Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 27 April 2012

Inilah baru namanya belajar

Saidina Ali b Abi Thalib r.a pernah berkata;

"Engkau tidak akan menggapai cita2mu kecuali dengan bersabar menanggung apa yang engkau tidak sukai"

Well said. Aku da tercampak dalam bidang law ni since 2009. Da masuk law, tak kan cita2 aku nak jadi doctor perubatan pulak kan, gilo namonyo tu. Mestilah cita2 aku semua dalam bidang perundangan. Sama ada jadi peramal undang2 or majisret, or public prosecutor, or penasihat undang2, or lawyer or bini lawyer bla bla bla.

Ha sekarang ni memang tengah bersabar la ni nak habiskan setahun 2 bulan lagi kat sini. Tests, assignments, tutors, events sana sini (personal events :P) tak pernah surut. Pastu pulak jenis manusia last minute, ha memang padan muka kau!

Kadang2 macam 'eeee bila nak habis belajar ni'. Nak muntah tahu mengadap segala kes, segala statutes, segala notes erghhhh! I do miss maths :( Aku bukan manusia yang diberi kelebihan boleh hafal sebijik2 apa dalam buku macam sesetengah kawan2 aku. Aku kena faham betul2, baru aku boleh ingat. Kalau menghafal sebijik2, ibarat hafal 'Registrar caveat can be obtained to protect minor, unsound mind, and disabled person', tapi atas kertas exam akan tukar jadi 'minor, unsound mind and disabled person can be a Registrar' -_-''

Kadang2 memang ada perasaan nak lari dari semua ni (over). Perasaan malas nak study, lantak la, dunia je ni :P. Tapi bila teringat muka mak ayah jadi macam tak sanggup nak hampakan dorang. Terus bukak buku sambil bergenang air mata sebab homesick T___T And bila teringat belajar ni jihad, kalau kita setkan nawaitu lillahi ta'ala, insyaAllah akan berkat, dapat pahala, maka bersemangatlah balik (tapi selalunya kejap je :P)

Bila tengok seniors da chambering, and mengeluh kat Twitter dorang dengan kerja2 yang menimbun, then I realise, selagi hidup, kalau nak berjaya, kita tak kan pernah dapat berehat. Keep on moving with the flow of your life, insyaAllah hasilnya akan menghilangkan segala penat. Nak rehat yang aman, buat baik kat dunia, nanti rehatlah sepuas-puasnya dalam kubur sorang2 ;p Kalau banyak dosa, tak dapetle nak rehat dalam kubur keh keh keh

Esok aku ada test Land Law II, masuk 3 bab; registrar caveat, private caveat and prohibitory order. Isnin ni ada presentation Land jugak on acquisition of land. 3 May kena submit assignment Legal Ethics. Then focus on lagi 3 assignments International Trade Law. 11 May ada talk on bankruptcy. 16 May test Equity plus it assignments. Presentation lagi. Phewwwww! Wish me luck guys! Moga Allah tetap kuatkan semangatku untuk meneruskan perjuangan ini. Ameen

Yang penting dapat pow mak wallet. Eh?

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance