Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 25 October 2011

diam lagi comel

Aku manusia yang banyak cakap, hanya dengan orang yang aku kenal. Orang yang aku tak kenal, aku hanya mampu senyum :) Aku suka bercerita, very the joyah. Tapi bila aku takde mood, aku lagi suka menjadi pendengar atau pemerhati bebas gittewww

Bagi aku, ada benda yang kadang2 kita tak perlu nak pertikaikan. But being a law student, aku da biasa nak ambil tahu semua benda. Ces, salahkan course pulak, padahal memang dasar kepoci haha. Bila aku bersoal jawab dengan orang, kadang2 orang penat nak layan aku, sampai ke akar umbi aku nak tau. Kadang2 ada yang mengeluh 'ni yang malas cakap dengan budak law ni' haha -_- Sebab tu kadang2 aku lagi suka berdiam diri, kadang2 je laaa haha

Kalau bab2 yang nak menjurus ke arah peperangan, aku memang pilih untuk mendiamkan diri. Bukan pengecut, just tak nak bergaduh. Kalau aku mula buka mulut, believe me, you'll hate it. Mulut perempuan kalau jarang memaki ni sekali keluar, berpuaka jugak hahaha. 'Sabar itu indah'. Ok faham2 sendiri, malas nak explain haha

Betul la perumpamaan, kadang2 diam lebih baik. Mak kata 'Nadia, tolong angkat kain' ....................(no answer). Then mak pergi angkat sebab ingat aku tidur padahal aku tengah dengar MP3 hahaha. Ok contoh tak berapa nak baik -_-. 

Bila orang tengah melakonkan watak beremosi dia dengan jayanya, baik kau diamkan diri, sebab time tu kalau kau salah cakap sikit je, mahu dia histeria terus. Deal with emo people is not an easy task, kalau kau pakar psychology sekali pun, tak tentu kau dapat tenangkan dia. Bersemuka dengan orang yang tengah marah ibarat mencampak tong ridsect dalam api. Tak tahu apa hasilnya? Pergi la try. Terbakar muka kau aku tak jamin haha.

Bila tengah marah, syaitan menguasai diri. Agak2 syok tak deal dengan syaiton??Tak kann?? So, tunggu malaikat teman dia dulu, then you can have your slow talk together. :D Maafkan je la segala caci maki orang, tak kurangkan dosa kau pun. Berfikiran positif, mungkin dia tak berniat begitu. Wah, bukan senang nak tanam sifat2 mahmudah dalam diri, tapi sekurang-kurangnya cuba, ye dak?? >_<

Sekian, khutbah hari Selasa :D

2 comments:

  1. silence is gold..
    xsangka wajah gorgeous ko rupanya mcm minah laser..
    nsb bek stakat ni ak x face to face lg dgn ko..hahaha
    bykkan zikir(tetiba bg nasihat) :)

    ReplyDelete
  2. aki jrg la melaser, 3 thun sekali mungkin =P

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance