Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Sunday, 23 September 2012

Professional Practice

PP salah satu subjek aku ambil sem ni. Lecturer baru, tapi berpengalaman dalam banyak bidang, especially Islamic Banking. Lecturer ada cerita apa kitorang boleh jadi dalam bidang ni. Law is not about lawyer, judge, magistrate, public prosecutor bla bla bla only.

Suka hati la kau nak chambering then practice jadi lawyer, ataupun kau nak ambil mana2 license untuk kau qualify kat mana2 firm. There are many certificates / licenses available for law's students. Contoh kau boleh ambil licence under Companies Commission untuk jadi setiausaha syarikat. Apa kau ingat setiausaha syarikat cokia ke? Buat kopi je ke untuk bos? Company's secretary is one of the important members in the big firm.

Takpun kau boleh ambil exam under MIA kot untuk kau layakkan diri jadi akauntan. Belajar law then jadi akauntan? A big NO for me. Aku fobia please dengan subjek ni, 100 soalan, 70 kot aku hentam time exam hari tu haha.

Another option, kau boleh apply untuk masuk dalam Islamic Banking system under Bank Negara. Ada kursus dia siap allowance, then practical, then tercampaklah kau ke mana2 bank sekitar Malaysia. Kalau pandai cakap Arab, boleh apply untuk bank kat Timur tengah. Qatar Bank and etc. Masyukkkk oi haha. Tapi sayang, alif ba ta je aku tau haha

Takpun sambung syariah setahun, untuk jadi peguam syariah. Kalau aku pilih under Kerajaan Perak punya certificate, memang aku berlegar-legar dalam Perak je la sampai mati.

Da kenapa aku macam promote rakyat sejagat ambil bidang law pulak ni? Nope, in my final year, suddenly something pop up in my mind which I never bear before. Apa aku nak jadi da habis belajar bulan 6 nanti? Chambering? Ambil mana2 license (except accounting)? Try to enter public service? Kerja je mana2 yang dapat? Sambung master? Ambil Diploma Syariah? Kahwin? Bahaha

Mungkin aku akan chamber dulu kot 9 bulan. Mak pun suruh. Tapi benda lain macam menarik. Macam tertarik nak masuk Islamic Banking under Bank Negara tu. Nak ambil semua certificate boleh? Bak kata lecturer aku 'tengah muda ni, ambil semua pengalaman, lepas 3 tahun baru pilih nak serius dalam bidang mana, lepas 7 tahun baru fikir betul ke nak habiskan sisa hidup dalam profession ni?' haha.

Tapi 3 tahun hidup atas allowance only. Indeed, life is not about money. But still, I need to think deeply about this matter.

Nanti kita Istikarah yawww! Sekarang jom pergi kelas. Orang lain pergi kelab malam, aku pergi kelas malam. Kau hadooo?

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance