Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Friday, 28 January 2011

gifted hands


ni cerita lama aku rasa..aku kan suka ketinggalan zaman..it based on true story if I'm not mistaken..cerita ni sumpah simpan lot of lessons!..overall cerita ni pasal neurosurgeon yang nak pisahkan siamese twins, cantum kat kepala..menitik air mata aku bila tengok how happy the parents were after the surgery was well done!..I kan ada jiwa keibuan gitu ;)..besides, dia jugak cerita macam mana doktor ni time kecil bodoh piang ya amat, exams asyik failed je then at last turn out to be the most famous neurosurgeon in the world..can you imagine that??..so I can conclude that in this world nothing is impossible and brain is a miracle gift..mak dia mainkan peranan penting dalam kejayaan hidup dia, single mother who's sacrifices everything for her children..so jangan degil cakap mak Beron!! ok2 -_-''

lessons that I've learned :
1. make a lots of reading - membaca boleh tukarkan kau dari sorang yang dungu kepada seorang yang intelligence..just believe it babe! *cakap kat diri sendiri*

2. control your temper - bila marah, kita akan lost control and its bring a lot of negative impacts I guess..dalam cerita ni, dia hampir nak bunuh kawan dia sebab dia failed to control his anger..last2 dia balik rumah peluk Bibble..so kalau korang marah, yang Islam pergi la baca al-Quran, jangan peluk je =P

3. never give up - mak dia hampir gila bila found out that her husband has another wife and children..dia bawa anak2 dia settle down kat somewhere new place and dia rasa bodoh sangat sebab she can't read..dia stress takut anak2 dia jadi macam dia..dia try jugak belajar membaca at age around 30 I guess..tapi dia tak pernah give up nak bagi anak2 dia jadi manusia pandai..takde lah die mangajar, atenye dia pun buta huruf..she just sent them to school and inspire them..end up, sorang jadi doktor pakar, seorang engineer..ha amek kau! haha

4. pakai la spek bila rabun - tengok sendiri why I said this...hahaha

life is never easy..but we can create a smooth way to go through it..believe in yourself, believe in good faith, believe in God :)

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance