Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 20 April 2012

Kemalangan, mostly meragut jiwa, insan di sekelilingnya

Aku ngeri bila dengar word ACCIDENT. Tak pernah orang lepas accident akan gembira. Aku pernah accident teruk time kecik2 dulu, tapi aku ingat situasi dia sampai sekarang. Macam mana aku tergolek dalam van tu, macam mana kepala aku menghempas pecahan2 kaca, macam mana suasana menjadi chaos, macam mana muka abang handsome yang selamatkan aku, macam mana suasana emergency room, macam mana rasanya luka dicuci. Perit, pedih, sakit, semua la!

Time aku form 3 aku terima berita sedih dari roomate aku, ayah dia meninggal sebab langgar lari.

Again, last week, aku dengar lagi satu cerita sedih. Schoolmate aku, ayah dia koma sampai sekarang sebab langgar lari. Mak ayah aku pergi melawat ayah dia semalam, and masih tak sedar. Ayah dia baru balik dari surau lepas Isya', da depan pintu rumah, kena langgar dengan budak Cina yang baru form 1, yang tak sunat lagi! Memang la Cina tak sunat pandai! Motor vs motor.

Malang memang tak berbau kan? Siapa pernah duga akan accident depan pagar rumah sendiri? Kena langgar dengan budak hingusan pulak tu. Kamon la bro, sedar la diri tu pegang handle motor pun ketar lagi, naik basikal roda tiga dah lah. Ni kau bermain dengan nyawa orang tau tak! Dengan perasaan keluarga dia lagi. Memang ajal maut di tangan Allah, tapi ada benda yang kita boleh elak.

Tapi benda nak jadikan? Aku harap kawan aku sekeluarga redha dan tabah terima berita ni. Hope everything going to be well soon. Please doakan mereka. 

And tolonglah jangan main2 bab accident, mati, patah riuk ni. It's not funny to make it as a joke! Not funny at all! Once kau rasa, baru kau tahu sedap ke tak. Apa yang keluar dari mulut tu doa kau tahu, doa!

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance