Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 18 September 2012

I want a mini library in my own house, one day

Membaca amalan mulia! Membaca Jambatan Ilmu! (bersorak). Da kenapa kau tiba2 menyahut seruan kerajaan ni?

Dari kecil aku suka membaca, every members in family noticed that. Ingredients kicap, sos, surat khabar lapik makanan semua aku baca. Sebab tu aku tak suka makanan yang dilapik dengan surat khabar berita pasal accident or isu kesihatan or tempat2 kotor, nanti aku geli nak makan. 

Comics of course always be on my top of lists hehe. Aku suka membaca untuk pemahaman, bukan untuk hafalan. Sebab tu aku tak suka baca academic books aku, sebab aku tau tujuannya untuk diingat dan diteraburkan atas kertas jawapan. Bab hafal2 ni aku memang kureng sikit.

Dulu aku suka baca novel, tapi makin lama aku sedar ceritanya cliche sangat. Kahwin kontrak, laki kaya nak mam, handsome nak mam, arrogant nak mam, perempuan cantik bak bidadari, mula2 gaduh, end up jatuh cinta tapi ego tak nak mengaku. Plot dia budak tadika boleh detect da.

So sekarang ni, aku pilih novel yang rare je aku baca, yang santai. Aku suka semua novel2 Hlovate. Deep, Islamic value tinggi, bahasa ringkas, and plot santai. Dan aku suka baca sejarah2 lama, bukan nak poyo, tapi aku banyak baca sejarah Islam je. Sirah2 nabi, pemimpin2 terkenal.

Buku2 motivasi pun really into me, tak kira la Islamic ke western ke; Chicken Soup for the Soul. I gathered so many knowledge there. Sebelum tidur (kalau tak penat sangat) aku akan pastikan aku baca apa2, its like habit, tapi tak pernah buka buku Law sebelum tidur unless waktu minggu exam haha.

At the age of 22, baru aku perasan yang aku ni suka bab2 psychology, motivasi ni. What Nadia? At final year of Law's study baru kau perasan? Too late, too late. Takpelah, teruskanlah, insyaAllah boleh bawak. And kalau ada rezeki, master nanti aku nak ambil major dalam Criminal Psychology. Doakan :)

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance