Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 14 August 2012

resepi puding roti

Kau memang cari nahas Nadia nak update resepi time tengah2 hari buta ni. Hehe. Aku dapat resepi ni dari Maria. Tapi yang ni takde sos kastard dia.

Bahan2:

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar butter - cairkan
  • 50g gula
  • 235ml fresh milk
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • kismis
Cara2:
  • Toast roti - Jangan garing sangat
  • Siat roti - 4-6 slices 1 roti
  • Tabur kismis - Celah2 roti dan atas roti
  • Tuang butter yang telah dicairkan
  • Pukul telur, susu, gula, esen vanilla sehingga sebati
  • Tuang bahan2 yang da sebati dalam adunan
  • Biar kejap - sampai bahan2 tu da diserap roti
  • Bakar 180c (20-25min)

Ini hasil air tangan aku haha. Ni pertama kali aku buat dan aku makan. Aku sebenarnya tak suka makan kismis dalam roti ke, kek ke, nasi ke. Aku tak tahu kenapa aku buat. Ohhhh sebab makcik aku nak, so aku buatkan, bajet anak saudara mithali hee.

Sebelum mak makan, mak tanya aku, sedap ke? Aku jawab 'Entah, ni first time Nadia makan, bagi Nadia sedaplah' haha Tak malu cakap buatan sendiri sedap. Ayah gelak je. Takde la, aku tak pernah makan sebelum ni, so aku tak tau macam mana rasa dia sebenarnya. Mak cakap rasa kek buah. Aku suka sebab rasa milky2 sikit, tapi aku tetap tak suka kismis tu. Lepas ni, nak ganti dengan laici boleh?

Kalau adik aku buat ada sos kastard tu. Aku? Tak payah! Malas! haha

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance