 days memang aku pergi dock brief je. Tak kuasa in house training kena duduk dekat office dari pagi ke petang. Dock brief paling lambat habis pukul 1, lepas tu boleh pergi minum air amra asam kat kedai depan mahkamah sambil gosip2 huahuahua

Firm aku mainly on conveyancing (hal hartanah) dengan general litigation (pusaka, banking dll). Ada la satu dua criminal cases. So aku tak di expose sangat untuk criminal. Dock brief ni sangat bagus bagi aku, banyak procedure court boleh belajar, terbuka sikit mata tentang dunia jenayah, tersipu sikit hati tengok polis handsome (ada ke?) hahaha

OKT (orang kena tuduh) jangan cakaplah, macam2 perangai, rupa dan bau haha. Ada yang kesian sangat, ada yang rasa nak rejam. Kadang2 dorang lagi teror bab seksyen kanun jenayah dari aku, ye la 'regular customer'. Aku pernah kene tepuk bahu dengan OKT, nasib baik handsome hahaha tak lawak. Macam2 ragam, ada yang tiba2 sawan.

Kepada masyarakat di luar, walaupun aku dapati dunia peguam dalam bidang jenayah is something fascinating (which I thought I'll hate it), tidak lah pula aku menyeru kepada kalian untuk menaikkan kadar jenayah di negara kita. I always hope that I don't see your face twice and please repent.

Time merayu bukan main mak ayah sakit, anak2 kecil lagi, gaji sikit. Tapi sebelum kau buat ada kau fikir mak ayah? Sebelum kau buat ada fikir anak2 yang tengah menyusu? Gaji sikit mampu pulak beli dadah?

Till we meet again court!

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance