Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Saturday, 21 April 2012

sebulan sekali mari meroyan

Ada masa aku sangat down dengan diri sendiri. Rasa stress, sedih, lost out of no where, and yet tak tahu atas sebab apa. Memang cycle of woman hormones macam ni kot.

Da tu mula la fikir benda yang merepek, teringat benda yang tak patut ingat, homesick, menyesal with those stupid things yang tahu tak kan boleh dibetulkan balik, all blend in together and feel like terjun tasik sebelah blok aku ni. Bukan nak bunuh diri la, nak mandi manda. Mahu aku kena tangkap dengan Unit Keselamatan mandi kat tasik tu karang haha (make joke to myself is one of the cure from being more stress) Heh pathetic. 

Dada rasa berat, terbeban. Tapi tak tahu untuk apa? Nak kata tak bayar bill, semua mak settlekan. Nak kata stress dengan kerenah anak, bila pulak aku kahwin. I don't know what is wrong with this Nadia.(sigh)

(Deeply inhaleeeeeeeeeeeeeeeeeeee, slowly exhale)

Dengar selawat, dengar mathurat, dengar zikir, walaupun tak berapa nak faham but believe me, it can make you calm. Siapa yang faham, maka beruntunglah kamu.

Menyesal. Pun tak guna. Benda da jadi. If la 'kalau' boleh digunakan, everything will be perfect. Kalau la masa boleh diputarkan, kalau la aku dengar cakap mak ayah dulu, kalau la aku tersedar lagi awal, kalau la itu, kalau la ini, bla bla bla. Then it's not life. Its drama TV.

Life is about learning process. Learning from mistakes, learning from experiences, learning from what you see, learning from what Rasullullah SAW has taught. And take it as our way of life, the right one I mean.

Yang da jadi tu, biarlah. Ada sebab semua tu terjadi.

Kun Fa Ya Kun. When Allah intends a thing, is only He says to it 'Be!' and it is. Que sera sera. What will be will be.

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance