Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 9 May 2014

Buang bayi

Ingat tak satu masa dulu, kat Malaysia macam ada fenomena buang bayi, jadi macam trend pulak. Sehari kalau takde kat news tak sah, bukan sorang dua, lebih! Lepas tu makin kurang, tak tahu la betul2 kurang ke, or media da taknak hebahkan.

Semalam aku scroll FB, nampak news buang mayat bayi dalam tangki tandas. Astaghfirullah. Aku ingat cerita lama, aku tak baca details pun sebab tak boleh nak baca, rasa tak sanggup, tengok gambar pun tak sanggup. Then otw balik dari ofis, aku dengar radio, memang betul benda tu, perempuan tu da kena tangkap pun, underage tak salah aku.

Woi kau apehal? Kucing pun sekarang pandai beranak kat hospital kau tahu!

Bila benda macam ni berlaku, banyak pendapat keluar, kadang2 aku pun cakap benda yang sama

'Da nak buat sangat, pandai2 la guna protection bodoh!'

'Beranak la kat mana2 pun, tapi lepas tu letak la kat tempat proper, at least ada orang akan jaga'

Sepatutnya alasan2 tu tak boleh keluar, benda tu memang hakikatnya tak boleh buat selagi tak nikah. Kita seolah-olah terpaksa membenarkan to prevent greater damages. Kita seolah-olah memberi nasihat bahawa benda tu boleh dibuat tapi must take precautions. Astaghfirullahal'azim. Rendahnya iman kita.

I feel ashamed to write this yet obliged too.

Astaghfirullahal'azim.

Semoga kita semua selamat.

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance