Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 29 July 2011

kahwin awal dan ekonomi

aku : mak, kawan2 Nadia banyak yang nak kahwin da, yang da kahwin pun ada
mak : Nape? Kamu nak kawen jugak ke?
aku : Ish, takdelah! Takde siapa nak pun
mak : Tau takpee hahahaha
 -_-''

Sekarang aku tengok trend back to 70's, kahwin awal. Ramai kawan2 aku yang da nak kahwin, nak tunang la. Aku? Oh nampak gayanya macam jauh je lagi haha. Bagi aku tak salah kahwin awal kalau da betul2 rasa mampu nak pikul tanggungjawab and da ada ekonomi yang kukuh. Lagipun, elok kahwin awal ni, elak fitnah ;). And memang betul money can't really buy us happiness, tapi tak dinafikan jugak duit tu sangat perlu untuk hidup. So kalau breakfast nasi lemak seringgit pun mak bapak kau yang bayar, renti kan le man nak kahwin lagi! haha

Ada seorang kawan aku merungut duit belanja kahwin mahal. Mungkin ni salah satu faktor orang kahwin awal, makin lama takut makin mahal barang2 kahwin haha tak logik betul alasan aku. Zaman sekarang ni apa yang murah? Cincin pun harga 24juta! Dulu aku beli cincin 20sen je (cincin tikam). 

Kadang2 aku rasa orang Melayu terlampau stick to adat. Dengan pelaminnya, baju songket, hantaran kena balas ikut kiraan tertentu. Takde pelamin karang kata macam nak tak nak kahwin, kahwin pakai baju kurung karang kata macam kena tangkap khalwat! Kalau pakai seluar lagi la kena rejam agaknya. Memang lah kahwin sekali seumur hidup (yeke? haha), but why not we make it simple and nice?

Kahwin ialah permulaan hidup berpasangan, bukan pengakhiran. U must bear in mind that korang kena tempuh berpuluh-puluh tahun lagi hidup bersama. So why not cut the cost sikit untuk majlis untuk guna duit tu after kahwin? Lainlah korang memang ada saving 72 juta, yang tu lantak la korang nak kahwin atas MAS airplane sekali pun. Senang cerita; cut coat according to cloth.

Sabda Nabi SAW; sebaik-baik mas kahwin adalah yang lebih rendah

Kalau da tahu bakal suami tu bukan anak Donald Trumph, jangah lah over mintak sampai RM 100490.25. Ditanya kenapa? Jawabnya; ikut birthday saya, yang 25sen tu umur time kahwin hik hik hik. Hangguk kau! Kalau birthday start nombor 1 takpe, kalau bithday kau 311299, tak ke nganga bakal laki kau? Lagi naya kalau ikut number IC, kayo den! haha. Mas kahwin negeri Perak tak silap aku RM101 je, tak tahu la kalau sekarang da naik. Tapi kalau nak bagi RM1001 pun apa salahnya muahahhaha!

Aku tak berani nak cakap lebih2, aku takde pengalaman lagi hehe. Aku tanya orang ni katanya nak theme kahwin berkonsepkan Jawo, ada yang nak berkonsepkan taman bunga, ada yang nak akad nikah atas jetty, ada yang nak kena arak naik fixie bike. Kalau aku?? Hmmmm, paling penting and wajib ada time aku kahwin adalah

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
bukan barang kemas habib jewels
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
bukan perkahwinan tepi sungai
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
bukan barang hantaran 25 dulang
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
tapi!!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 kena ada pengantin lelakinya! haha
jangan beranganlah yong kalau calon pun tak confirm lagi (sentap)

6 comments:

  1. ececeh, bkn dh comfirm ke pengantin lelakinye? ihihihi

    ReplyDelete
  2. mcm xcaya nadia letak hadis..
    alhamdulillah....moga jd isteri solehah yg dimadukan....
    kah3...

    ReplyDelete
  3. tlg la jgn doa cmtuu..aku x mmpu haha =P

    ReplyDelete
  4. Yang aku tau, kau kawen nanti, jangan lupa jemput aku. Dannnnn, mesti ade lakse kuale, menu yang paling penting. haha

    ReplyDelete
  5. siapa ni? xkn aku nk jemput sume anonymous..krg ad yg dtg sbb nk bom mjlis aku cmne? haha

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance