Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Thursday, 19 September 2013

Chambering di Perak

Sekarang ni hidup aku tengah huru hara mengisahkan hal nak filing untuk chambering. Sampai lawyer firm aku pun runsing tengok aku sampai dia da tak bagi aku homework, dia suruh aku bertenang dulu haha. Release letter tak dapat lagi dari pihak U. pffft. Tolong la faham, dulukan la kitorang yang sangat memerlukan release letter tu T___T  Makin lambat dapat release letter, makin lambat aku filing, makin lambat habis chambering, makin lambat kahwin.

Proses nak filing ni sangat melecehkan, maybe sebab aku takde experience, semua kena survive sendiri, tanya sana sini, study itu ini. Disebabkan aku budiman hahaha mari aku kongsikan sedikit pengalaman awalan aku sebagai pelatih peguam di Perok Darul Ridzuan untuk pedoman bakal2 pelatih peguam di Perak di masa hadapan. Kalau aku explain lagi memeningkan korang, maafkan aku yang khilaf ecececee

Negeri lain aku tak tahu procedure nak dapatkan form untuk chambering. Tapi kat Perak kau kena pergi state bar untuk beli form. State Bar Perak belakang Mahkamah Tinggi Ipoh, opposite OCBC bank, masuk kiri lepas Mubarook Book Store ha detail aku bagi, kalau sesat jugak guna la GPS haha. Aku guna GPS tak jumpa kah kah kah.

Kawan2 aku dari negeri lain ada je print / photostat borang2 tu. Tapi kat Perak kau kena pergi State Bar, bayar RM5, bagi IC, bagi email dia daftarkan details kau, then dapat la Borang 1-8 untuk Chambering. Dapat sekali Letter of Introduction (LI). LI ni booklet yang ada nama 13 committee of State Bar yang mana kau kena mintak semua tandatangan dorang sebelum long call T_____T Aku Dorang da la busy, bila la aku dapat jumpa dorang. Kalau kenal tak pe jugak, kot2 terserempak dekat kedai mamak boleh mintak sign. Nak fefeling artist letewwww haha.

Email penting untuk dia maklulmkan kau for any activities yang korang boleh join. Dekat Perak, chambering student kena kumpul 16 points T___T untuk layak ditabalkan sebagai young lawyer nanti. Macam mana nak kumpul point? Kenalah pergi dengar talk dan join segala aktiviti yang ada. Siapa yang email dia gegurrrlcute90@yahoo.com tu (sumpah bukan email aku haha) silalah tukar ke yang ilmiah sikit haha.

Borang 1-2 digunakan untuk first step, untuk dapat petition number, untuk diterima masuk secara sah as Pupilage (yang ni yang tengah aku runsingkan). 

Borang 3-5 untuk filing untuk short call

Borang 6-8 untuk long call.

Untuk borang 1-2 boleh buat e-filing. Tapi State Bar aku suruh pergi sendiri Mahkamah Tinggi dekat Jalan Duta untuk served sendiri sebab kalau ada apa2 masalah boleh settle terus dengan dorang dekat sana. Kalau e-filing and ada benda yang dorang tak terima, maybe lagi lambat proses chambering korang, dari 9 bulan boleh jadi setahun 2 bulan. Nak ke? haha. Ni yang aku cadang nak ke KL Isnin depan, tapi release letter pun tak dapat lagi T____T.

Bersama borang 1-2, korang kena photostat IC, surat beranak, release letter and master korang punya details (print out dari Malaysia Bar website). Semua dokumen ni kene Certified True Copy (CTC) oleh lawyer firm korang selain Master korang.

Time nak isi details pasal Master, korang kena ikut betul2 macam dalam website tu.

Contoh. Nama master dalam website: Mohd Affendi 
             Nama master dalam IC: Mohamed Affendi.

Dalam borang korang kena ikut macam dalam website punya. Tak2, nama Master aku bukan Affendi, Affendi nama kekasih gelap Fatini hahaha. Nama master aku nama salah sorang Rasul gediknyaa nak bagi2 hint

Borang tak boleh liquid, kalau salah buat baru, silalah tulis dengan penuh berhati-hati dan perasaan berdebar.  Guna pen hitam. Bila korang deal dengan court, ini la makan dia, kena jadi very particular.

Itu je la kot yang aku boleh kongsi for now. Cerita aku dekat Mahkamah KL nanti aku cerita kemudian. Memikirkan all procedures, rasa nak jadi tol gate girl pun ada hahahambar. Takpe aku tetap berpegang pada peribahasa hidup aku 'bersusah-susah dahulu, pakai  Lamborghini kemudian'

Sekian, hope it will help :)

12 comments:

  1. Hello.. tq sbb sudi kongsi experience.. saya pun chambering di perak jgak.. nk tnya ckit yg letter of introduction tu kne complete before long call kkan & bukannya short call kan? dh cuak giler pulak..

    Lg 1, afidavit penyampaian pn kne e-filing kt court jalan duta jgak ke?

    huhu..

    ReplyDelete
  2. my pleasure :)

    miss karen from perak bar told me to complete that LI before february. wuwuwu.

    haah. afidavit penympaian kene e-filing ke court jalan duta

    ReplyDelete
  3. aigoooo.. mmg kne plan betul2 nih.. mcm susah pulak nk dptkan sign semua skali.. nk ulang alik ipoh pulak tu.. huhu..

    ReplyDelete
  4. try call Perak bar to ask bila committee ada meeting. so blh jumpe time tu kot mostly. u perk dkt mana?

    ReplyDelete
  5. I dkat taiping yg permai sajo.. gne kne gerak guna public transport tu yg plan btul2.. afidavit penyampaian utk form 1 dgn 2 pn trsangkut lg.. lpa konvo kot buat.. *amik mood konvo dlu.. haha

    ReplyDelete
  6. ohh. congrts for ur convocation! :D

    ReplyDelete
  7. thanx.. you too happy future convocation.. ^^

    ReplyDelete
  8. Izuan Abdul Manan9 April 2014 at 18:50

    salam..saya chambee in KL nak long call kat taiping..master you bole jadi mover i x?

    Regard
    Izuan Abdul Manan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry but i think he cant make it on certain reasons. But if u nk i blh tlg crik kn. I kenal few lwyers there wc myb cn help

      Delete
  9. Sekarang ni dah called to the bar ke? saya baru nk chambering...
    tgk your process, mcm byk nak kene naik KL je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum.br nk filing borg 678 isnin dpn.
      Pergi kl for filing borg 1,2 , then utk ethics, n lastly filing borg 678

      Delete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance