Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Wednesday, 8 August 2012

resepi tagine

Hah mesti semua rasa salah masuk blog bila tengok tajuk entri aku ni. Yela, da 5 tahun berblog, 1st time nak tulis resepi dekat sini. Bukan apa, bukan nak mengajar orang, tapi simpan untuk diri sendiri haha. Tapi kalau sesiapa teringin nak cuba, dialukan. :)

Resepi aku dapat dari kawan aku, Dila. Selalu pergi rumah dia memang 2 tray dia buat tak cukup. Sedap 1 hal, memang dasar kuat melantak 1 hal. Dila kata nama dia Tagine. Tak pernah aku makan sebelum ni. Tapi bila aku buat sendiri, aku cakap kat sedara2 aku, aku masak lasagna jawa haha. Suka hati kau la Beron.

Jumaat lepas aku buat untuk juadah berbuka, Alhamdulillah 1 tray cukup, siap adik saudara bawa balik UiTM. Harap2 dia bagi pensyarah muda dia rasa. :D

Banyak cakap la Beron, mana resepinyooo? Ha sini2

Bahan2:
  1. 8 kentang (potong dadu) - tapi korang nak buat bentuk pyramid ke hexagon ke lantak korang. Kalau tak suka kentang sangat, kurangkan lah
  2. 6 biji telur ayam - telur itik tak tahu boleh pakai ke tak, telur puyuh sah tak boleh guna
  3. 2 paket kecil daging cincang
  4. 3 biji bawang merah (hiris nipis)
  5. Daun ketumbar (ikut instinct/hiris nipis) - aku guna 2 tangkai sebab tak suka sangat bau dia
  6. Oregano leaves (ikut instinct) - Dila cakap nak guna oregano powder pun boleh
  7. Garam (ikut instinct)
  8. Black pepper (ikut instinct)
  9. Cheese sagat
Cara2:
  1. Goreng kentang tadi sampai kekuningan.
  2. Campur dan gaulkan hingga sebati [bahan 1-8]
  3. Masukkan dalam tray
  4. Bakar dalam oven, bukan dalam api. 180c [30-35min] - aku buat 35 min, nak garing2 sikit
  5. Bila oven da bunyi KTINGGG, keluarkan. Tabur Cheese bagi rata atas 
  6. Bakar balik dalam oven 180c. [5-10min]- aku buat 10min
Taraaaa! Maka siaplah. Mudah kan? Sedap pun sedap. Cheesy je. bagi tekak aku lah. Yang bahagian ikut instinct tu memang betul aku ikut instinct. Bila orang tanya agak2 berapa sudu aku guna. Aku jawab 'ikut sesedap tangan menabur dan berhenti bila hati cakap cukup' haha Boleh gitew?


Nak kata aku buat sedap gila tak la, tapi boleh telan haha. Tapi Dila punya air tangan memang tak boleh kalah. Ibarat dia punya ayam KFC, aku ayam KFD. Tak la jauh beza sangat C dengan D haha

Orang kata bila nak masak kena ikhlas, kena penuh kasih sayang, baru menjadi. Alhmadulillah, hari tu aku memang niat nak bagi orang bukak puasa makan. Siapa sediakan hidangan bukak puasa kan dapat pahala berkali ganda ;) InsyaAllah. 

Sebelum masak bacalah;
Bismillahir Rohmanir Rahimm
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Bismillahil Kaafi
Dengan nama Allah yang Mencukupkan 

InsyaAllah menjadi :)

Ni gambar tagine aku buat. Tapi buruk sikit sebab cheese tak cukup tabur haha.

Lepas ni nak try alter nak campur sos spagheti tak pun tambah kiub ayam seperti dicadangkan Dila

Thank You Dila for this recipe :)

2 comments:

  1. camne nak pronounce tagine?
    n nasib baik oven kt umah pon bunyi ktingg jgk..kalau x jenuh nk tunggu haha

    ReplyDelete
  2. taji
    hahaha selama ni jumpe oven tu la bunyinye. tu berani buh tu haha

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance