Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Tuesday, 25 January 2011

mind set

baru aku perasan, entri aku suka ada mukadimah mengejut..takde salam hai hoi ke apa, terus masuk subjek..bagus jugak cam tu kan, takde lah aku merepek panjang2..eh Nadia, habis ni yang kau tengah menype ni namanya apa?? tengah bagi ceramah agama?? =P

tadi time aku berus gigi sambil tengok diri sendiri kat cermin, terdetik di hati cantik jugak aku ni hahhahahaha..mesti korang rasa nak lempang aku kan?? ;)..relax la der, siapa lagi nak puji aku kalau bukan diri sendiri..ah sound really desprado! haha..taklah, aku terfikir yang dalam dunia ni apa yang kita buat / tak nak buat semua depends on what we've set in our mind..right??

ok aku bagi contoh, pagi2 buta ni kadang2 otak lembap sikit nak berfungsi ye dak??..contoh first, bab makanan..korang mesti ada benda yang korang tak makan kan?? bukan sebab kalau kau makan ayam tiba2 kaki jadi macam ayam, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tak siapa yang tahu *tiba2* atau dalam kata lainnya korang ada allergic..tapi korang tak makan sebab korang tak nak makan..mind set je semua tu weh..dulu aku tak makan bihun, tak tahu la kenapa, rasa macam getah..ada yang tak makan mee sebab macam cacing kan? kan?..tapi sekarang aku try jugak telan bihun tu, aku set kan mind aku yang aku boleh telan benda alah tu..walaupun jarang habis, walaupun kadang2 sampai loya tekak aku, tapi aku try jugak..and the improvement is, aku da boleh telan bihun tapi sangat la choosy! kalau bihun keras jegang, kucing pun tak nak! kan kucing kan?? meouwww meouwww~~..jangan korang set mind kata babi tu halal sudah!

contoh kedua, takut dengan something..ni contoh je eh, contoh! sumpah tak de kena mengena dengan aku..dulu aku takut kucing..tak tahu jugak atas sebab apa, tapi memang takut kalau dia datang dekat..tapi bila otak makin mengembang, da boleh fikir secara rasional..then automatic akan terfikir, nak takut dia buat apa?? bukan dia harimau..setakat dia gigit2 manja and cakar2 tu sikit punya hal la der!..kena jahit kat kepala sepanjang 17cm pun kau boleh buat relax lagi, ni kan setakat kena gigit kucing..tu pun kalau ye dia akan gigit..so set kan mind, hek eleh kucing je punnnn!..mula2 memang ketar la jugak konon2 nak buat mesra gomol2 cium2 kucing, tapi lama2 kau akan biasa..just kena ada kekuatan diri dan mental untuk tukarkan sesuatu perception kau selama ini ke benda lain..setuju?? jangan setuju dulu, cuba dulu :)

lagu jika kau fikirkan kau boleh, kau pasti boleh melakukan tu memang la sangat la amat la tepat dan betul!..jangan goyah! once kau goyah, maka berkecailah semua apa yang kau telah set dalam mind kau..percaya pada diri sendiri! yeah go go!!

selama ni mind set aku mudah tertarik dengan lelaki yang senyuman dia manis, so aku nak try set kan mind aku untuk tertarik dengan laki sombong pulak! haha..nak saya tertarik dengan anda?? sila la sombong..haha..gila sawan tiba2 guna saya..euwww euwwww betul!

*siapa kata susah nak lupa?? memang susah pun!! tapi da set kan mind that one day, everything will be fine..so live life to the fullest..look back just a waste of time babeh because the future lies ahead ;)


4 comments:

  1. haha. sombong2 yg diacari..haha

    ReplyDelete
  2. ko sombong ke?? terlebih ramah aku tgk ada la haha

    ReplyDelete
  3. waa..lma x mnyinggah kat cni!!..hehe..btw..sy x mkan ikan sungai!!..x tahu knapa je..tp semua org ckap sdap la..sies~~..tekak sy x bley msuk..haha..doktor ade cra x nk pulih kan sy?haha..

    ReplyDelete
  4. haha..da mcm my grandma, xmkn ikn sungai..nnt I try ikhtiarkn..kalo da jumpe cara die, I buat entri khas utk u..haha

    ReplyDelete

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance