Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Monday, 19 March 2012

Lelaki dengan perempuan tak boleh berkawan rapat?

Islamic speaks, memang ada batas2 pergaulan antara laki dengan perempuan. Bercakap, berbincang adalah harus bila perlu. Makruh bila takde hala tuju dan haram bila menimbulkan syahwat. Yang makruh tu hadir dalam kehidupan seharian aku. Malu bercakap based on Islam, kadang2 aku pun lagho.

Moh sembang based on common friendship. Aku tak ramai kawan baik laki, ada la seorang dua yang aku boleh share segala. Yang lain hanya kawan bergelak ketawa. Aku lagi selesa shares rahsia aku dengan sahabat2 perempuan. Kalau aku ada share dengan kawan laki, maknanya aku da anggap dia setaraf dengan sahabat2 perempuan aku, so will be no hearts feeling hewhewhew

Aku rank kan friendship into 3;
sahabat - yang ada time bangkit jatuh kau
rakan - hanya boleh share ketawa bersama
kawan - dalam satu society, tiada masalah sesama sendiri tapi tak lepak bersama. Contoh; classmates

Back to the issue, betul ke lelaki dengan perempuan tak boleh berkawan rapat? On the reason, either one of them will fall in love with another. Is it true? Hmmm, based on experiences (own and others), its true!

Bukan nak condemn lelaki, tapi majority nya aku tengok, lelaki yang akan fall dulu dengan kawan baik dia. Perempuan, once dia da anggap kawan, selamanya kawan especially kalau dia da ada boyfriend. Unless perempuan tu memang suka laki tu dari awal and jadi kawan pun sebab tu je cara untuk dekatkan diri dengan laki tu.

Bagi aku, lelaki senang nak jatuh cinta berbanding perempuan. Once dorang da comfort dengan perempuan tu, terus suka. Pernah dengar istilah 'Dr. Love'?  Dr. Love bila someone datang mengubatkan hati yang lara after that pity someone putus cinta. Walaupun etika ada menyatakan doctor can't fall in love with his patients, but Dr. Love is the exception. There is always exception to the general rule :P Kes sebegini pun selalu terjadi. So ladies beware, niat anda untuk menenangkan kawan lelaki yang sedang kesedihan mungkin akan jadi satu langkah yang salah.

Its weird and will be awkward bila kawan laki tiba2 luah perasaan padahal kita memang anggap dia kawan je. Sebelum tu boleh pong pang pong pang sama2, out of sudden dua2 jadi aaa hmmm eee okkk heehoooo. Paling sedih cinta ditolak, persahabatan terlerai begitu saja. What a sad ending. Tambah2 da berangan laki tu akan jadi photographer wedding kita for FOC hahahahaha Sungguh bijak menggunakan kawan.

Tapi tu la, cinta tak mengenal siapa kan. Kalau jatuh cinta dengan kawan baik sendiri, fikir lah 1000 kali dan istikarah sebelum meluahkan isi hati. And you must have the guts to do so.

Ada jugak kisah;

Kawan baik ----> Bercinta -----> Married -----> Happily ever after ----> Applause

Tapi ada jugak;

Kawan baik ----> Bercinta -----> Clash -----> Strangers -----> Ohdemmmm!

Its just my random thoughts. No offences. ^^,

2 comments:

  1. 3 ranks of friendship tuh sangat betol,,i do categorize my friends too,,sbb kite pon xde la share sume bende dgn sume kwn kite kan,,only those selected sahaja,haha,, :)

    ReplyDelete
  2. sis!! lama menyepi d dunia blog hehe. btl kn? x sume org kite blh caye. btw, u r my shbt :)

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance