Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

Monday, 8 November 2010

tanggungjawab anak sulung

jadi anak sulung ni bukan senang..apa2 jadi kau lah yang kene bertanggungjawab..lagi rasa berat kalau kau perempuan, macam aku..nak harap pada adik lelaki berumur 12 tahun?? baik tak payah!! harap je tinggi macam buluh, perangai macam baru masuk darjah 1!!

pagi tadi mak bawa adik daftar kat sekolah untuk kemasukan form 1..macam tak percaya adik bongsu aku da nak masuk sekolah menengah..rasa macam baru semalam nampak dia jatuh walker dan aku gelakkan saja..haha..ayah ada di rumah, tapi tak boleh berjalan..sakit kaki, penangan main bola sepak lepas 25 tahun tinggalkan..haha..so ayah kejut aku nak sediakan breakfast..janganlah korang fikir aku tang tung tang kat dapur masak nasi lemak pulak..memang mustahil lah!! haha..just simple breakfast untuk ayah dan uncle aku

lepas ni aku kena drive ayah bawa pergi klinik..1 perangai ayah aku, kalau boleh kene gigit nyamuk pun dia nak bawa pergi klinik..dia sangatlah mempunyai health conscious yang tinggi..bayangkanlah, dulu time mak aku sakit rahim, kat katil sure ada buku pakar sakit puan..bukan mak aku yang baca ok!! ayah aku..all scientific terms pasal rahim and kawan2 dia, ayah aku tahu..bila doctor cakap, so he can understand very well..bila dia nak tanya something he curious about, dia guna scientific term..sampai doctor tu ingat ayah aku medical assistant..

ok berbalik kepada tanggungjawab..tak kira la kau anak sulung lelaki or perempuan, kau still kene buat dua2 kerja lelaki and perempuan, because your parents rely on you..bila da keadaan macam ni, mak ada urusan, aku kene take over dapur walaupun tak sehebat mak..ayah tak boleh jalan, aku kena drive my family pergi mana je..caturan hidup yang Allah bagi memang sempurna..kalau tak banjir di Kedah, off course aku tak balik, so siapa yang nak uruskan semua ni?? memang ada saudara mara, tapi kalau boleh elak, memang tak nak menyusahkan orang lain, cause they've their own responsibility kan..apa guna ada anak yang tangkas dan serba boleh kan?? hahahhahahahhahahaktuiihhhh!

No comments:

Post a Comment

Kalau aku suka comment korang, aku approve. Hahaha.
Thank you in advance